Ostajat ja myyjät puhuvat samaa kieltä – Porraskauppaa ammattilaisten kesken

Rudus Elemento -betoniportaiden myyntipäälliköt Risto Fält ja Jani Räsänen ovat pitkän linjan ammattilaisia, jotka hallitsevat niin betonin kuin siitä tehtävät porraselementitkin.
– Tarjouspyynnöt tulevat aina alan ammattilaisilta ja me puhumme heti heidän kanssaan samalla tasolla.

– Portaat ovat hyödyke, jota pitkin mennään ylös ja tullaan alas – ei ne siitä juuri muuksi muutu, Risto Fält tiivistää portaiden merkityksen ja jatkaa:
– Paitsi, että portaat ovat rakennuksen tärkein osa, esimerkiksi kerrostaloissa ne ovat pakollinen hätäpoistumistie. Silti portaiden kustannus on vain murto-osa esimerkiksi julkisivujen hinnasta.

Rudus porrasmyynti tutuksi fält ja räsänen 2

Kuva (yllä): Jani Räsänen ja Risto Fält ovat toimineet betoniporraselementtien myyntitehtävissä jo 2000-luvun alkupuolelta. Siinä ovat tulleet hyvin tutuiksi niin tuotteet, asiakkaat kuin suunnittelijatkin.


Risto Fält ja Jani Räsänen tuntevat hyvin Rudus Elemento -betoniportaat. Kumpikin on toiminut kymmenisen vuotta portaiden myyntipäällikköinä ja porrasmyynnissä 2000-luvun alkupuolelta asti, Risto Fält Tuusulan Sammonmäessä ja Jani Räsänen Suonenjoella. Rakennusala on kuitenkin hyvin tuttu molemmille jo pitkältä ajalta.
– Kehtaanko edes sanoa, kuinka kauan olen tällä tehtaalla työskennellyt? 37 vuotta! Vuonna 1983 työnjohtajaksi 20 vuodeksi ja sitten myyntiin. Kutsumusammattihan tämä kai minulle on, Risto Fält kertoo.

Rudus porrasmyynti tutuksi fält ja räsänen 1

Kuva (yllä): Rudus Elemento -portaiden myyntipäälliköt Risto Fält ja Jani Räsänen tutkivat yhdessä tarjouspyyntöä. – Tässäkään ei ole mitään vakiota, mutta erikoisratkaisut eivät tuota mitään ongelmaa. Aina kannattaa kysyä – ja me vastaamme.


Jani Räsänen on puolestaan ollut betonin kanssa tekemisissä lähes koko ikänsä.
– Ukki perusti vuonna 1952 betonialan yrityksen, jota isämme jatkoi ja me menimme veljeni kanssa yritykseen töihin myös.

Joskus pienilläkin muutoksilla saadaan teknisesti parempi ja kustannustehokkaampi ratkaisu.

Asiakasta autetaan aina

Myyntipäällikköinä Risto Fält ja Jani Räsänen saavat toimia myös konsultteina, mikä kertoo siitä, että suunnittelijat ja ostajat luottavat Ruduksen ammattitaitoon. Ruduksella on myös tarjota betonisten porraselementtien laajin valikoima ja erikoisportaiden toimittajana Rudus on alan markkinajohtaja.
– Viime vuosina porraselementtien koot ovat kasvaneet ja erikoiskohteita on entistä enemmän varsinkin koulujen ja liikekeskusten rakentamisessa. Hyviä esimerkkejä ovat muun muassa Helsingin Tripla, Tampereen Asemakeskus ja Espoon Lippulaiva, Jani Räsänen sanoo.

Rudus porrasmyynti tutuksi fält ja räsänen 3

Kuva (yllä): Historian havinaa. Risto Fältin työhuoneessa on valokuva portaiden koekuormituksesta 50-luvun puolivälissä Helsingin Hakaniemessä sijainneessa tehtaassa.


Fält ja Räsänen toimivat maantieteellisesti eri alueilla, mutta käytännössä palvelevat samaa asiakaskuntaa, tuuraavat tarvittaessa toisiaan ja tarjoavat sen betonituotetehtaan tuotteita, joilla saadaan paras ratkaisu kyseiseen kohteeseen.
– Usein annamme tarjousvaiheessa asiakkaalle neuvoja, miten joillakin muutoksilla saataisiin teknisesti parempi ja kustannustehokkaampi ratkaisu. Jo esimerkiksi ison betonielementin kokoa muuttamalla voidaan logistiikan kustannuksissa säästää melkoisesti.

Joskus pienilläkin muutoksilla saadaan teknisesti parempi ja kustannustehokkaampi ratkaisu.

– Teemme myös tiivistä yhteistyötä sekä tehtaiden tuotannon että Ruduksen omien porrassuunnittelijoiden kanssa oikeiden ratkaisujen etsimiseksi. Ongelmia tulee, mutta ne myös ratkaistaan ja asiakasta autetaan aina.
– Juuri tuli tarjouspyyntö yli 10 000 kilon porraselementistä. Ensi reaktiona oli, että emme pysty tarjoamaan ja toimittamaan – mutta kun yhdessä asia pohdittiin, tietysti pystytään.

Rudus porrasmyynti tutuksi fält ja räsänen 4

Kuva (yllä): Taas mennään! Myyntipalaveri Tuusulan Sammonmäessä on ohi ja Jani Räsänen suuntaa takaisin kohti Suonenjokea.


Rudus Elemento – portaiden esikuva

Rudus Elemento -portaat ovat Ruduksen oman tuotekehityksen tulosta.
– Suunnittelijat pitävätkin Ruduksen betoniportaita ikään kuin alan malliportaina. Esimerkiksi Rudus Elemento 5 on kierreportaiden tehokkain malli.

Työturvallisuus on otettu huomioon niin suunnittelussa, valmistuksessa, kuljetuksessa kuin asennuksessakin.

Korkea rakentaminen lisääntyy koko ajan ja sekin vaatii portaita.
– Korkeaa rakentamista voisi olla enemmänkin. Esimerkiksi Rudus Elemento 9 -mallin suoraa porrasta voi huoletta asentaa vaikka kuinka monta kerrosta päällekkäin, koska portaat tuetaan kerroksiin toisin kuin kiertävät pilariportaat, Risto Fält sanoo.

Rudus porrasmyynti tutuksi fält ja räsänen 5

Elemento-porraselementit toimitetaan asennus- ja käyttövalmiina liitos- ja asennussuunnitelmineen.
– Portaiden valmistus on hyvin käsityövaltaista. Tuotannossa on paljon työvaiheita, joita ei voida automatisoida. Turvallisuus on tärkeää ja otetaan huomioon niin suunnittelussa ja valmistuksessa kuin elementtien kuljetuksessa ja asentamisessakin. Rudus Elemento -porraselementit saadaan turvallisesti nostettua kuljetuksesta työmaalle ja asennettua paikalleen annettuja ohjeita noudattamalla.


Rudus pro mari matilainen viimeistelee porraselementtejä

Kuva (yllä): Porraselementtien viimeistelijänä työskentelee myös yksi Ruduksen onnellisimmista työntekijöistä: elementtityöntekijä Mari Matilainen viimeistelee tässä porraselementtejä Ruduksen Sammonmäen betonituotetehtaalla. – Kaiken pitää olla vimpan päälle, kun elementit lähtevät tehtaalta asiakkaille.


Lisätietoja:

Lue lisää Rudus Prosta:


Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Olli Urpela

Kuvat otettu ennen koronatilanteen puhkeamista. Kuvien tilanteet eivät vastaa kaikilta osin kevään 2020 poikkeustilanteen olosuhteita (lähikontaktien minimointi, turvaetäisyys, liikkumisrajoitukset, etätyö).


RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit