Tonttimaalta löytyy aarteita! Viisi ideaa tontin luonnonkivien hyödyntämiseen

Jokaiselta tontilta löytyy maanrakennusvaiheessa kiviä jos jonkinnäköisiä. Niitä kaikkia ei tarvitse kuljettaa pois, vaan ne voi hyödyntää piharakentamisessa ostettujen pihakivien rinnalla. Säästät rahaa niin kivituotteissa kuin kuljetusmaksuissa ja saat persoonallisia elementtejä pihaasi.

1. Tee luonnolliseen ympäristöönsä sulautuvia muureja

Rakenna ympäröivään luontoon sopivat muurit litteistä tai vaikka pyöreämmistäkin luonnonkivistä. Muureilla tuot ryhtiä pihaan, reunustat kulkuväyliä tai rakennat istutusaltaan. Kivet pysyvät varmemmin paikallaan muurissa, kun kiinnität ne kiviliimalla.

Luonnonkivien hyödyntäminen 1
Luonnonkivien hyödyntäminen 2

2. Reunusta portaat, muurit ja kiveykset

Reunuskiviksi käyvät niin pyöreät kuin terävät, isot ja pienet kivet. Laajojen yksiväristen pintojen reunuksiksi luonnonkivet sopivat mainiosti, koska ne tuovat elävyyttä ja kontrastia myös sävymaailmaan.

Luonnonkivien hyödyntäminen 3
Luonnonkivien hyödyntäminen 4

3. Elävöitä ja reunusta istutusalueita

Tuo isot luonnonkivilohkareet istutusten keskipisteiksi tai niiden lomaan aseteltuna. Pienemmillä luonnonkivillä rajaat istutuksia. Luonnonkivet sopivat niin luonnonkasvien kuin erilaisten istutettujen pihakasvien rinnalle.

Luonnonkivien hyödyntäminen kpl 3 2 500x380px
Luonnonkivien hyödyntäminen kpl 3 1 500x380px

4. Rakenna tunnelmallinen pihapuro

Liikkuva vesi on rauhoittava elementti. Pienistä tai vähän isommistakin kivistä teet pihaan puron. Se toimii pihaa elävöittävänä yksityiskohtana ja osallistuu samalla tärkeään sade- ja sulamisvesien käsittelyyn pihassa.

Luonnonkivien hyödyntäminen kpl 4 920x580px

5. Luo pihan kohokohtia!

Vain mielikuvitus on rajana luonnonkivien käytössä. Tee mietiskelykivi tontin nurkkaan. Jätä kiipeilykivi lapsille nurmikon keskelle. Myöhemmin sen ympärille voi tehdä istutusalueen. Asettele murikoita nuotiopaikan ympärille istuimiksi. Tai sommittele niitä sinne tänne kuin jääkauden jättäminä. Mikä tekisi sinun pihastasi juuri sinun näköisesi?

Luonnonkivien hyödyntäminen kpl 5 500x380px
Luonnonkivien hyödyntäminen kpl 5 2 500x380px

 

Jos et jaksa kerätä tontin kiviä talteen, verkkokaupassamme on runsaasti luonnonkiviaineksia piharakentamiseen. Tutustu vaikkapa seulanpääkiviin ja lohkarekiviin.

Lue blogistamme, miksi pihaan kannattaa panostaa.

Jaani Turunen

Asiakasryhmäpäällikkö, Maisematuotteet
020 447 4682
Rudus Oy