Suunnittele kiveykseen toimiva ja näyttävä sauma

Pihakiveyksen saumauksen suunnittelussa tärkeintä on nähdä mielessään, miltä kiveyksen haluaa näyttävän. Tehdäänkö leveää ja näyttävää saumaa vai käytännöllisempää kapeaa saumaa? Leikitäänkö sauman väreillä vai haetaanko perinteisempää toteutusta? Ulkonäön lisäksi saumauksen suunnittelussa tulee huomioida muun muassa kivetyn alueen käyttötarkoitus.

Leveä vai kapea sauma?

Tutustu kuvan tuotteisiin

Sauman leveys muuttaa kiveyksen ulkonäköä ja toiminnallisuutta

Tilaa verkkokaupasta

Leveä sauma on näyttävä ja ilmeikäs, etenkin jos siihen valitsee sauma-aineeksi värillisen saumahiekan tai raekooltaan suuremman kiviaineksen, kuten someron. Jos olet rakentamassa läpäisevää kiveystä, kannattaa sauman leveyteen kiinnittää erityistä huomioita. Mitä leveämpi sauma, sitä tehokkaammin se läpäisee vettä ja sitä paremmin se auttaa hallitsemaan sulamis- ja sadevesien virtaamaa tontilla. Kovin kapeaan saumaan eivät läpäisevät sauma-aineet, kuten Grepur tai hiekoitussepeli, myöskään mahdu.

Kapealla saumalla asennetulla pihakivellä syntyy tasainen pinta, joten kapea sauma on hyvä ja käytännöllinen ratkaisu kulkuväylille. Kapean sauman suhteen kannattaa pitää mielessä, että kaikki sauma-aineet eivät kapeaan saumaan sovellu. Sidotuista sauma-aineista GftK:n VarioSand sauma-aine käy alle 5 mm saumaan, mutta Grepur vaatii yli 5 mm sauman. Kiviaineksista kapeaan saumaan max. 5-7 mm soveltuu saumaushiekka, hieman suurempiin saumoihin kivituhka.

Useimmissa Ruduksen pihakivissä on reunoissa asennusnystyrät, jotka auttavat latomaan kivet suoriin riveihin. Asennusnystyrät määräävät myös sauman leveyden, joten omassa kivi- ja laattavalinnassa kannattaa huomioida se, minkä levyistä saumaa kiveykseen suunnittelee. Kiven voi asentaa myös nystyröitä leveämpään saumaan, mutta silloin asennus kannattaa suorittaa erityisen tarkasti, jotta kivet ja rivit asettuvat suoraan.

Läpäisevä vai läpäisemätön sauma?

Jos olet suunnittelemassa läpäisevää kiveystä, voit valita sauma-aineeksi joko sidotun sauma-aineen (Grepur tai Gftk sauma-aine) tai raekooltaan hienoainesta suuremman kiviaineksen, kuten hiekoitussepelin. Perinteinen saumahiekka ja kivituhka tiivistyvät kastuessaan niin tiiviiksi, etteivät ne läpäise kovin hyvin vettä. Nurmisaumalla saat pinnasta osittain läpäisevän.

Läpäisevän sauman suunnittelussa on tärkeää kiinnittää huomiota sauman leveyteen, sillä Grepur tai hiekoitussora eivät mahdu kaikkein kapeimpiin saumoihin. Kapeissa, alle 5 mm saumoissa toimii silloin VarioSand.

Kontrastia vai sävy sävyyn?

Tutustu kuvan tuotteisiin

Sauman varillä voidaan myös korostaa saumaa. Luotokiven saumaan on valittu vdw850 harmaa sauma-aine.

Tilaa verkkokaupasta

Värillisillä saumahiekoilla saa uudenlaista ilmettä ja eloa pihakiveykseen. Voit valita, haluatko kiveyksen ja hiekan sävy sävyyn, vai luotko kontrasteja yhdistämällä vaalean hiekan tummaan kiveen tai toisin päin. Esimerkiksi musta kiveys leveään saumaan asennettuna ja mustalla saumahiekalla saumattuna on todella tyylikäs kokonaisuus.

Ruduksen verkkokaupassa on saatavana tavallisen ruskean saumahiekan lisäksi harmaata, mustaa ja valkoista saumahiekkaa. Sidotuissa sauma-aineissa Grepur ja GftK sauma-aineet väreinä on harmaa, musta ja basaltti.

Kevyttä vai raskasta liikennettä?

Suunnittelussa kannattaa huomioida, millainen kulutus ja kuormitus kiveykseen ja saumaan kohdistuu.

Sidotuista sauma-aineista GftK vdw850 kestää ajoneuvokuormitusta ja Grepur keskinkertaista ajoneuvokuormitusta, joten ne soveltuvat mainiosti pientalon pihateille. Kun kiveyksen sauman koko on alle 5 mm pihateillä voidaan käyttää VarioSand saumaushiekkaa. Jalan kuljettaville alueille suosittelemme helppokäyttöistä GftK vdw840 sauma-ainetta. Se sopii hyvin mm. Luotokiven saumaamiseen.

Hienojakoiset kiviainekset kestävät suurtakin kuormitusta, joten vaikkapa saumahiekalla tai kivituhkalla voit huoletta saumata raskaidenkin ajoneuvojen liikennöimät alueet.

Jos kivetty alue puhdistetaan tai aurataan koneellisesti, on mekaanista kulutusta ja kohtalaista kuormitusta kestävä Grepur  tai GftK vdw850 erinomainen saumaratkaisu.

Nurmisauma soveltuu alueille, joilla ei ole kovaa kuormitusta. Nurmisaumaa tulee hoitaa samaan tapaan kuin nurmikkoa, eli lannoittaa, leikata ja tarvittaessa kastella. Katso video ja tutustu nurmisauman tekoon.


MUISTA! Kun rakennat pihakiveystä jyrkästi viettävään rinteeseen ja valitset sauma-aineeksi hiekan tai muun kiviaineksen, ei kiveystä tule asentaa rinteen suuntaisesti. Jos saumalinja on yhtenäinen ja myötäilee rinnettä, sadevesi huuhtoo hiekan pois saumoista. Lado siis kiveys niin, ettei sauma asetu rinteen suuntaisesti.


Jaa somessa