Ota rakentajien ja pihanlaittajien vuoden 2018 suosikkiartikkelit avuksesi suunnitteluun

Olipa talonrakennusprojektisi vielä ensi vaiheissa tai jo pihaa vaille valmis, talvi on hyvää aikaa miettiä, mistä jatkaa töitä kevään koittaessa. Kokosimme vuoden 2018 suosituimmat Kotipolun artikkelit avuksi ja inspiraatioksi ensi vuoden piha- ja rakennustöiden suunnitteluun.

1. Rakenna terve talo – tee salaojat oikein

Ei ole yllätys, että Kotipolun vuoden suosituin sisältö liittyy terveeseen rakentamiseen ja kosteudenhallintaan. Salaojat ja niiden rakentaminen laadukkailla kiviaineksilla on perusta terveelliselle asumiselle. Salaojien asennus ei ole vaikeaa, mutta se vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta. Tärkeintä on valita kiviainekset oikein.

  • Salaojiin tulee aina salaojasepeliä. Sora ei ole tarpeeksi suurirakeista ja puhdasta salaojitukseen.
  • Eri maa-ainesten pitäminen erillään on tärkeää, jotta ne eivät sekoitu salaojasepelin kanssa.
  • Kaatojen kanssa on oltava tarkkana, jotta vesi varmasti ohjautuu oikeaan paikkaan.

Tarkista salaojituksen työvaiheet Kotipolun artikkelista.

 

2. Tutustuminen unelmatonttisi maaperään kannattaa

Tontin maaperän arviointi jo ostovaiheessa on tärkeää siksi, että rakennuspohjan koostumus määrää talon perustustavan sekä tarvittavien kiviainesten määrän ja laadun. Esimerkiksi kallioinen rinnetontti antaa hulppeat mahdollisuudet hyödyntää korkeuseroja talon arkkitehtuurissa, mutta maanrakennusvaiheessa saattaa joutua louhimaan. Tasainen hiekkamaan tontti on usein vaivattomin rakentaa, mutta hiekkamaan pehmeä laatu vaatii kantavaa mursketta.

Lue lisää eri maaperätyyppien ominaisuuksista.

 

3. Oikein valitut sorat ja kivet kantavat pihatien

Laadukkailla ja tarkkaan valituilla pohjamateriaaleilla saat aikaan kestävän ja tasaisen pihatien, joka myös säilyy kauniina vuodesta toiseen. Pihatien tulee myös kestää rakennusvaiheessa tontilla liikkuvat raskaatkin ajoneuvot. Tärkeää on eristää pohja, valita sopiva kiviaines jokaiseen kerrokseen ja tiivistää kerrokset huolella.

Tutustu pihatien pohjustukseen ja kiviaineksiin.

 

4. Suunnittele pihaasi näyttävä muuri

Muureilla voi hallita rinnepihan korkoeroja sekä rajata ja jäsentää pihan eri osia. Muureista saa myös näyttävät istutuspenkit. Muurin suunnittelu alkaa miettimällä, miten korkean muurin pihaan tarvitset. Muurin korkeus nimittäin määrittää, millaiset perustukset muurille pitää tehdä. Matalat alle 70 cm korkuiset muurit voi perustaa maanvaraisesti, mutta sitä korkeammat muurit vaativat alleen anturan.

Katso videot muurin pohjien teosta sekä asentamisesta.

 

5. Tärkeimmät ensivaiheet tontilla: Luvat, tutkimukset ja tie kuntoon

Jotta unelmakotisi rakentaminen pääsee nopeasti vauhtiin, kannattaa lupa-asiat hoitaa ja tontti valmistella mahdollisimman ajoissa ja huolella. Rakennuspaikan suunnittelussa ja kiviainesten määrien arvioinnissa ei kannata oikaista, jotta vältät yllätyskulut. Tontin raivausvaiheessa voi myös säästää selvää rahaa, kun ottaa huomioon muutamat asiat ennen kaivinkoneen tuloa.

Lue vinkit tontin valmisteluun ja säästä rahaa.

 

Kun rakennus- tai pihaprojekti on suunniteltu huolella, yllätyksiä tulee vähemmän matkan varrella. Toivomme, että Kotipolun artikkeleista saat apua rakentamisen polulla. Iloa ja menestystä rakennusprojektiisi ja vuodelle 2019!

Iia Suikki

Markkinointipäällikkö
Maisematuotteet
Rudus Oy