Pihanlaittajan säästövinkit – löydä edulliset ratkaisut pihaan kuin pihaan

Olitpa tekemässä uutta pihaa talollesi tai uudistamassa olemassa olevaa, näyttäviä ja käytännöllisiä piharatkaisuita on olemassa myös kevyemmälle budjetille. Esimerkiksi kasvien, maisemointielementtien ja materiaalien valinnoilla voit vaikuttaa pihatöiden hintaan. Kokosimme säästäväiselle pihan laittajalle vinkit kustannusten hallintaan sekä kolme eri budjetin esimerkkipihaa ideoinnin avuksi.

Näin säästät pihakustannuksissa ja saat näyttävän pihan

  1. Hyödynnä maanrakennustöiden aikana tontilta pois kaivetut maamassat pihan muotoilussa ja rakentamisessa. Säästät rahaa materiaali- ja kuljetuskuluissa. Ota suunnittelija ja urakoitsija mukaan hyvissä ajoin, jotta kaivumassojen hyödyntämistä voi harkita.
  2. Betonikivet ovat luonnonkiviä huokeampi valinta pihakiveykseen ja muureihin. Jo betonikiven yhdistely luonnonkiven joukkoon keventää budjettia.
  3. Pihan voi päällystää edullisilla kiviaineksilla kuten kivituhkalla tai soralla. Muista silloinkin rajata kulkureitit reunakivillä. Silloin pihasta tulee ryhdikäs.
  4. Kylvämällä nurmen itse voi säästää selvää rahaa siirtonurmeen verrattuna. Kun nurmella on hyvä kasvumulta ja alussa riittävästi kosteutta, tulee kylvönurmestakin kaunis ja tuuhea. 
  5. Istutusten määrä ja lajikkeet vaikuttavat hintaan. Panostitpa kasveihin vähän tai paljon, niin istuta ne ryhmiin. Se helpottaa hoitoa ja on näyttävämmän näköistä.

Tyylitelty rinnepiha

Moderneilla ja linjakkailla muureilla on kesytetty tämän rinnetontin korkeuseroja. Portaisiin on valittu useampaa laatua luonnonkiviportaita. Muurikivialtaat ovat itsessään niin näyttäviä, ettei niihin tarvita paljoa kasveja. Muutama huolella valittu riittää. Portaiden vieressä on kaistale kunttaa, eli siirtovarvikkoa, joka tuo luonnonläheisyyttä modernien kivielementtien rinnalle. Kuntta on verraten edullinen valinta, ja se on helppo asentaa myös itse. Suunnittelussa käytettiin pihasuunnittelijaa, mutta huokeammin pihan toteutat itse suunnitellen ja vaikkapa kiviainesten toimittajan osaamista hyödyntäen.

Pihanlaittajan säästövinkit 920x450px

Lapsiperheen helppohoitoinen piha

Tässä pihassa on tilaa pelata jalkapalloa ja heitellä frisbeetä. Tasainen ja säännöllisen muotoinen piha on helppo ja edullinen työstää, kun korkeuserojen hallintaan ei tarvita rinteitä, muureja tai portaita. Pihakiveystä on kapea linjakas kaistale, ja piha on muuten siirtonurmea. Itse kylvetty nurmi on vielä edullisempi vaihtoehto. Kun pohjatyöt on tehty huolella ja kosteutuksesta huolehditaan etenkin alussa, saat itse kylvetynkin nurmen kasvamaan näyttäväksi. Muurikivistä on tehty altaita, joista yksi sopii mainiosti lasten hiekkalaatikoksi ja muuntautuu myöhemmin istutusaltaaksi. Tontti on rajattu tuijilla. Vehreyttä pihaan tuovat terassin parvekelaatikoiden istutukset, jotka ovat kuitenkin pihaistutuksia edullisempia ja helppohoitoisempia.

Pihanlaittajan säästövinkit 2 500x380px
Pihanlaittajan säästövinkit 1 500x380px

Luonnonlapsen piha

Tässä pihassa on hyödynnetty tontin omia luonnonkiviä sekä helppohoitoista ja edullista luonnonkasvillisuutta. Oleskelualueet on kivetty, ja polut ovat pinnaltaan soraa tai edullista betonilaattaa. Myös kivituhka on edullinen vaihtoehto pihan kulkureittien päällystämiseen. Reunukset ja matalat reunamuurit on ladottu joko tontilta löytyneistä kivistä tai ostokivistä.

Luonnonkivien hyödyntäminen kpl 5 2 500x380px
Pihanlaittajan säästövinkit 3 500x380px

Vinkki: Kun hyödynnät tontilla luonnostaan kasvavat kasvit, voit olla varma siitä, että ne viihtyvät ja menestyvät pihassasi ilman aikaa ja rahaa vievää maanparannusta.

Lue blogista, miten voit säästää hyödyntämällä tontilta löytyneet luonnonkivet piharakentamisessa.

Iia Suikki

Markkinointipäällikkö
Maisematuotteet
Rudus Oy