Sidottu ja sitomaton sauma-aine – näin valitset oikein!

Pihakiveyksen voit saumata joko kovettuvalla liimapohjaisella sauma-aineella tai irtonaiseksi jäävällä kiviaineksella. Liimapohjaista sauma-ainetta kutsutaan sidotuksi ja irtonaista kiviainespohjaista sitomattomaksi saumaksi. Kummallakin toteutuksella on omat etunsa, jotka käymme seuraavissa vinkeissä läpi.

VINKKI! Osta sauma-aine samaan aikaan pihakivien kanssa. Silloin sinun ei tarvitse myöhemmin asennusvaiheessa miettiä, mikä sauma-aine kiveykseen sopiikaan. Lisäksi vältyt ylimääräisiltä toimituskuluilta.


Tutustu kuvan tuotteisiin

Sidottu sauma-aine läpäisee vettä, on kestävä ja huoltovapaa pitkään.

Tilaa verkkokaupasta

Sidottujen sauma-aineiden edut:

Siisti

Sidotulla saumalla viimeistelty kiveys pysyy siistinä vuodesta toiseen, sillä saumasta ei pääse leviämään irtonaista kiviainesta kiveyksen päälle. Sidotussa saumassa eivät myöskään rikkaruohot tai sammal viihdy. Myös kodin sisätilat pysyvät puhtaampina, kun kengänpohjissa ei kulkeudu saumoista irtoavaa hienoainesta sisälle.

Kestävä

Sade- ja sulamisvedet eivät pääse huuhtelemaan sidottua sauma-ainetta pois saumasta, joten sauma säilyy kuin uutena vuodesta toiseen. Sidottu sauma kestää myös pakkasen, tuulen ja koneellisen huollon aiheuttamaa kulutusta. Muurahaiset tai muut hyönteiset eivät pääse pesiytymään sidottuun saumaan tai rikkomaan sitä.

Vaivaton

Sidottu saumaus on siitä huoleton vaihtoehto, että saumaa ei tarvitse korjailla tai sauma-ainetta lisätä vuosien mittaan. Rikkaruohot tai sammal eivät sidotussa saumassa juurikaan kasva, joten kitkemis- tai rapsutteluhommiin ei tarvitse ryhtyä.

Grepur ja GftK:n vdw-sauma-aineet sekä VarioSand

Ruduksen verkkokaupan tuotteista Grepur-sauma-aineella ja GftK:n sauma-aineilla syntyy kestävä ja vettä läpäisevä sidottu sauma. GftK:n VarioSand soveltuu käytettäväksi saumaleveyksille 1-10 mm, eli se sopii myös aivan kapeisiin saumoihin. Grepur ja muut Gftk sauma-aineet käyvät yli 5 mm:n saumoihin.

Sitomattomien sauma-aineiden edut:

Edullinen

Saumahiekka, kivituhka ja muut kiviainekset ovat hinnaltaan huokeita saumausaineita. Vaikka kiviainesta joutuisi vuosien mittaan aika ajoin lisäämään painuneeseen saumaan tai haluaisi piristää kiveyksen ilmettä vaihtamalla koko saumahiekan vaikkapa eriväriseen, ei hinta silti huimaa päätä.

Tutustu kuvan tuotteisiin

Kapeaan saumaan käytetään hienojakoista saumaushiekkaa tai VarioSand sauma-ainetta

Tilaa verkkokaupasta

Helppo ja riskitön asentaa

Saumahiekka on helppo asentaa. Se vain harjataan saumaan ja tiivistetään tärylätkällä täryttämällä ja vedellä kastelemalla. Saumahiekka on sikäli huoleton asennettava, että vaikka saumassa kunnolla tiivistyttyään ilmenisi koloja tai kuoppia, ne on helppo korjata vain lisäämällä hiekkaa.

Monimuotoinen

Saumahiekkoja on saatavana monessa eri värissä. Saat luotua pihaan tyylikkäitä kiveysratkaisuja valitsemalla saumahiekan sävy sävyyn kiven kanssa tai hakemalla kontrastia vaikkapa vaalean hiekan ja tumman kiveyksen yhdistelmällä. Erityisen leveään saumaan sopii raekooltaan suurempikin kiviaines, kuten somero tai kalliosepeli.

Jaa somessa