Syvälahden perheen talounelma nousee Tuusulan asuntomessuille – Lue rakentaja-Roopen vinkit alkuvaiheeseen

Syvälahden perheen talounelmat alkoivat muuttua todeksi, kun he saivat tontin Tuusulan asuntomessualueelta Rykmentinpuistosta. Nyt kun messuihin on reilu vuosi aikaa, on talo suunniteltu ja kaivuri valmiina maanrakennustöihin. Roope Syvälahti kertoo, millaisiin asioihin talohankkeen alkuvaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota, jotta lopputulos on omien unelmien mukainen.

”Emme halunneet isoa pihaa. Etsimme siis pienempää tonttia, ja ajattelimme rakennuksilla rajata omaa pihaa tontilla. Myös talosta halusimme kompaktin kokoisen ja juuri tähän elämäntilanteeseen sopivan”, kertoo Roope Syvälahti perheensä talohaaveiden suuntaviivoista.

Syvälahden perhe oli jo useamman vuoden ajan etsinyt Tuusulasta tonttia, taloa tai isoa rivitaloasuntoa. Kun asuntomessutontit tulivat myyntiin, Syvälahdet eivät jääneet jahkailemaan.

”Meidän piti laatia suunnitelma talosta, jotta asuntomessujen väki näkisi, sopiiko talo messuille. Teimme pikavauhtia sellaisen suunnitelman, jonka voisi hyvin toteuttaa melkein mille tontille hyvänsä. Asuntomessutoimistolta suositeltiin meille tiettyä tonttia, jonka maanrakennustöissä säästäisimme merkittävästi. Siinä vaiheessa valinta oli selvä”, Syvälahti kertoo.

Tuusulan asuntomessualue on hyvin tasainen. Se tekee rakentamisesta helppoa, kun taloa ei tarvitse porrastaa. Joidenkin mielestä tasainen alue voi olla tylsäkin, kun maaston muodot eivät elävöitä maisemaa. Syvälahti kuitenkin muistuttaa, että myös rakennetun ympäristön profiilin vaihtelut tuovat kaivattua monimuotoisuutta.

”Tänne rakennetaan paitsi omakotitaloja myös kerrostaloja ja korkeita townhouse-tyyppisiä rivitaloja. Omakotitaloissakin saa olla 1-3 kerrosta, mutta me halusimme avaruutta kotiin ja päädyimme yksitasoiseen”, Syvälahti sanoo.

 

Rudus Tuusula rakennusten sijoittelu tontille Kun rakennusten sijainnin suunnittelee huolella, saa kompaktin kokoisellakin tontilla rajattua viihtyisän ja suojaisan piha-alueen.

 

Talounelmat selkiintyvät oman vaatimuslistan avulla

Hyvä konkreettinen askel lähteä kartoittamaan omia talotoiveita on miettiä, mistä ei ainakaan ole talossa tai tontissa valmis tinkimään. Syvälahti itse on tallentanut muistiin itselleen tärkeitä asioita Instagramin kuvakaappauksina.

”Itse halusimme sellaisen pohjaratkaisun, jossa koti jäsentyy ison avoimen keittiö-olohuoneen ympärille. Siellä pidämme sunnuntailounaita ystäville. Hyvästä pohjaratkaisusta ja viimeistelyn tasosta emme olleet valmiit tinkimään”, kertoo Syvälahti.

Alkuun Syvälahtea mietitytti, ajaako asuntomessualue rakennusympäristönä valitsemaan liian kalliita tai erikoisia ratkaisuja. Hänen tavoitteensa oli kuitenkin osoittaa, että messutalon voi rakentaa järkeväänkin hintaan. Vaikka budjetti on maltillinen, ei arkkitehtonisista ratkaisuista ole kuitenkaan tarvinnut tinkiä.

”Vaikka meille tuleekin talopakettitalo, ei se kuitenkaan näytä sellaiselta, vaan olemme saaneet siihenkin toteuttaa toiveitamme. Vain erkkeri tiettyyn kohtaan taloa oli mahdoton toteuttaa valmiselementtiin, mutta se ei meitä haitannut”, Syvälahti kertoo.

