CO2-päästöjen puolittaminen vuoteen 2035 mennessä koko arvoketjussa (vertailuvuosi 2019), välitavoite vuoteen 2025
Kierrätystä ja materiaalitehokkuutta edistetään kaikilla toimipaikoilla. Seosaineiden käytön lisäämiseksi ja uusien innovaatioiden käyttöön ottamiseksi haetaan aktiivisesti uusia mahdollisuuksia valmisbetoniasemilla ja betonituotetehtailla. Kierrätysraaka-aineiden hyödyntämisen lisäämisellä edistetään kiertotaloutta ja vähennetään toiminnasta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä.
Tunnemme hyvin toiminnassamme käytetyn energian profiilin. Lähestymme päästöttömyyttä tehostamalla toimintamme energiatehokkuutta sekä siirtymällä päästöttömiin tai vähäpäästöisiin energialähteisiin. Olemme siirtyneet käyttämään MY Diesel polttoainetta osassa omia ajoneuvojamme ja tarjoamme myös asiakkaille mahdollisuuden vähäpäästöisiin tuotetoimituksiin. Pidemmän aikavälin trendinä on fossiilisten polttoaineiden korvaaminen sähköenergialla tai uusiutuvilla polttoaineilla.
Pitkän aikavälin tavoitteenamme on puolittaa CO2-päästöt vuoteen 2035 mennessä ja saavuttaa koko toiminnan hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä. Vuoden 2025 välitavoitteemme ovat
- vähentää betonin valmistuksen päästöjä 15 % vuoden 2019 tasosta
- nostaa käyttämämme uusiutuvan polttoaineen ja kaukolämmön osuutta 33 %:iin
- lisätä uusiutuvan polttoaineen osuutta kuljetusten käyttämästä polttoaineesta 10 % vuoteen 2019 verrattuna jakeluvelvoitteen kehitys huomioiden.
Rudus Oy on mukana Elinkeinoelämän keskusliitto ry:n energiatehokkuussopimukseen kaudelle 2017-2025. Sopimuksessa on asetettu 8 %:n energiansäästötavoite vuosikulutukselle sopimuskauden loppuun mennessä.
Jätteiden synnyn ehkäisy
Syntyvien jätteiden määrää ja laatua seurataan toimipistekohtaisesti. Jätteiden määrän vähentämisen lisäksi tavoitteena on tehostaa jätteiden lajittelua ja kierrätystä. Tavoittelemme kokonaisjätemäärän (€) sekä sekajätteen määrän (t) vähentämistä 10 %:lla vuoteen 2025 mennessä.
Ympäristöhavainnot
Työntekijöitä kannustetaan tekemään ympäristöhavaintoja. Ympäristöhavaintoja ja niiden perusteella tehtyjä toimenpiteitä seurataan säännöllisesti.
Ruduksella kaikki työntekijät ovat tietoisia toimintaa koskevien lupien ja ohjeiden sisällöstä ja noudattavat turvallista toimintatapaa. Ruduksen työntekijät ja alihankkijat suorittavat toimintaamme räätälöidyn ympäristökoulutuksen. Koulutus uusitaan viiden vuoden välein.
Luonnon monimuotoisuuden lisääminen
Luonnon monimuotoisuutta edistetään Rudus LUMO -ohjelman avulla. Kaikissa Ruduksen toimipisteissä arvioidaan ja toteutetaan vuosittain LUMO-ohjelman mukaisia toimenpiteitä mahdollisuuksien mukaan. Tavoitteena on, että jälkihoitosuunnitelmissa on vähintään 30 %:ssa mukana luonnon monimuotoisuutta tukevia toimenpiteitä.
Naapuriyhteistyö
Teemme naapureiden ja muiden sidosryhmien kanssa aktiivista yhteistyötä. Jokaiselle toiminnassa olevalle toimipaikalle laaditaan naapuriyhteistyön vuosisuunnitelma. Tavoitteemme on toiminnastamme aiheutuvien naapurivalitusten vuosittainen väheneminen.