Tuotteet
Takaisin
Toimitukset
Takaisin: Aineisto
Tietosuoja
Takaisin: Aineisto
Aineisto
Takaisin
Hirvisilta 1 2150x350

Vastuullisuuskatsaus vuonna 2024

Ymmärtääksemme sidosryhmiimme kohdistuvia vaikutuksia ja kehittääksemme omaa toimintaamme niiden mukaisesti, päätimme Ruduksella aloittaa vapaaehtoisesti nykyisen kestävyyssääntelyn mukaisen matkan kohti EU:n kestävyysraportointidirektiivi CSRD:n vaatimuksia mukailevaa julkista vastuullisuusraporttia.

Ruduksen ensimmäinen CSRD:tä mukaileva vastuullisuusraportti julkaistiin keväällä 2025 koskien raportointikautta 2024.

Vastuullisuustyö ei taipunut taantumaan, takana toimelias vuosi

Vuosi 2024 oli meille alamme taantumasta huolimatta jälleen toimelias vuosi. Saavutuksemme mahdollistivat pitkäaikaiset ja onnistuneet yhteistyökumppanuudet: ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilöstömme sekä yhteistyö urakoitsijoidemme, asiakkaidemme, tutkimuslaitosten, järjestöjen ja muiden tärkeiden sidosryhmiemme kanssa.


Tutustu Vastuullisuusraporttiimme:


Vastuullisuusjohtajan terveiset

Toimintaympäristömme muutos on ollut valtava viimeisten vuosien aikana. On tärkeää pyrkiä ennakoimaan ja ymmärtämään uusia vaatimuksia ja sidosryhmien odotuksia oikealla tavalla ja valmistautua niihin suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti.

EU:n kestävyysraportointidirektiivi, CSRD, on jo muuttanut yritysten vastuullisuustyötä ja -raportointia, vaikka vaatimuksia tulevaisuudessa lievennettäisiinkin. Globaalin CRH-konsernin tytäryhtiönä Rudus ei ole velvollinen laatimaan erillistä varmennettua raportointivaatimukset täyttävää kestävyysselvitystä, vaan on osa CRH-konsernin konsolidoitua raporttia. Tästä huolimatta Ruduksessa aloitettiin matka kohti CSRD:tä mukailevaa vastuullisuusraporttia, joka kokonaisuudessaan toimii oman toiminnan ja vastuullisuustyön kehittämisen pohjana.

Keväällä 2024 tehdyn kaksoisolennaisuusanalyysin tulosten perusteella aloitimme työstämään raporttia analyysin aikana tunnistettujen ja priorisoitujen olennaisten teemojen osalta: Yleiset tiedot ESRS 2, Ilmastonmuutos E1, Biologinen monimuotoisuus ja ekosysteemit E4, Resurssien käyttö ja kiertotalous E5 ja Oma työvoima S1.


210503 rl rudus suvisuovaara 3648 950x500

Kuva: Haluamme tukea asiakkaitamme heidän vastuullisuustyössään parhaalla mahdollisella tavalla tarjoamalla tietoa ja osaamistamme sekä vastuullisesti tuotettuja rakennusmateriaaleja ja tuotteita. Samalla haluamme olla hyvä kumppani muidenkin sidosryhmiemme kanssa; tehdä vaikuttavaa yhteistyötä niin rakennusalan kuin muidenkin toimijoiden kanssa ja varmistaa näin, että pysymme jatkossakin alamme edelläkävijöinä vastuullisuuden eri osa-alueilla, vastuullisuusjohtaja Terhi Rauhamäki kertoo.


Nyt julkaistu Vastuullisuusraportti 2024 on laadittu koskien Ruduksen liiketoimintaa Suomessa. Tarkoituksenamme on laajentaa raportointi kattamaan myös ulkomaan toimintomme sekä loput olennaisiksi tunnistetut kestävyysteemat lähivuosien aikana.

Vaikka 2024 raportointikaudelle priorisoitiinkin edellä mainitut teemat, niin ylläpidämme ja kehitämme kaikkien liiketoimintojemme ja olennaisiksi tunnistettujen kestävyysteemojen mukaisia toimintatapojamme strategiamme ja tavoitteidemme mukaisesti. Lisäksi työ kaksoisolennaisuuden parissa jatkuu seuraavina vuosina muun muassa sidosryhmäkuulemisen laajentamisella.

Rakennusalan taantumasta ja vaikeasta tilanteesta huolimatta voimme olla ylpeitä siitä, mitä olemme vuoden 2024 aikana saaneet aikaan!


VASTUULLISUUDEN 2024 KOHOKOHDAT

Rudus jatkaa kasvuaan

“Yritysostojen myötä meillä on entistä paremmat mahdollisuudet kehittää toimintojamme ja ratkaisuja asiakkaillemme.”
Ruduksessa toteutui vuoden 2024 aikana kaksi yritys- ja liiketoimintakauppaa, joilla täydennettiin murskausurakoinnin osaamista sekä laajennettiin kokonaispalvelutarjontaa kivimateriaalit ja kierrätys -liiketoiminnoissa.

Rima korkealle Rakennusteollisuus RT:n vastuullisuusohjelmassa

Rakennusteollisuuden toimijat tavoittelevat kehityksen suunnannäyttäjän roolia:
”Isona toimialana meillä on suuri vastuu. Siksi vastuullisuuden haltuunotto koko arvoketjussa on yksi strategiamme painopisteistä”, Rakennusteollisuus RT:n hallituksen puheenjohtaja (2025-2026) ja Rudus Oy:n toimitusjohtaja Mikko Vasama sanoo.


Lumo   sidosryhmävierailu noro 26 950x500

Resurssien käyttö ja kiertotalous: vastuullisen tulevaisuuden viitekehyksessä

Rudus on tunnistanut kiertotalouden yhdeksi ympäristövastuun painopistealueekseen. Tuotteidemme ja niiden materiaalien kierrätettävyys on liiketoimintamme ytimessä, ja etsimme jatkuvasti uusia tuote- ja palvelumahdollisuuksia kiertotaloudesta. Kiertotalouteen pohjautuvat ratkaisut tuotteissamme auttavat vähentämään myös tuotteidemme hiilijalanjälkeä.

Luontoa vahvistavat kiertotalousratkaisut – TOP30 yrityksen joukkoon

Rudus valittiin Sitran koostamaan TOP30 eurooppalaisen edelläkävijäyrityksen joukkoon ja  Luontoa vahvistavat kiertotalousratkaisut -listalle, ja pääsi esittelemään ensimmäisten joukossa, miten kiertotalouden ratkaisuilla luodaan liiketoimintaa, ratkaistaan asiakkaiden ongelmia ja miten omat kiertotalousratkaisut auttavat luontokadon torjunnassa.

Tutkimus- ja kehitystoiminta: Innovatiivinen vähähiilinen kierrätyskiviainesbetoni

Tutkimushankkeessa keskitytäänkiertotalousraaka-aineiden mahdollistamaan uusiobetonin CO₂-päästöjen vähennyspotentiaaliin. Tutkimuksessa keskityttiin uusien betonien kehitystyön lisäksi mekaanisten ominaisuuksien selvittämiseen erilaisilla uusiobetoneilla ja uusilla sementeillä.

Päätelmiä vuoteen 2024 mennessä: Tutkimustulosten perusteella kierrätysmateriaalien käyttö betonissa on mahdollista ja järkevää, kunhan betonin käyttökohteet ja rasitusluokat huomioidaan tarkkaan, sillä kaikki materiaali ei sovi joka paikkaan. Lisäksi tutkimustulosten perusteella vanhojen rakenteiden betoni on hiilinielu ja sen hiilensidontaa on mahdollista arvioida kohtuullisella tarkkuudella.
Tutkimuksen kestoa jatkettiin vuoden 2025 puolelle, jonka aikana myös lopulliset tulokset julkaistaan.


Ilmastonmuutos: tuemme asiakkaidemme vähähiilisyystavoitteita

Teemme yhteistyötä sidosryhmiemme ja kumppaniemme kanssa ollaksemme merkittävä tekijä päästöttömän rakentamisen edistämisessä. Arvoketjumme kasvihuonekaasupäästöistä pääosa muodostuu betonin raaka-aineen, sementin, tuotannon aikana. Siksi vähähiilisen betonin eteen tekemällämme kehitystyöllä saavutamme suurimmat ja vaikuttavimmat päästövähennykset.


Rudus anna koivu 1 950x500

Sadas BY-Vähähiilisyyssertifikaatti

Vuoden 2024 lopussa Suomessa oli jo yli 100 betonitehdasta kansallisen BY-Vähähiilisyyssertifikaatin piirissä. Sadas BY-Vähähiilisyyssertifikaatti myönnettiin Ruduksen Suonenjoen valmisbetonitehtaalle.
Loppuvuodesta 2024 Ruduksen 27 tehtaalla oli BY-Vähähiilisyyssertifikaatti.

