Triplassa edetään ’ensin portaat, sitten holvi’ -periaatteella

Kauppakeskuksen päälle valmistuvat 12-kerroksiset asuinkerrostalot ovat oleellinen osa Tripla-jättihanketta. Rudus toimittaa neljään kerrostaloon yhteensä alun toistasataa betoniporraselementtiä.

Keski-Pasilan keskus alkaa olla tänä vuonna lähellä lopullista hahmoaan, kun Triplan neljä asuinkerrostaloa valmistuvat. Ensinnä valmistuneeseen Fredikaan asukkaat ovat jo muuttaneet, ja Firdo valmistuu maaliskuussa. Kaksi muutakin 12-kerroksista asuintaloa, Klyyga ja Bööle, on aikataulutettu valmistuviksi kuluvan vuoden aikana.

Rudus porraselementit tripla asuntolohko 1

Kuva (yllä): Fredika ja Firdo ovat Keski-Pasilan ensimmäiset asuinkerrostalot.


Yhteensä 434 asunnon kokonaisuuden rakentaminen käynnistyi vuodenvaihteessa 2017-2018. Kerrostalojen alapuolisen kauppakeskuksen rakentaminen oli tuolloin jo hyvässä vauhdissa ja alueen vaativat infrarakennustyötkin vielä meneillään.
– Betonielementtirakenteisten portaiden asennus on edennyt talo talolta etupainotteisesti niin, että holvi on noussut kerros kerrallaan portaiden perässä. Asennus on ollut turvallisuudenkin näkökulmasta poikkeuksellisen vaativaa, koska alapuolella on rakennettu samanaikaisesti sekä kauppakeskusta että infraa, kertoo YIT:n vastaava mestari Mika Kosonen.

Rudus porraselementit tripla asuntolohko 2

Kuva (yllä): Työpäällikkö Ingo Kvist kertoo työmaalla päädytyn sivupalkillisen Elemento 1 -portaan valintaan, mikä helpotti palokatkotöiden tekemistä.


Fredikan, Firdon, Klyygan ja Böölen holvit ovat paikallavalettuja, ja kaikissa neljässä talossa on erikoisuutena se, että ne ovat varustetut läpiajokäytävällä. Fredikan ja Firdon keskellä läpiajokäytävä on neljän kerroksen korkuinen, Klyygan ja Böölen peräti seitsemän kerroksen.

Portaat toimivat luontevana ja turvallisena kulkuväylänä holvia rakentaville timpureille, raudoittajille ja betonimiehille. 

Vaativaa logistiikkaa ja asennusta

Logistiikankin kannalta näiden neljän asuintalon rakentaminen on ollut hanke kaikkein vaativimmasta päästä. Portaiden toimitukset ovat alusta asti olleet ajoitettuina 15 minuutin ja väljimmilläänkin korkeintaan kahden tunnin aikaikkunaan.
– Kun kauppakeskus oli yhtaikaa rakenteilla, Tripla-työmaille tuli jopa yli sata toimitusta päivässä. Varsinkin siinä tilanteessa oli pakko osua sovittuun aikaikkunaan, ja seuraavaa vapaavuoroa saattoi joutua odottelemaan tuntikaupalla. Porrastoimitukset olivat paikalla aina sovitusti, Kosonen kiittelee.

Rudus porraselementit tripla asuntolohko 3

Kuva (yllä): Ingo Kvist kertoo, että rakennuksen suuren korkeuden takia portaiden väliin rakennettiin osastoiva betoniväliseinä.


Rudus on jo toimittanut kaikki 104 porraselementtiä työmaalle; myös Klyygassa ja Böölessä on siirrytty sisätyövaiheeseen. Toleransseiltaan millimetrintiukat porraselementit nostettiin paikalleen kauppakeskuksen katolle siirretyllä nosturilla. Nosturinkuljettajan ja porraselementtejä kohdilleen passaavan alamiehen yhteistyö oli suhteellisen helppoa, koska näköyhteys säilyi koko ajan. Asennuksesta teki vaivatonta sekin, että porraselementit ovat tässä tapauksessa suoria.

Rudus porraselementit tripla asuntolohko 6 1
Rudus porraselementit tripla asuntolohko 6 2

Kuvat (yllä): Rakennus tulkittiin palomääräysmielessä korkeaksi rakennukseksi, ja siksi porrashuoneet oli varustettava betoniväliseinällä.


Erityiseksi porrashuoneen teki se, että rakennusten korkeuden takia ”saksiportaiden” väliin jäi osastoiva betoniväliseinä. Rudus toimitti sivupalkeilla varustettuja suoria Elemento 1 -porraselementtejä, minkä ansiosta palokatkotöitä oli sujuvaa tehdä portaiden molemmin puolin.
– Normaalisti 12 kerrosta on rajana sille, että rakennusaikainen poistumisteiden osastointi tarvitaan. Tässä tapauksessa korkean rakentamisen tulkintaa käytettiin, koska alapuolella on kolme kauppakeskuskerrosta ja viisikerroksinen parkkihalli, YIT:n työpäällikkö Ingo Kvist kertoo.

Rudus porraselementit tripla asuntolohko 5

Kuva (yllä): Ingo Kvist on erittäin tyytyväinen työmaalle toimitettujen portaiden laatuun ja porrasvalmistajan toimintaan.


Porrastoimitukset olivat tiukassakin aikataulussa paikalla aina sovitusti.

Rakentajien ja asukkaiden turva

Ingo Kvist tuo esiin myös toisen portaisiin liittyvän tärkeän turvallisuusnäkökohdan. Kun portaat asennettiin kerros kerrokselta ensiksi ja vasta sitten holvi, ne toimivat luontevana ja turvallisena kulkuväylänä holvia rakentaville timpureille, raudoittajille ja betonimiehille.
Samat portaat ovat turva myös tuleville asukkaille siinä ei-toivotussa tilanteessa, jossa niitä joutuisi käyttämään hätäpoistumistienä. Koska jokaisessa portaassa on alhaalta ylös asti ulottuva paloseinä, turvallinen pääsy portaita pitkin alas on taattu, vaikka jossakin asunnoista olisi tulipalo.

Rudus porraselementit tripla asuntolohko 4 1

Kuva (yllä): Porraselementit valmistettiin ja asennettiin erittäin tiukoin toleranssein.


Vaikka kaikkeen pitää varautua, päälle unohtuva hella tuskin kuuluu ensimmäisiin ajatuksiin niillä, jotka ovat tehneet elämänsä kaupat ja muuttaneet tai piakkoin muuttavat Triplan uusiin kerrostaloihin. Kauppa on käynyt hyvin: juuri valmistuneesta runsaan sadan asunnon Fredikasta on myymättä enää yksi asunto ja muistakin taloista pääosa huoneistoista on jo löytänyt omistajansa.

Portaiden asennus on ollut turvallisuudenkin kannalta poikkeuksellisen vaativaa, koska alapuolella on rakennettu samanaikaisesti sekä kauppakeskusta että infraa.


Lisätietoja:

Lue lisää Rudus Prosta:


Teksti: Vesa Tompuri
Kuvat: Olli Urpela

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit