Kaikkien sauma-aineiden asennuksessa kannattaa muistaa kaksi asiaa:
- Suojaa itsesi pölyltä. Kaikki sauma-aineet pölyävät jonkin verran, joten käytä asianmukaista hengityssuojainta ja suojalaseja.
- Saumaa vain kuivalla säällä. Kaikki sauma-aineet vaativat asennuksen kuivalla säällä. Saumattavan kiveyksen pitää myös olla kuiva, jotta sauma-aine ei tartu sen pintaan.
Grepur - kovettuva sauma-aine
- Tärkeää Grepurin asennusvaiheessa on varmistaa, että ainetta tulee riittävän paksu kerros. Jos asennuskerros jää liian ohueksi, saumasta ei tule kestävä.
- Saumaa ei tarvitse täyttää Grepurilla koko syvyydeltään, vaan sauman voi täyttää alkuun kiviaineksella. Hyvä tuote tähän on kivituhka, joka harjataan saumaan tavallisen saumahiekan tapaan.
- Sauman pohjalle asennettavan kiviaineskerroksen tulee olla varmasti tiivis, jotta sen päälle asennettava sidottu sauma kestää ehjänä. Tehokkain tiivistäjä on kosteus, eli kiviaineksen asennuksen jälkeen saumaa kastellaan vedellä useaan otteeseen. Jos käytössä on tärylätkä, sillä kannattaa suorittaa välitärytys ennen sauman kastelua.
Huomioi olosuhteet ja kovettumisaika. Grepurin käyttöohjeista selviää, millaiset olosuhteet saumauspäivänä pitää olla ja milloin sauma kestää rasitusta.
MUISTA! Jos täytät sauman pohjan kivituhkalla tai saumaushiekalla ennen Grepurin asennusta, sauma ei läpäise vettä. Katso videolta ohjeet Grepurin käyttöön.
VarioSand - kovettuva saumahiekka kapeisiin saumoihin
- VarioSand sirotellaan täysin kuivalle kiveykselle ja harjataan saumoihin tavallisen saumahiekan tapaan.
- Huolellinen tärytys tärylätkällä takaa, että saumahiekka asettuu saumoihin kunnolla ja lopputuloksesta tulee kestävä. Jos käytössäsi ei ole tärylätkää, kumivasaralla voimakkaasti pihakivien kulmiin napauttamalla saa hiekan tiivistettyä riittävästi. Toista harjaus ja täryttäminen kunnes saumoissa on riittävästi saumahiekkaa.
- Aktivoi VarioSand kastelemalla saumat kevyellä vesisuihkulla suihkuttamalla. Hiekan seassa oleva liima-aine aktivoituu kastuessaan, ja sauma kovettuu kestäväksi. Varo liian kovaa vedenpainetta, ettei sauma-aine lähde erottumaan ja vaahtoamaan.
VarioSandia levitettäessä kannattaa käsitellä riittävän pieniä alueita kerrallaan. Jos hiekkaa harjaa pitkän matkan, voi liima-aine erottua hiekan seasta ja jäädä kiven pintaan. Silloin kiveys sotkeentuu, ja toisaalta saumasta puuttuu liima-ainetta, eikä se kovetu normaalisti. Minimoi tahriintuminen harjaamalla kiveyksen pinta huolellisesti ennen kuin kastelet saumoja.
MUISTA! Toisin kuin Grepurin kanssa, VarioSandilla saumattavaa saumaa ei voi täyttää alkuun muulla kiviaineksella.
Saumaushiekka ja kivituhka
- Kaada kiviaines keoiksi kiveyksen päälle. Harjaa se saumoihin.
- Tiivistä kiviaines tärylevyllä täryttämällä. Käytä tärylevyn alla kumilätkää.
- Sauma tiivistyy kunnolla vasta kastuttuaan. Jos et malta odottaa seuraavaa sadetta, voit kastella saumat vedellä itse.
- Saumojen tiivistyttyä ne painuvat, joten muutaman sateen jälkeen ne kannattaa paikkaussaumata. Lisää silloin kiviainesta ja harjaa saumoihin normaaliin tapaan.
- Jos sinulla ei ole kiire viimeistellä saumausta välittömästi, voi kiveyksen viimeisen puhtaaksi harjauksen jättää väliin. Sateella kiveyksen pinnalle jäänyt hiekka huuhtoutuu saumoihin.
Katso videolta ohjeet Piano-kiven saumaamiseen saumahiekalla.
Nurmisauma
- Saumaa kiveys kivituhkan ja mullan seoksella. Multaa tulee olla vähintään 10 % seoksesta.
- Kun olet harjannut seoksen saumoihin, kastele saumat vesiletkulla, jotta kiviaines painuu tiiviiksi.
- Valmista seos, johon tulee 2/3 kivituhkaa ja 1/3 multaa. Sekoita nurmikon siemenet seoksen joukkoon.
- Harjaa seos saumoihin. Kylvä vielä sauman pintaan nurmikon siemeniä ns. paikkauskylvönä.
- Hoida nurmisaumaa kuten tavallistakin nurmikkoa, eli leikkaa, kastele ja lannoita tarvittaessa.
Katso videolta, miten teet pihakiveykseesi nurmisauman.
Ihana kamala sammal
Sammal kiveyksen saumoissa jakaa mielipiteet tehokkaasti. Yksi pyrkii siitä vimmatusti eroon, ja toinen taas haluaa saada sen kasvamaan. Kuuluitpa kumpaan tahansa ryhmään, tässä on pika-apu:
Sammal kukoistamaan
Sammal viihtyy kosteassa ja varjoisassa paikassa. Sammalsaumaa ei siis kannata suunnitella alueille, joille aurinko paistaa suoraan. Sammal ei myöskään kestä mekaanista rasitusta, eli kulkuväylien saumoissa se ei menesty.
Valituille alueille ripotellaan sammalmurua, ja sammalen itämistä voi vielä tehostaa säätelemällä maaperän happamuutta esimerkiksi laimennetulla piimällä. Muista kuitenkin, ettei sammalta saa ottaa luonnosta, vaan kannattaa etsiä tuttavista sopiva sammalenluovuttaja.
Saumat puhtaaksi
Kiveys saa aivan tuoreen ilmeen, kun sammaloituneet tai rikkaruohottuneet saumat puhdistetaan ja saumataan uudelleen. Työhön tarvitset saumaraudan tai muun työkalun, jolla saumat mekaanisesti rapsutellaan puhtaaksi. Irtoava jäte kerätään kiveyksen pinnalta pois, ja saumoihin harjataan uusi hiekka.
Katso videolta vinkit ja ohjeet saumojen puhdistukseen ja uudelleen saumaamiseen.
Sammaleenpoistoaine on tehokas apu sammaloituviin saumoihin. Ainetta kannattaa kuitenkin testata aluksi huomaamattomaan paikkaan, sillä se saattaa muuttaa kiveyksen väriä tai haurastuttaa kiviä.