Sertifioitu betonitehdas voi tuottaa BY-Vähähiilisyysluokiteltua valmisbetonia tai betonia elementtitehtaan käyttöön. Sertifiointi edellyttää, että valmistaja laskee jokaisen luokitellun betonikoostumuksen päästöarvot ja vastaa lasketun päästöarvon toteutumisesta myös tuotannossa.

Millaista on toimia suunnannäyttäjäyrityksessä kehityspäällikkönä?

Anna Koivun työ kehityspäällikön roolissa tarjoaa haasteita ja mielenkiintoisia mahdollisuuksia vähähiilisen betonin kehityksen parissa.
”Oma työnkuvani on todella monipuolinen. Parasta työssäni on se, että saan ideoida ja kokeilla erilaisia konsepteja vapaasti”, sanoo Anna.

Annan mukaan kehitystyö palvelee Ruduksen lisäksi koko alaa.

Toimintamme kokonaispäästöt vähentyneet

Rudus toteuttaa emoyhtiönsä CRH:n kasvihuonekaasujen päästövähennystavoitteita ja ilmastonmuutoksen hillintään liittyviä strategisia toimia ja on sitoutunut CRH:n STBi-aloitteen mukaiseen tavoitteeseen rajoittaa ilmaston lämpeneminen alle 1,5 °C asteeseen:

  • Ruduksen on vähennettävä kokonaispäästöjään (Scope 1–3) vähintään 30 % vuoden 2021 tasosta vuoteen 2030 mennessä.
  • Tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

Vuonna 2024 päästöjen väheneminen eteni suunnitellusti, vaikka tuotantovolyymien laskulla olikin alentava vaikutus. Toiminnan kokonaispäästöt vähenivät 35 prosenttia vertailuvuodesta 2021 (ml. kaikki Suomen sekä Ruotsin ja Viron toimintomme).


Biologinen monimuotoisuus ja ekosysteemit: luonnon monimuotoisuutta paikallisesti ja alueellisesti

Rudus on sitoutunut suojelemaan luonnonympäristöä ja lisäämään toiminta-alueidensa luonnon monimuotoisuutta: LUMO-ohjelmamme päämäärä on ollut vuodesta 2012 asti se, että toiminta-alueiden tulee olla luonnoltaan monimuotoisempia toiminnan päättyessä kuin ne olivat ennen toiminnan aloittamista.


Törmäpääsky 2 950x500

Ruduksen kivet tukemassa

Ruduksen lahjoittamat kivimateriaalit ovat WWF Suomen kymmenissä vesienhallinta- ja virtavesikohteissa tukevina ja suojaavina rakenteina. Vuonna 2024 olimme mukana muun muassa:

  • Voitto luonnon monimuotoisuudelle, kun pato väistyi uhanalaisten vaelluskalojen tieltä ja uusi upea lähemmäksi luonnontilaa palannut Töllinkoski virtaa nyt vapaana
  • Aktiivinen kesäasukas tarjoutui ostamaan maa-alueen itselleen ja ryhtyi edistämään kosteikkohanketta
  • Samalle pihalle kaksi kosteikkoa

Yhdessä lupiinia vastaan!

Lupiini ei kuulu Suomen luontoon: se on monintavoin erittäin haitallinen ja voimakkaasti leviävä vieraslaji, ja uhka luonnon monimuotoisuudelle. Esimerkiksi muutama vuosi sitten Ruduksen soranottoalueella Lohjan Kirkniemessä ei näkynyt lupiineja juuri ollenkaan, mutta kesällä 2024 niitä kasvoi jo joka paikassa. Niinpä tartuimme toimeen toimipisteillämme ja pelkästäään Kirkniemessä poistettiin lupiineja noin neljätuhatta tonnia!

Taloudellisia kannustimia ja keinoja toimia luonnon kannalta kestävällä tavalla

Luonnon monimuotoisuutta omassa toiminnassamme edistävä Rudus LUMO -ohjelma pääsi hyvänä esimerkkinä mukaan Sitran raporttiin: “Carrots and Sticks – Economic mechanisms for safeguarding and financing biodiversity and ecosystem services” -selvitys esittelee eri puolilta maailmaa 17 käytännöllistä esimerkkiä luontohaittojen vähentämisestä tai luonnon vahvistamisesta.


