Pihakivien asennus ja pohjatyöt

Helpompaa pihakiveyksen asentamista

Pihakivien asentaminen ei ole mahdoton tehtävä ja vinkkiemme avulla teet parempaa jälkeä vähemmällä vaivalla. Tutustu myös Kiviasentajan käsikirjaamme jossa on yksityiskohtaiset ohjeet erilaisten kivien asentamiseen. Käsikirjan löydät tämän jutun lopusta.

Tiivistäminen kunniaan

Pohjien tiivistys kannattaa tehdä huolella ennen asentamisen aloittamista. Murske tärytetään koneellisesti tiiviiksi joka kerroksen välissä, pintahiekka tasoitetaan ja jyrätään vielä ennen ensimmäisen kiven laittamista. Jos tiivistys jätetään tekemättä, alla oleva sora pääsee liikkumaan ja kiveykseen ilmestyy kuoppia. Isomman kiven tai laatan alla pohjan painaumat voivat aiheuttaa kiven halkeamisen painon alla.

Linjalanka ohjenuorana

Pihakiveyksen asentaminen aloitetaan ohjainten asentamisella. Helppo tapa pitää kiveys suorassa koko asennuksen ajan on vetää linjalankaa kiveyksen reunoille ja väliin. Myös suoria lankkuja tai putkia voi käyttää linjauksen apuna.

Mitä aiemmin kiveyksen kaartumisen huomaa, sitä helpompi se on korjata. Mikäli on ehtinyt latoa jo useamman rivin vinoon, ainoa järkevä tapa korjata virhe on purkaa kiveys ja aloittaa uudelleen viimeisestä suorasta kohdasta. Työskentelyn aikana on hyvä tarkastaa useaan kertaan silmämääräisesti rivien suoruus eri suunnista katsottuna.

Aloita tasaisesta pinnasta

Helpoin tapa saada alku suoraksi on aloittaa tasaisesta pinnasta kuten tiestä tai rakennuksen sivusta. Kun latomisen aloittaa tiestä, kivilavan voi jättää suoraan oikealle paikalle tien viereen eikä erillistä kuljetusta aloituspaikalle ennen asennuksen aloittamista tarvita.

Kivien leikaamisen välttämiseksi kivien ladonta ja saumojen leveydet kannattaa suunnitella ennen aloittamista. Kivissä voi olla mittaeroja, mutta saman valmistuserän kivet ovat yleensä keskenään saman kokoiset. Tämänkin vuoksi kannattaa laskea kiven tarve huolella jo ennakkoon ja ostaa sopiva määrä kerralla.

Kaarevat pinnat keskeltä alkaen

Kaarevaa kenttää tehdessä laitetaan ensin keskikivi, jonka ympärille aletaan muodostamaan ympyrää kehä kerrallaan ulospäin haluttuun laajuuteen. Mutkaista tai kaarevaa polkua tehdessä latominen aloitetaan sisäkaarteen puolelta, jotta kaarre saadaan jatkumaan kauniina ja säännöllisenä koko kaarteen matkalta.

Ruduksen asennusvinkit:

  1. Tiivistä pohjat
  2. Linjalanka pitää rivit suorina
  3. Aloita latominen tasaisesta pinnasta
  4. Kaaret aloitetaan sisäreunasta

Jaa somessa