Onnistunut ja kestävä pihakiveys

Pihakiveyksen suunnittelun edetessä tuotteiden valintaan, on hyvä miettiä muutama ydinasia. Oikein valitut pohjamateriaalit tekevät pohjasta tasaisen ja kestävän antaen tukevan pohjan kiveykselle. Pihakiven valinnassa halutut muodot ja pihan korkeuserot on hyvä ottaa huomioon.

Pohja pystyyn kerroksittain

Pihakiveyksen pohjan rakentaminen alkaa kalliomurskeesta. Alimmaksi kerrokseksi laitetaan 16/32 kalliomursketta tai 0/32 kalliomursketta. Seuraava kerros tehdään 0/16 kalliomurskeella ja päällimmäiseksi asennusta varten 0/5 kivituhka. Kivet asennetaan kivituhkakerroksen päälle. Tällä yhdistelmällä saadaan kestävä ja tasainen pohja asennusta varten.

Tutustu kuvan tuotteisiin

Alle Kalliomurske 0/16 ja asennushiekaksi Kivituhka 0/5

Tilaa verkkokaupasta

 

Mikäli pohjamaa on savista, alimmaiseksi kannattaa asentaa suodatinkangas, joka estää kiviaineksen vajoamisen pohjamaahan. Suodatinkankaan laitto ei ole koskaan väärin ja sillä voi varmistaa, ettei kiveys lähde painumaan kiviaineksen karkaamisen vuoksi.

Tutustu kuvan tuotteisiin

Suodatinkangasta käytetään tarvittaessa erottamaa kiviaineskerrokset toisistaan

Tilaa verkkokaupasta

 

Kiveyksen alle voi asentaa myös routaeristeen, mikäli pihan pohjamateriaali on routivaa. Routivaa maaperää ovat savi, hiesu, turve ja lieju. Routalevyillä pidetään routa pois kiveyksen perustuksesta ja ehkäistään siten kiveyksen elämistä. Mikäli routaeristys asennetaan, se tulee alimmaksi kerrokseksi, ennen karkeita kalliomurskeita. Eristelevyn päälle kannattaa levittää ohut kerros hienoa hiekkaa suojaamaan eristelevyjä. 

Pihakiveyksen pohjat kannattaa tehdä leveämmäksi kuin kivettävä alue, jotta kivet eivät pääse liikkumaan maaperän eläessä. Hyvänä nyrkkisääntönä pohjan leveys tehdään 50-100cm leveämmäksi kuin varsinainen pihakiveys.

 

Kiven valinta ulkonäön ja haluttujen muotojen mukaan

Kiven valinnassa kaikki alkaa ulkonäöstä. Yleisesti ottaen valitaan omaa silmää miellyttävin kivi. Kivien valinnassa kannattaa ottaa huomioon kuitenkin myös halutut muodot ja pihan korkeuserot ja kaadot.

Kiviä löytyy laidasta laitaan ja jokainen löytää varmasti itseään miellyttävän kiven. Kotipihoissa kiven paksuudella ei ole suurta väliä, kaikki Ruduksen malliston kivet kestävät normaalia käyttöä. Perinteinen Kartanokivi tai Unikivi ovat varmoja valintoja kestävän ja tyylikkään pihan pohjaksi. Molempia on saatavilla useissa väreissä ja eri pintakäsittelyillä. Liuskekivimäiset Torino- ja Verona-kivet sopivat hyvin alueille joihin on kulkua useasta suunnasta.

Mikäli kiveyksen alue on tasainen, eikä siinä ole suuria nousuja tai laskuja, voi valita myös suuremman kiven tai laatan kuten Tosca-laatat tai Liuskekiven. Suuria kiviä ja laattoja käytettäessä kaadot kannattaa tehdä vain yhteen suuntaan, niillä on myös vaikeampi tehdä kaarteita kiveyksen reunaan tai polulle.

Kaarteita haluttaessa on parempi valita pieni kivikoko, jolloin kaarros näyttää siistimmältä ja on helpompi tehdä. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Milano- ja Klassikkokivet. Molemmat näistä ovat pyöristettyjen reunojensa ansiosta helppo asentaa kaareviin muotoihin.

Pihakiveyksen valinnan muistilista

  1. Eristys ja suodatinkangas maaperän mukaan
  2. Kaarteisiin pienempi kivikoko
  3. Iso kivi ei pidä nousuista ja laskuista
  4. Kotipihassa kiven paksuudella ei ole suurta merkitystä

Jaa somessa