Pihan suunnittelu - case Jyväskylä

Ruduksen verkkokauppakampanjan kesäkisan voittaja valitsi kolmesta palkintovaihoehdosta ammattilaisen laatiman pihasuunnitelman. Pihasuunnittelija Heidi Hannus, Villa Garden Oy:stä Oulaisista otti tehtävän mielellään vastaan.

Rudus kesäkisa 2016 pihasuunnitelma

Suunnittelukohde oli Jyväskylässä sijaitseva 2000-luvun alkupuolella rakennetun omakotitalon piha, joka oli noin vuosi sitten ostettu 4 henkiselle perheelle.

Pihan kiveykset olivat hyvässä kunnossa, mutta muutoksia kaivattiin. Jäte ja puukatos oli tarkoitus laittaa uusiksi ja tilaa kaivattiin polkupyörille. Yhdessä oli pohdittava mitä säilytetään ja mitä poistetaan. Piha on kovassa käytössä lasten leikeissä ja perheen toiveissa oli leikkitilan lisäksi mm. palju, kasvihuone ja viljelylaatikoita.

Pihassa oli muutamia ongelmakohtia sadevesien kaadoissa, vesi kulkeutui takapihan puolella kohti taloa. Näistä lähtökohdista Heidi ryhtyi suunnitteluhommiin. 

Ammatilainen näkee pihan uusin silmin ja osaa mietiä pihan toimintoja eri vuoden aikoinan. Syksyllä tärkeä osa kokonaisuutta on valaistus. Valaistus tuo viihtyisyyttä pihaan ja mahdollistaa pihalla toimimisen hämärällä. Heidin suunnitelmassa oli mietitty puukatoksen valaistus ja terassin tunnelmavalaistus. Talven varalle on hyvä miettiä paikat auraamislumille. Perheen toivomalle paljulle löytyi hyvä paikka takapihan rinteestä. Terassiin upotetun paljun alle saatiin käyttökelpoista säilytystilaa mm. polttopuille.

Pihan uudistamisessa mietitään pitääkö joitain kasveja poistaa tai uudistaa leikkaamalla. Tässä pihassa poistettiin muitamia puita, jotta saatiin yhtenäistä pelitilaa takapihelle. Terassin näkösuojaksi puolestaan suunniteltiin uusia istutuksia sekä rima-aidan rakentaminen. Tontilta löytyi hyvä aurinkoinen paikka kasvihuoneelle ja istutuslaatikoille. Istutukset on ryhmitelty helppohoitoisiin ryhmiin. Leikattavat nurmialueet ovat uudessa suunnitelmassa yhtenäiset, mikä helpottaa pihan hoitoa. Muuriratkaisuilla tasattiin pihan korkoeroja ja ratkaistiin vesien valuminen taloonpäin.

Näin Heidin suunnittelutyön eteneni, katso videolinkit: 

https://www.facebook.com/PihajavihersuunnitteluVillaGarden/videos/1141065955932840/

https://www.facebook.com/PihajavihersuunnitteluVillaGarden/videos/1187229724649796/

Jaa somessa