Kirsikankukkia keväisin ja muita pihahaaveita – näin Syvälahden perheen pihasuunnittelu etenee

Tuusulan asuntomessualueen rakentajille alkava talvi on hyvää aikaa viimeistellä pihasuunnitelmia. Sitten pääsee heti lumien ja roudan sulettua laittamaan pihaa ja viimeistelemään kokonaisuuden valmiiksi heinäkuisille messuille. Syvälahden perheen pihasuunnitelmaan piirrettiin kirsikkapuu sekä selkeät, helppohoitoiset istutusalueet.

Roope ja Arum Syvälahden pihatoiveet olivat selkeät. Pihan täytyy olla näyttävä mutta helppohoitoinen, koska kumpikaan perheen aikuisista ei ole viherpeukaloita. Arumin aasialaiset juuret näkyvät siinä, että pihaan istutetaan keväisin kukkiva kirsikkapuu. Ja perheen pojan toiveissa on trampoliini, jolle on varattu paikka keskeltä pihaa.

”Haluamme pihaan aasialaisten kaupunkipuutarhojen tunnelmaa. Pidämme myös korkeista heinäkasveista. Koska piha on pieni, on järkevää keskittää kasvit selkeisiin istutusalueisiin, jotta pihaan jää myös kunnon nurmialue”, Roope Syvälahti kertoo pihasuunnitelmista.

Hyvin suunniteltu pihakokonaisuus nivoo talon ja ympäristön yhteen

Pihasuunnittelu alkaa perusasioista, eli ensin rakentaja miettii, mitä kulkureittejä ja toimintoja hän pihalleen haluaa. Ideoita voi kartuttaa vaikkapa ideakuvien avulla, niin omat toiveet alkavat hahmottua konkreettisesti.

”Pihasuunnittelussa tavoitteena on yhdistää piha ja talo luontevasti. Siinä vaiheessa katsotaan tyyliasioita, kuten talon muotokieltä ja värejä”, sanoo Iia Suikki, joka toimii Ruduksella maisematuotteiden markkinointipäällikkönä.

Syvälahtien talo on suoralinjainen ja väritykseltään tumma, joten yleisilme on aika maskuliininen. Pihan muodoissa haluttiin toistaa suoria linjoja ja muotoja. Tärkeää oli kuitenkin myös tasapainottaa ja pehmentää muotokieltä pihan kasvialueilla.

Pihasuunnitelma

" Roope ja Arum saivat ammattilaiselta apua erityisesti kasvien valintaan sekä istutusalueiden sijoitteluun. Iia Suikin kanssa Syvälahdet kartoittivat parhaat kivituotteet pihaan."

Ammattilainen mukaan etenkin haastavan tontin pihasuunnitteluun

Jos rakentaja haluaa käyttää pihasuunnittelijaa, hänet kannattaa ottaa mukaan jo talon suunnitteluvaiheeseen. Silloin pystyy huomioimaan tontin toimintoja kokonaisvaltaisesti.

”Pihasuunnittelu on hyvä pitää mielessä jo siinä vaiheessa, kun miettii talon paikkaa tontilla. Miten talo asettuu tontille, ja minkä verran pihaan jää tilaa eri toiminnoille? Mihin ilmansuuntaan terassi halutaan, ja jääkö sille riittävästi oleskelutilaa?”, Suikki muistuttaa.

Pihasuunnittelussa on paljon asioita mietittävänä ja yhdisteltävänä. Suikki rohkaiseekin ottamaan ammattilaiset avuksi piha-asioissa.

”Varsinkin jos rakentaa haastavalle tontille, jossa on paljon korkeuseroja, kannattaa ottaa ammattilainen suunnitteluun mukaan. Taitavalla pihasuunnittelijalla on näkemys siitä, miten asiakkaan mieltymykset ja toivotut toiminnot pihassa kannattaa toteuttaa. Me Ruduksella neuvomme mielellämme siinä, mikä kivituote sopii mihinkin paikkaan ja kohteeseen”, Suikki sanoo.

Roope ja Arum saivat ammattilaiselta apua erityisesti kasvien valintaan sekä istutusalueiden sijoitteluun. Iia Suikin kanssa Syvälahdet kartoittivat parhaat kivituotteet pihaan.

Pienilmastoja pihaan kaivuumassoilla ja kasvillisuudella

Pihasuunnittelu tehdään aina tontin ehdoilla, joten tontin maaperä ja pinnanmuodot vaikuttavat suunnitteluun ja toteutustapoihin.

Esimerkiksi tasainen peltotontti on usein helppo rakennuskohde, mutta piha voi olla hyvinkin tuulinen ja paahteinen. Silloin suunnitelmaan kannattaa tuoda suojaavia elementtejä.