Wwf töllinkoski 950x500 vain wwf luvalla

Kuva: Jenny Jyrkänkallio-Mikkola / WWF


Oma työvoima – merkityksellistä työtä osallistavassa työyhteisössä

Ruduksen omaan työvoimaan liittyvät olennaiset vaikutukset ovat vahvassa yhteydessä Ruduksen tavoitteeseen olla kaikilla liiketoiminta-alueillaan Suomen turvallisin yhtiö: olemme sitoutuneet nolla tapaturmaa -periaatteeseen.

Kehitämme ja rakennamme toimintamalleja, jotka parantavat Ruduksen, kumppaneidemme ja alan turvallisuutta sekä ihmisoikeuksien kunnioittamista. Panostamme henkilöstön kehittämiseen ja kouluttamiseen vuosittain sekä tarjoamme inspiroivan, hyvinvoivan ja vastuullisen työpaikan: Ruduksen työ- ja toimintakulttuurissa saa olla utelias, herättää keskustelua ja jakaa ideoita. Menestyksemme nojaa siihen, että meillä on vastuunsa kantava ja tavoitteisiimme sitoutunut henkilöstö – meillä asioihin pääsee vaikuttamaan. Haluamme olla kiinnostava työnantaja kaikenlaisille hakijoille ikään, sukupuoleen ja taustaan katsomatta.


Turvapuistopäivä opiskelijoille 950x500

Työturvallisuus on vastuullisuutemme ytimessä

Työturvallisuuden merkityksestä kertoo muun muassa se, että Ruduksen kaikki aktiiviset toimipisteet auditoidaan sisäisesti joka vuosi.

Turvallisuustyö tehdään pääasiassa kentällä: keskustellaan, kysytään ja kyseenalaistetaan. Kukaan ei saa katsella mahdollisia riskejä sormiensa läpi. Koneiden ja laitteiden suojaus sekä yhtä lailla oikea asenne ja määrätietoinen turvallisuusjohtaminen ovat avaintekijöitä työturvallisuuden edistämisessä.

Työturvallisuus mukana lähiesihenkilövalmennuksessa

Rudus järjestää lähiesihenkilöille Frontline Leadership Programme -valmennusta, jossa kokonainen moduuli keskittyy työturvallisuuteen ja esihenkilön rooliin siinä. Lisäksi koulutuksen muiden moduulien teemat tukevat ja valmentavat taitoja yhtä lailla työturvallisuuden johtamiseen.

Betoniteollisuuden työturvallisuuskilpailun sarjavoitot kahdelle tehtaalle

Rudus menestyi jälleen erinomaisesti työturvallisuuskilpailussa vieden kaksi sarjavoittoa: maisematuotteita valmistava Ristikiven betonituotetehdas Tuusulassa ja Kivikon valmisbetonitehdas Helsingissä.

CRH Safety Awards 2024: Työturvallisuudesta kansainvälisesti palkittu Tom Konkara

Tom Konkaran ansiosta betonitehtaalla on paikat kunnossa ja tavarat järjestyksessä. Siisteyskin kuuluu työturvallisuuteen, vaikka ulkopuolinen ei aina niin tule ajatelleeksikaan. Asenne työturvallisuuteen edustaa alan edelläkävijän tasoa. Tom on kumppaniyrityksen palkkalistoilla, mutta työssään yksi ruduslaisista.

Ruduslaisia hengenpelastajia – “Luovutamme verta työajalla”

Ruduslaisia on kannustettu liittymään verenluovuttajiin ja Luovuttajaryhmä Rudukseen. Osallistuminen verenluovutukseen on mahdollista myös työajalla. Luovuttajaryhmä Rudus sai Punaisen Ristin Veripalvelusta kiitokset ja vuosikunniakirjan 2024 verenluovutuksista. Luovuttajaryhmä keräsi 11 ilmoitettua luovutuskäyntiä.

Rudus palkitsi vastuulliset henkilöt ja tiimin

Vuoden 2024 alussa käynnistetty vastuullisten henkilöiden ja tiimien haku keräsi kymmenittäin ilmiantoja. Vastuullisen toiminnan kunniakirjat jaettiin seitsemälle. Palkituille sateli kiitosta. Vastuullisen tiimin palkinto meni vaasalaisille betonimylläreille, Jani Suikkaselle ja Ville Alakotilalle, jotka “saavat huonostakin päivästä aurinkoisen”.


Hr blogi jani ja ville 950x500

Tutustu lisää:


Esitteet: