Uusi ympäristöystävällinen betoni toimii erinomaisesti isossakin kohteessa

Vuonna 2023 Helsingin Vuosaareen valmistuu 24-kerroksinen asuintalo, jonka pohjalaatta on valettu uudesta Finnsementin ja Ruduksen yhteistyöllä kehitetystä ympäristöystävällisemmästä betonista.

Sekä Ruduksella että Finnsementillä tiedostetaan rakennusteollisuuden tarve vähentää hiilidioksidipäästöjä. Molemmissa yrityksissä on vuosikymmeniä tehty aktiivisesti ja tavoitteellisesti töitä ympäristöystävällisemmän ja vastuullisemman toiminnan eteen.

Tuoreimpana tuotekehityksen tuloksena tänä syksynä lanseerataan Ruduksen valmisbetoni, johon on käytetty Finnsementin uutta vähähiilisempää CEM III -luokan sementtiä, Kolmossementtiä. Vähäpäästöisemmän sementin yhtenä raaka-aineena on teollisuuden sivutuotteena syntynyt kuona, joka korvaa pahimpana päästölähteenä pidettyä sementtiklinkkeriä seosaineena.


Katso video:


– Tälle tuotteelle on ollut selkeä tilaus asiakkailtamme, ja olemme vastanneet huutoon nopeasti, tiukalla aikataululla, sanoo Ruduksen tuotantojohtaja Mika Sarkasuo.

– Kun tiedetään, että betonin hiilidioksidipäästöstä valtaosa tulee sementistä, täytyy pohtia miten siihen voidaan puuttua. Tässä tapauksessa Finnsementin Kolmossementti on uusi vaihtoehto, mikä on Suomen markkinoilla helposti saatavilla. Oli selvää, että otimme saman tien uuden sementin tutkittavaksi ja testattavaksi omaan laboratorioomme, jolloin saimme pikaisesti laadunvalvonnan ensimmäiselle sementtierälle valmiiksi ja pääsimme kokeilemaan tuotetta.

Ympäristöystävällinen betoni on vastuullinen valinta vihreämpään rakentamiseen.

Finnsementin myyntipäällikkö Mikko Marjalaakso jakaa yhteistyökumppanin ajatukset.
– Kolmossementin lähtökohta oli asiakastarpeessa ja halussa löytää toimivia ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja betonituotantoon. On mahtavaa, että saimme hienosti toimivan sementin, jonka toimivuus tämän päivän valussa on osoittautunut odotuksia vastaavaksi.

Ympäristöystävällinen betoni valu hyperion 2

Kuva: Ruduksen Anna Silventoinen ja Finnsementin Mikko Marjalaakso totesivat uuden ympäristöystävälisen betonin ominaisuuksien toimivan mainiosti Vuosaaren tornitalon pohjalaatan valussa. Taaempana kuvassa Skanskan Emilia Tuominen, hän vastaa työmaan toimivuudesta.


Helposti reagoiva kuona

Vähähiilisyyden lisäksi tässä sementissä on oleellista lämpötilan hallinta. Kolmossementin koostumuksessa kuonan osuus on merkittävä, noin 40-45 prosenttia. Kolmossementin alkulujuudenkehitys on normaali ja lämmöntuotto maltillinen. Nämä tekijä auttavat hallitsemaan betonivaluja.

Tiiviissä yhteistyössä kehitetty uusi sementti on edellyttänyt valtavan määrän teknisiä kokeita ja testejä erilaisilla resepteillä.
– Ennen kuin päästään lanseeraamaan uutta tuotetta, edellytetään mittavia testauksia ja tuloksia – sekä ennen kaikkea niiden analysointia ja viemistä käytäntöön. Tänään näemme oikealla työmaalla, miten hyvin tämä toimii, Mikko Marjalaakso sanoo.

Yhteistyölle vauhtia: tälle tuotteelle on ollut selkeä tilaus asiakkailtamme, ja olemme vastanneet huutoon nopeasti, tiukalla aikataululla.

Hienosti työstettävä ja toimiva sementti

Vuosaaren iso ja odotettu pohjalaatan valu osoitti, että uusi sementti toimii erinomaisesti. Kaikkien työmaalla toimijoiden yhtenevä mielipide oli, että Kolmossementti ei ole pelkästään ympäristöystävällisempi vaan myös teknisesti toimiva ja hyvä tuote.

Aamuneljältä alkaneen ison pohjalaatan valuun tuli jatkuvana letkana kaikkiaan vähän alle kaksisataa kuormaa Ruduksen Kivikon betonitehtaalta, joten valutahti oli kova. Valtava urakka saatiin kuitenkin valmiiksi tunteja suunniteltua aiemmin. Valupäivä oli tarkkaan suunniteltu, kuljetukset pelasivat, työmaalla työt sujuivat juuri niin kuin pitikin, tuote toimi ja yhteistyö kaikkien osapuolten välillä oli saumatonta.

Ympäristöystävällinen betoni valu hyperion 1

Kuva: Ruduksen uusi vähähiilinen betoni näytti toimivuutensa Vuosaaren tornitalon pohjalaatan valussa kesäkuussa.


– Isoissa valuissa kaikki on aina tarkkaan mietitty ja suunniteltu. Silti voi kuitenkin sattua jotain yllättävää – kuten tämän valun kanssa alkukesän kovin ukkosmyräkkä, josta siitäkin selvittiin. Myös liikenne voi ruuhkautua tai pumppuauto rikkoutua. Näihin on kuitenkin aina varasuunnitelmat. Tämä valu on kooltaan iso, mutta meille tämä on tuttua työtä. Merkittävät valut on meidän juttu, niissä kyllä onnistumme, toteaa asiakasyhteistyöstä vastannut Ruduksen Anna Silventoinen.

– Meillä on tänään kohteena massiivinen rakenne, jossa lämpötilan hallinta on tärkeää. Tällä uudella sementillä se saadaan hyvin hoidettua. Jo tehdaskokeissa todettiin, että notkea massa käyttäytyy hyvin, ja täällä paikan päälläkin valuporukka kommentoi, että pumpattavuus oli erinomaista.

Työmaalla on jo ensimmäisen kuorman tullessa tuttuun tapaan paikalla Ruduksen kenttälaboratorio. Leevi Lehikoinen käy tottuneesti nappaamassa kuormasta ämpärillisen näytettä heti kun betoniauto on pumpun luona. 30 senttiä korkea suppilollinen betonimassaa kipataan kasaksi, josta mitataan painuma. Ensimmäisten kuormien näytteenoton jälkeen Leevi Lehikoinen soittaa Kivikkoon, jossa tehdään massaan haluttuja tarkennuksia.
– Nyt ollaan jo lähellä sitä mitä haetaan, hän toteaa pian.

Ympäristöystävällinen betoni valu hyperion 3

Kuva: Ruduksen Leevi Lehikoinen ottaa betoniauton kuormasta näytteen työmaalla olevan kenttälaboratorion testiin. 


Kysy meiltä:

Valun ammattilaiset asialla

Suurissa valuissa on paljon yhteensovitettavia yksityiskohtia. Ruduksen Mika Sarkasuo muistuttaa, että halutusti toimivasta betonista tulee toimiva rakenne vasta kun se on ammattitaidolla valettu. Osaavalla ja ammattitaitoisella valuporukalla on iso merkitys.

– Vaikka olisi kuinka hyvä tuote, se ei yksinään riitä. Se pitää ostata myös valaa oikein. Täällä ihan jokaisella porukalla on sama yhteinen tavoite: hommat hoidetaan niin kuin kuuluu. Yksityiskohdat on yhdessä pohdittu ja mietitty tarkkaan etukäteen kaikkien osapuolten välillä.

Ympäristöystävällinen betoni valu hyperion 4

Kuva: Ympäristöystävällisyyden lisäksi Ruduksen uusi betoni osoittautui Vuosaaren tornitalon pohjalaatan valussa erittäin hyvin toimivaksi. Korkean loppulujuuden ansiosta se sopii mainiosti isoihin ja vaativiin valukohteisiin.


Se näkyy myös Vuosaaren työmaalla, jossa valun etenemistä seuraavat niin Skanskan, Finnsementin, Ruduksen kuin varsinaisesta valusta konkreettisesti huolehtivat Megalattiat Oy:n asiantuntijat. Valuporukan nokkamiehenä toimiva Jouni Tervonen kertoo, että varhaisaamun kuuden miehen porukka saa vielä melkein saman verran lisävahvistusta kunhan päästään kunnolla vauhtiin. Tekijöiltä on saatu hyvää palautetta: massa on ollut hyvää, tottelee hyvin vibraa, liikkuu hyvin muotissa ja viimeistelytyö sujuu mallikkaasti.
– Kaikki toimii hienosti ja suunnitellusti, Tervonen toteaa.

Erinomainen loppulujuus

Tekijöiden usko uuteen tuotteeseen on ollut alusta asti vahva. Sekä Finnsementin Marjalaakso että Ruduksen Sarkasuo sanovat uuden sementin hyvien ominaisuuksien jopa ylittäneen odotukset.

– Uusi Kolmossementti on normaalisti kovettuva sementtilaatu huolimatta siitä, että se sisältää paljon seosaineita. 28 vuorokauden loppulujuus on korkea, Sarkasuo sanoo.

– Tämä tuntuu toimivan hyvin, kun vesimäärä on alhaisempi kuin yleensä, toteaa Anna Silventoinen, joka välillä hyppää asentamaan valettavaan laattaan lujuutta mittaavia sensoreita.

Kolmossementin toimivuus asiakkaan tarpeiden mukaisesti on erinomainen.

Oikea ja järkevä ekovalinta

Kehityspäällikkö Mika Autio sanoo, että vaikka Vuosaaren valussa on käytetty nyt kaikkein uusinta yhteistyön tuloksena syntynyttä betonia, Vihreä betoni on ollut Ruduksen tuotevalikoimassa jo pitkään. Tämän nimikkeen alla hiilidioksidipäästö on yleisesti pienempi kuin normaalilla betonilla.

Vihreä betoni rudus mika autio

– Pyrimme tekemään asiat aina vähän paremmin ja vihreämmin, mitä perusoletus tai vaatimus olisi. Sekä meille että asiakkaillemme on jatkossa entistäkin enemmän merkitystä sillä, että meillä on tarjota vaihtoehtoja kohteisiin, joissa hiilidioksidipäästöihin halutaan kiinnittää huomiota. Siksi vähähiilisempiä vaihtohehtoja halutaan nostaa aiempaa näkyvämmin esille, hän sanoo.

Ikoni lehti

– Erityisesti ison mittakaavan rakennuskohteissa tällä on iso merkitys. Jos betonin hiilidioksidin päästöistä saadaan leikattua 20 prosenttia pois, isossa kohteessa siitä syntyy merkittäviä määriä.

Autio korostaa, että Vihreä betoni on käytettävyydeltään ja ominaisuuksiltaan pitkälti samanlainen kuin niin sanottu perinteinen betoni.
Hän kehottaakin asiakkaita ennakkoluulottomasti siirtymään ekologisempaan suuntaan.

– Jokainen kohde vaatii tietenkin omanlaisensa betonin. Monilla työmailla ollaan kuitenkin ihan turhaan monesti liiankin varovaisia uudenlaisen betonin käyttöönotossa. Todellisuudessa tämä ei ole mitenkään erilaista normaalibetoniin verrattuna. Ensimmäinen askel on helppo ottaa ja onnistuisi suurelta osalta meidän asiakkaistamme jo vaikka heti huomenna, jos he vaan tahtovat, Mika Autio vakuuttaa.
– Vihreässä betonissa lujuuden kehitys on vähän erilainen, mutta nyt on nähty kuinka tehokas Kolmossementti on sideaineena.

Hyvin toimiva ja työstettävä betoni

Onnistuneen valupäivän jälkeen osapuolet ovat tyytyväisiä. Laatan päälle alkaa viikon päälle nousta asuinkerroksia ja asukkaille talo on valmis kahden vuoden kuluttua.
Vielä kysymys hyvän rakennusmateriaalin kehittäjille: Jos pitäisi nimetä vain yksi ominaisuus Kolmossementistä, minkä sanoisit?

Valuporukalta on saatu hyvää palautetta.

– Sanon asiakashyödyn, eli tuotteen erinomainen toimivuus asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Sen lisäksi luonnollisesti ympäristöystävällisyys. On ollut todella hienoa huomata, että verrattuna muihin olemassa oleviin sementtilaatuihin, Kolmossementillä on selvästi pienemmät päästöt, Mikko Marjalaakso sanoo.
– Lisäksi täytyy todeta, että massa on ollut hyvin työstettävää, juuri sellaista mitä työmaalle toivottiin, Mika Sarkasuo toteaa.


As. Oy Helsingin Hyperion

 • Skanskan rakentama 24-kerroksinen tornitalo valmistuu Helsingin Vuosaaren metron välittömään läheisyyteen kesällä 2023. Taloon tulee reilut 200 asuntoa sekä yhteisiä sauna- ja kerhotiloja.
 • Alapohja ja välipohja toteutetaan paikalla valuna, pystyrakenteet ovat teräsbetonielementtejä.
 • Alapohjan valu uudella Kolmossementtiä sisältävällä betonilla, jota tulee noin 200 kuormaa kahdelle pumpulle.
 • Peruslaatan valu hoitui noin neljä tuntia ennakoitua aikataulua nopeammin.

Ikoni co2

Kolmossementti toimii monessa:

 • Maltillinen lämmöntuotto
 • Korkea loppulujuus
 • Pieni CO2–päästö.
 • Hyvä kemiallinen kestävyys
 • Hyvin säilyvä betoni
 • Ratkaisu alkalipiireaktion hallitsemiseen. Täyttää vaatimuksen kiviaineksen reaktiivisuusluokille I & II BY:n ohjeessa.

  Finnsementti.fi/Kolmossementti >

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit