Laatat tai liuskeet terassille

Terasseille ja oleskelualueille sopivat niin betoni- kuin  luonnonkivilaatat sekä liuskekivet. Oleskelualueen muotokieli sekä toivottu päällysteen väri ja pinta ohjaavat valintaa. Terassin päällysteeksi sopivat 50mm ja sitä paksummat pihakivet ja -laatat.

Mikä kivikoko terassille?

Rauhallinen vaikutelma syntyy kun käytetään yhtä laattakokoa ja yhtä väriä. Yksivärinen laatoitus toimii hyvänä taustana värikkäille kesäkalusteille, kesäkukille ja tekstiileille. Tasainen laatoitus on helppo pitää puhtaana ja se on hyvä alusta terassikalusteille. Mitä suurenmpi laatta, sitä tasaisempi pinta ja vähemmän saumoja. Isot laatat sopivat siksi hyvin juuri terasseille!

Kaareviin muotoihin sopivat pienikokoiset kivet, kuten Milano-kivet tai hieman kaarevareunaiset Klassikko-kivet. Klassikko-kivistä voi helposti latoa myös ympyröitä. Kokenut kivimies ei pelkää kivien leikkaamistakaan, joten kaarevia muotoja voi toki toteuttaa millä kivillä tahansa.

50 mm paksut betonilaatat kestävät hyvin terasseilla kesät ja talvet. Betonilaattojen reunassa on pienet asennusnystyrät, jotka jättävät laatoitukseen siistin tasaleveän sauman. Graniittilaatoissa nystyröitä ei ole, joten ne asennetaan kaakeleiden tapaan massan varaan saumarautaa apuna käyttäen. Betonilaattojen asennusalustaksi sopii kivituhka.

Enemmän kuin yksi väri

Jos yksivärinen laatoitus tuntuu tylsältä, niin tunnelmaa voi lähteä muuttamaan tekemällä kiveykseen raitoja, korostamalla reunoja eri värillä tai yhdistämällä luonnonkiveä ja betonia. Raidat ryhdittävät kiveystä ja niillä voi toistaa vaikka talon julkisivusta haettuja linjoja. Jos valitset terassille eri tuotteita, kuten betonikiveä ja luonnonkiveä, muista huomioida tuotteen yhtenäinen paksuus. Jos betonilaatta on 50 mm ja noppakivi 100 mm paksu, asennus on hieman haastavaa. Värimaailma kannattaa pitää kuitenkin rauhallisena ottamalla mukaan yhden tai enintään kaksi lisäväriä. Värisävyt voi poimia talon julkisivusta, sokkelista tai katosta.

Pintavaihtoehtoja

Laattoihin ja kiviin on saatavilla eri pintavaihtoehtoja. Perinteisen sileän pinnan lisäksi on kivimallista riippuen tarjolla profiloitu pinta tai karkeampi hienopesty tai hiekkapuhallettu pinta. Pihakivissä profiloitu pinta tarkoittaa betonipintaa, jossa sileän muottipinnan sijaan on jotain kuviointia, esimerkiksi liuskekivimäistä tai lohkotun pinnan kaltaista pinnan vaihtelua. Luonnon oma profiloitu pinta löytyy kauniista liuskekivistä. Liuskekivet sopivat myös terassien päällysteiksi. Terassikäytössä liuskekivet kannattaa saumata sitoutuvalla sauma-aineella, kuten Grepur tai Gftk:n VarioSand, tai asentaa kokonaan massan varaan. Pinnasta saadaan näin tasaisempi ja helppohoitoisempi. Hiekkasaumatut isot saumat ovat haastavia pitää puhtaana. Muista myös, että liuskekiven pinta on märkänä liukas. 

Tutustu kuvan tuotteisiin

Terassin päällysteet

Tilaa verkkokaupasta

Jaa somessa