Rakentajan ja pihan laittajan suosikkiartikkelit 2019 – ideoita ensi vuoden rakennusprojekteihin

Mitä sinä ajattelit vuonna 2020 rakentaa? Ehkä olet valmistelemassa tonttia rakennuskuntoon, ja mietit maanrakennustöiden hintaa ja salaojien toteutusta. Tai talo jo valmistui, mutta pihakiveykset vielä odottavat tekijäänsä. Mitä aiotkaan rakentaa ensi vuonna, ota avuksesi vuoden 2019 luetuimmat rakentamisen ja piharakentamisen artikkelimme.

 

1. Kuinka paljon rahaa pitää varata omakotitalon perustuksiin ja maanrakennukseen?

Tontin oston ja talopaketin ohella omakotirakentajan suurimpia kustannuseriä on tontin pohjatyöt. Kokosimme Rudus Kotipolun blogiin asiantuntijan vinkit siihen, millaisiin kustannuseriin ainakin kannattaa varautua ja miten rakentaja voi itse vaikuttaa maanrakennus- ja perustusvaiheen kustannuksiin.

Lue blogi tontin pohjatöiden hinnasta

 

2. Näin tehdään toimiva salaojitus

Toimivat ja laadukkailla kiviaineksilla rakennetut salaojat ovat terveen talon perusedellytys. Erityisen tärkeää on asentaa salaojaputket sepeliin ja käyttää suodatinkangasta, jotta maa-ainekset eivät sekoitu ja pääse tukkimaan salaojaputkia. Lue myös talonrakentajien vinkit siihen, miten maanrakennusvaiheessa voi säästää järkevillä valinnoilla.

Lue ohjeet salaojien rakentamiseen

 

3. Oikeat sorat ja kiviainekset kestävän pihatien pohjaksi

Pihatiestä tulee kantava ja kestävä, kun sen alle valitsee oikeat kiviainekset oikeisiin kohtiin. Myös kiviainesten huolellinen tiivistys on avain tukevaan pohjaan. Lue Kotipolun artikkelista pohjien teon työvaiheet ja oikeat materiaalit, niin pihatiesi säilyy kestävänä ja pinta kauniina vuodesta toiseen näin pohjoisen kylmässä ilmastossakin.

Katso oikeat työvaiheet ja kiviainekset pihatien alle

 

4. Valmistele omakotitalon perustukset kerralla kuntoon

Perustuksien tekeminen sisältää useamman työvaiheen maanpohjatöistä anturoiden valamiseen ja sokkelin eli perusmuurin tekemiseen. Kotipolun artikkelissa esittelemme, mitä eroa on maanvaraisella perustamisella ja tuulettuvalla alapohjalla. Saat myös ohjeet siihen, mitä perustusten suunnittelussa pitää ottaa huomioon.

Huomioi nämä perustusten suunnittelussa

 

5. Asenna pihakivet itse – se on helpompaa kuin luulet

Hyvillä ohjeilla osaat kyllä asentaa pihakivet itsekin ja säästät rahaa. Tärkeää on tehdä pohjatyöt oikein, tiivistää kerrokset huolella ja käyttää linjalankaa asennuksen apuna, jotta kivet menevät suoraan. Kotipolun asennusvinkkien avulla teet parempaa jälkeä vähemmällä vaivalla. Katso myös video pihakiveyksen pohjien oikeaoppisesta teosta.

Katso video ja lue ohjeet pihakiveyksen asennukseen

 

Kotipolulta saat apua, inspiraatiota ja kivituotteiden käyttövinkkejä rakentamiseen ja pihan suunnitteluun. Voit etsiä artikkeleita rakennusvaiheesi tai rakennettavan kohteen perusteella. Siirry artikkelihakuun tästä.

 

Rudus Kotipolku toivottaa iloa rakentamiseen vuodelle 2020!

Iia Suikki

Markkinointipäällikkö
Maisematuotteet
Rudus Oy