Näin rakennat läpäisevän pihakiveyksen

Luonnonmukaisin ja kestävin vaihtoehto hallita sulamis- ja sadevesiä pihassa on käsitellä ne syntypaikoillaan, eli imeyttää ne maaperään tai viivyttää niiden poistumista.

Läpäisevällä pihakiveyksellä rakennat pinnan, joka päästää hulevedet lävitseen suoraan pohjamaahan tai veden hallittua poistumista varten tehtyihin viivytysrakenteisiin. Kiveyksen läpäisevyys toteutetaan yleensä riittävän suurella saumalla, johon asennetaan veden lävitseen päästävä sauma-aine. Ruduksella on valikoimissaan myös huokoisesta betonista valmistettu Hule-Kartanokivi, jolla rakennettu pinta läpäisee vettä paitsi saumoista myös suoraan kiven läpi. 

Tutustu kuvan tuotteisiin

Louhikivi tai Golfkivi nurmisaumalla on luonnonläheinen ja osittain läpäisevä pinta.

Tilaa verkkokaupasta

Näillä kaikilla onnistuu läpäisevän pihakiveyksen teko: Golfkivi, Akvakivi, Louhikivi, Hule-Kartanokivi, Riimukivi, Reikälaatta, Viherässä, SF-reikäkivi, Noppa- ja Nupukivet.

 

Mihin läpäisevä pihakiveys sopii?

Läpäisevä pihakiveys sopii mihin tahansa kotipihalle. Erityisen hyvin se sopii pienille tonteille ja tiiviisti rakennetuille alueille, joilla on suhteessa vähän luonnostaan imeyttävää pintaa.

Tärkeää on kuitenkin muistaa pitää ainakin viiden metrin suojaetäisyys talon rakenteisiin. Jos läpäisevän kiveyksen tekee liian lähelle talon perustuksia, kiveyksen läpi imeytyvä vesi pääsee pahimmillaan kostuttamaan talon pohjarakenteita ja aiheuttamaan kosteusvaurioita.

  

Muistilista läpäisevän kiveyksen tekoon

1.     Tee myös pohjasta läpäisevä
Läpäisevä pintamateriaali vaatii alleen läpäisevän pohjan, jotta vesi ei keräänny kiveyksen ja asennuskerroksen väliin. Olennaista läpäisevän pohjan teossa on se, ettei rakennekerroksiin tule hienoa nollajakeesta alkavaa kiviainesta. Asennushiekan tilalle asennetaan hiekoitussepeli (koko 2/5 tai 3/6).


Vinkki! Muista, ettei hienoa kiviainesta saa joutua suurina määrinä myöskään läpäisevän kiveyksen pinnalle. Unohda siis hiekoitus hienolla hiekalla, ja valitse talven hiekoitukseen hiekoitussepeliä.


2.     Muista kaadot niin pinnassa kuin pohjassa
Kuten läpäisemättömänkin kiveyksen teossa, kaadot pitää suunnata poispäin talosta ja muista rakennuksista. Läpäisevän kiveyksen kohdalla on erityisen tärkeää pitää huoli siitä, että myös pohjamaan kaadot viettävät rakennuksista poispäin, ettei kiveyksen läpi imeytynyt vesi pääse kastelemaan perustuksia.

3.     Valitse sauma-aine oikein
Läpäisevä kivi saumataan joko tarpeeksi suurirakeisella kiviaineksella tai läpäisevällä liimapohjaisella sauma-aineella. Hieno saumaushiekka tai kivituhka ei sovellu läpäisevän kiveyksen saumaamiseen.

Tutustu kuvan tuotteisiin

Myös pihakivi voi olla läpäisevää betonia

Tilaa verkkokaupasta


Muista! Vettä läpäisevästä betonista valmistettu Hule-Kartanokivi ladotaan mahdollisimman tiiviisti ja tuetaan huolellisesti reunoista. Asennusnystyrät jättävät kivien väliin 2 mm:n sauman. Sauma-ainetta ei käytetä, vaan saumat jäävät auki.


Läpäisevä sauma - mikä pitäisi valita?

Läpäiseviä sauma-aineita on sidottua ja sitomatonta. Valinta riippuu muun muassa siitä, millaisessa käytössä kivettävä alue on, miten alueen kunnossapito hoidetaan ja mikä on sen maastonmuoto.

Sitomaton sauma-aine on hinnaltaan huokea sekä helppo asentaa ja huoltaa. Se soveltuu erityisen hyvin alueille, joita ei puhdisteta koneellisesti. Hiekoitussepeli on erinomainen tuote läpäisevän sauman tekoon. Huomioi kiveyksen sauman leveys, jotta sepeli mahtuu saumaan. Hyvä nyrkkisääntö on, että sauma-aineen maksimiraekoko saa olla enintään puolet sauman leveydestä.

Sidottu sauma-aine on erinomainen koneellisesti hoidettaville kiveyksille. Harja- tai aura-auto eivät pääse mekaanisesti irrottamaan materiaalia sidotusta saumasta. Jos kiveys on rinteessä, kannattaa myös valita sidottu sauma-aine. Mitä jyrkempi maastonmuoto, sitä helpommin sitomaton sauma-aine lähtee liikkeelle etenkin sateella ja sulamisvesien mukana. Toteutat läpäisevän sidotun sauman esimerkiksi GftK- tai Grepur -sauma-aineella.

>> Tutustu sauma-aineisiin!

Tutustu kuvan tuotteisiin

Vinkki! Jos kitkeminen ei kiinnosta, kannattaa valita sidottu sauma-aine. Siinä eivät nimittäin rikkaruohot viihdy.

Tilaa verkkokaupasta

Jaa somessa