Reunusta ja rajaa: viimeistele näin

Vaikka viimeistelty ilme syntyy reunuskivillä rajaamalla, asennetaan ne usein heti pohjatöiden jälkeen ennen muita pihan pintamateriaaleja. Niillä luodaan raamit ja tuki koko pihakiveyksen alueelle. Reunakivet voi asentaa maahan joko upottamalla tai liimaamalla reunalista päällysteen pintaan.

Reunuksien asentaminen

Valmistautuminen säästää aikaa ja terveyttä

Kun olet tilannut kivet tontille, järjestä tilaa kivikuormalle mahdollisimman lähelle asennuspaikkaa. Sijoita reunuskivet ensimmäisenä asennusjonoon. Käytä kivien siirtämisessä konevoimaa aina kun voit. Isojen kivien asentamisessa turvakengät suojaavat jalkojasi. Hyvän tuen antavat hiertämättömät hanskat huomaat arvokkaaksi varusteeksi viimeistään varsinaista asennustyötä tehdessä. Saatat tarvita myös reunakivien oikean koon muotoilemiseksi kivileikkuria, asennukseen kuminuijaa, puutappeja ja linjalankaa.

Reunakivet asennetaan kestämään:

  1.  Asennusalusta: Varsinaisena reunakiveyksen asennusalustana käytetään tasattua asennushiekkaa, kivituhkaa tai maakosteaa betonimassaa
  2.  Reunan muoto: Käytä suoran reunalinjan rakentamisessa puutappeihin kiinnitettyä linjalankaa. Tasaisen pyöreän muodon piirtämiseen voit rakentaa kepeistä ja narusta harpin. Puutarhaletku ja köysi toimivat kaarevan polunreunan merkkaamisessa.
  3.  Asennussyvyys: Hyvä nyrkkisääntö on, että reunakivistä upotetaan vähintään kolmannes kiven omasta korkeudesta maan alle. Näin saadaan luotua tarvittava pito.
  4. Asentaessasi reunakiven pintaa esimerkiksi nurmen pinnan kanssa tasaan, täytyy sinun huomioida reunakiven upottamisen korkeus suhteessa nurmikon pinnan korkeuteen. Matalammat reunakivet asennetaan lähemmäs pintaa esimerkiksi askellettavan kiveyksen kanssa samalle asennusalustalle. Korkeammat reunakivet voidaan upottaa syvemmälle maahan.
  5. Asennus: Lado reunakivet tasatulle pohjalle tai kaiva niille ura. Käyttötarkoitus ja upotuksen syvyys määrittelevät asennuspohjan tilanteen. Maan alle upotettavien reunusten asentamisessa tarvitset kuminuijaa.
  6. Tuenta: Tue reunakivi asennusmassoilla aina silloin kun sen reunustamat rakenteet eivät tarjoa riittävää sivuttaistukea. Esimerkiksi nurmikon puolelle lisätään nurmen alle jäävään maahan tukimassaksi joko asennushiekkaa tai maakosteaa betonimassaa.
  7. Saumaus: Viimeistele reunakiven ja kiveyksen välinen sauma saumahiekalla. Reunakiven omat saumat voi täyttää myös kivituhkalla.
  8. Täyttö: Lopuksi lisää multa, nurmi tai muu kasvillisuus. Kulkuväyliä rakentaessa ladot reunusten jälkeen vielä askellettavan kiveyksen tai muun pintamateriaalin.

Liimaten asennettavilla reunuksilla luot nopeasti suojaa varsinaiselle kiveykselle

Liimattavissa betonireunuksissa on paljon vaihtoehtoja alueiden suojaksi ja muotoilulle. Liimatessasi reunuksen istutusalueen tai nurmikon rajaan, estät kasvillisuuden leviämisen kiveyksen rakoihin. Reunus voidaan liimata suoraan kiveyksen päälle tai korotetun väylän reunaan suojaksi kivelle.

Tutustu kuvan tuotteisiin

Liimattavassa kadunreunakivessä on liimanauha valmiikis kiven pohjassa. Lämmitä bitumikaistale kaasuliekillä ja asenna paikalleen.

Tilaa verkkokaupasta

Jaa somessa