Ammattilainen kannattaa ottaa valintojen avuksi jo ennen tontinostoa

Roope Syvälahti on itse koulutukseltaan rakennusarkkitehti, joten hänellä on työn puolesta vankka näkemys, millainen talo mihinkin ympäristöön hyvin istuu. Maallikolle voi kuitenkin olla hankala havainnekuvista ja kaavasta tulkita, miltä oma talounelma valmiina näyttää.

Jokaiselle talohaaveilijalle Syvälahdella onkin yksi selkeä neuvo. Ennen kuin edes etsii tonttia, kannattaa taloprojektiin ottaa mukaan hyvä arkkitehti. Niin asia lähtee heti alusta asti oikeille urille.

”Ammattilainen osaa heti alusta kertoa, millaiselle tontille sen oman unelmien talon voi rakentaa. Hyvä arkkitehti osaa lukea ihmisiä ja heidän tarpeitaan. Hän sanoo tarvittaessa myös vastaan, jos näkee, ettei jokin toive tai ratkaisu onnistu”, Syvälahti toteaa.

Hyvä arkkitehti auttaa huomioimaan muun muassa nämä tärkeät asiat heti alusta asti:

Tontin maaperä

Maaperän laatu ja maaston muoto määrittää, millaisen talon tontille voi järkevästi rakentaa. Maaperä vaikuttaa suuresti myös siihen, miten suuriin ja minkä hintaisiin maanrakennustöihin kannattaa varautua. Pitääkö vaikkapa valmistautua louhimaan kalliota tai paaluttamaan perustuksia?

Ilmansuunnat ja rakennusten sijoittelu

Tontin rakennusten sijoittelussa tulee huomioida ilmansuunnat ja tontin ympäristö. Ehkä haluat terassin tiettyyn ilmansuuntaan, tai olohuoneen kauimmas kadusta. Makuuhuoneiden asumismukavuuteen ja energiankulutukseen ilmansuunnilla voi olla merkittäväkin vaikutus.

Kaavamääräykset

Kaavamääräykset ja rakennustapaohjeet kertovat selkeästi, mitä alueella ja tontilla saa tai ei saa rakentaa. Niissä on määriteltynä esimerkiksi talon sallittu värimaailma ja julkisivuverhous. Jos vaatimuksena on vaikkapa yhtenäinen julkisivuverhous, saattaa valmistalon pystylaudoitetuissa elementeissä olla liikaa katkoja. Silloin ratkaisuna on ottaa vaakalaudoitus tai rakentaa itse.

Hulevesirakenteet

Jokaisella kiinteistöllä on velvoite imeyttää ja viivyttää tontilla syntyneitä sade- ja sulamisvesiä. Jos tontilla on sata neliötä kattopinta-alaa, pitää yksi kuutio hulevettä viivyttää rakenteellisesti. Ammattilainen on apuna hulevesirakenteiden suunnittelussa ja osaa neuvoa, millainen kiveys läpäisee kuinkakin paljon vettä. Parhaimmillaan sadevedet voi hyödyntää kasteluvetenä tai maisemaelementteinä.

 

Roopen vinkit rakentajan ensi askeliin:

1. Käy pankissa juttelemassa. Kun selvität ensin lainamahdollisuudet mahdollisimman realistisesti, tiedät, millaisesta talosta ja tontista kannattaa ylipäänsä haaveilla.

2. Ota arkkitehti suunnitteluavuksi. Vaikka päätyisit pakettitaloon, arkkitehti pystyy suosittelemaan sopivimpia ratkaisuja ja kilpailuttamaan paketit järkevästi.

3. Listaa itsellesi tärkeät asiat. Kaikkea ei voi saada, ainakaan budjetin sisällä. Kannattaa listata muistilistaksi tai vaikka kuvakaappauksiksi, mitä ehdottomasti on saatava ja mistä on valmis tinkimään.

4. Priorisoi ne asiat, joita on mahdoton muuttaa jälkikäteen. Esimerkiksi perustuksiin ja talotekniikkaan liittyviä asioita on myöhemmin kallista tai mahdotonta muuttaa, joten panosta niihin heti alusta.

 

Lue lisää tonttitöiden tärkeistä ensivaiheista Kotipolulta.

Seuraa Syvälahtien talon seuraavia rakennusvaiheita.

Ota seurantaan myös Syvälahtien taloprojektin omat kanavat Instagramissa ja Facebookissa.

Rudus Kotipolku