”Tasaisella tontilla saadaan luotua kaivuumassoilla maastonmuotoja pihaan. Esimerkiksi suojakummuilla ja kasvillisuudella voidaan ohjata tuuliolosuhteita ja luoda pienilmastoja. Silloin pihan oleskelualueilla on miellyttävämpi olla. Syvälahtien pihassa puusto ja pensaat tontin rajalla tarjoavat suojaa”, Suikki sanoo.

Rinnepiha taas on haastavampi rakennettava. Siellä täytyy hallita korkeuseroja ja maamassoja, jotta pihaan saadaan tasaistakin oleskelualuetta.

”Esimerkiksi muurit ovat hyvä ja näyttävä tapa hallita pihan korkoeroja ja tukea maamassoja rinnetontilla”, Suikki sanoo.

Pihan pinnanmuodot ohjaavat pihakivien tuotevalintaa

Kivituotteiden valintaa ohjaavat paitsi haluttu tyyli ja estetiikka myös käytännön sanelemat vaatimukset.

”Syvälahtien tontti on melko tasainen, mutta autotalli ja talo ovat hieman eri korkeudella. Siksi oli tärkeää varmistaa, että sade- ja sulamisvedet ohjautuvat oikeaan paikkaan. Valitsimme pihakiveykseen tuotteen, jossa on riittävän pienikokoisia kiviä. Niillä saadaan aikaan pinnan suunnan muutoksia helpommin kuin isommilla kivillä tai laatoilla”, Suikki sanoo.

Talon sisäänkäynnin vieressä korkoeroja hallitaan muurikivistä tehdyllä isolla istutusaltaalla. Ulkoportaiksi valittiin talon tunnelmaan sopivat jyhkeät kiviportaat.

Keväällä pihaunelmat rakennetaan todeksi

Roope Syvälahden ajatukset ovat jo ensi keväässä, jolloin piha löytää lopullisen muotonsa. Tavoite on saada piha valmiiksi toukokuun alussa, jotta kasvit ehtivät kunnolla juurtua ennen heinäkuussa alkavia asuntomessuja.

”Odotan innolla sitä, millaisen kokonaistunnelman kiveykset, istutuslaatikot ja kasvit luovat. On hienoa päästä näkemään, miten piha sitoo talon arkkitehtuurin ympäröiviin katuihin”, Roope Syvälahti sanoo.

 

Iia Suikin 5 vinkkiä – Muista nämä kun suunnittelet pihaa

 

1.     Tee kerralla kunnon pohjatyöt talolle ja pihalle

Kun pihan kulkuväylätterassit, istutusalueet ja muut pihan toiminnot miettii ajoissa, voi pihan pohjatyöt tehdä samaan aikaan kuin itse talolle. Maanrakennusvaiheesta tulee järkevää ja kustannustehokasta, kun pihaan ei tarvitse moneen kertaan tilata kiviaineskuormia tai kaivuria kuskeineen.

2.     Hyödynnä tontin maa-ainekset ja luonnonkivet maisemoinnissa

Talon perustusten alta kaivettavilla maamassoilla voi tasata pihan pintoja tai rakentaa niistä suojakumpuja. Tontilta löytyvistä luonnonkivistä saa tosi viehättäviä elementtejä pihaan. Lisäksi säästyy rahaa ja aikaa, kun kiviä ja kaivuumassoja ei tarvitse kuljettaa tontilta pois, eikä toisaalta ostaa niin paljon maa-aineksia.

3.     Ota pihasuunnittelija avuksi hulevesien käsittelyn suunnitteluun

Tärkeää on huomioida pihan suunnittelussa sade- ja sulamisvesien eli hulevesien kulku. Mihin suuntaan ne missäkin valuvat? Miten niitä halutaan ohjata ja käsitellä? Rakennustapaohjeessa ja kuntien omissa säädöksissä on hulevesiin liittyviä määräyksiä. Pihasuunnittelijalla on laaja ymmärrys siitä, millaisin eri toteutuksin hulevesiä voi pihassa käsitellä määräysten mukaisesti.

4.     Kutsu pihasuunnittelija tontille syksyllä

Ihanteellisin aika pihan varsinaisen suunnitteluprojektin aloitukselle on syksy. Kun lunta ei ole vielä maassa, suunnittelija pääsee paikan päälle näkemään, mitä pihalla on. Talven aikana suunnittelutyön voi viimeistellä, ja heti keväällä pääsee tekemään hankintoja ja toteuttamaan pihaa.

5.     Huomioi Suomen talvi pihasuunnittelussa

Mieti valmiiksi, mihin lumet talvella voi kasata. Tee tuotevalinnat ja suunnitteluratkaisut siten, että auraaminen ja kulkureittien puhtaanapito on helppoa. Mieti myös valaistusratkaisut huolella, niin pihassa on mukavaa ja turvallista liikkua myös pimeinä kuukausina.

 
 

Katso esimerkki omakotitalon pihasuunnitelmasta.

Seuraa Syvälahtien rakentamisen matkaa.

Rudus Kotipolku