Elementtiportaan asennus on tarkkaa työtä

Betonielementtiporras valmiissa kerrostalossa on monen työvaiheen tulos. Kaikissa työvaiheissa turvallisuus- ja laatuajattelu sekä toiminta tämän mukaan on oltava keskiössä. YIT:n työmaalla Klaukkalan Viirinlaaksossa tämä ymmärretään vuosikymmenten kokemuksen vahvistamana.

Rudus portaat asennus porraselementin valmistelu nostoon

Kuva (yllä): ”Alamies” Mika Hilmesund valmistelee porraselementin nostettavaksi ja asennettavaksi.


Helmikuun viimeisenä torstaina työmaapäällikkö Asko Takala seurasi Viirinlaakson asuinrakennus ja matkakeskuksen työmaalla tuulilukemia tavallista tarkemmin: onnistuisiko seitsemännen kerroksen porraselementin asennus vai ei?

Kaikki lähtee siitä, että meille tulee tehtaalta virheetön ja mittatarkka tuote.

Viirinlaakson asuinrakennus ja matkakeskus on rakenteilla oleva kymmenkerroksinen, 60 asunnon kerrostalo, jonka alakertaan tulee liiketilaa. Kohteen rakennuttajana toimii Nurmijärven Vuokra-asunnot Oy.

Rudus portaat asennus porraselementti nousee asennettavaksi

Kuva: Porraselementti nousee asennettavaksi Viirinlaakson asuinrakennus ja matkakeskuksen työmaalla.


Tuona torstaina tuuli yltyi välillä puuskittaiseksi ja ylitti raja-arvoksi kokemuksen myötä muodostuneen lukeman 20 metriä sekunnissa.
– Päätimme siirtää asennusta perjantaiksi. Kova tuuli on hankala, koska asennus on niin millintarkkaa puuhaa, ettei kokenutkaan asennusryhmä sellaisissa oloissa onnistu, Takala kertoo.

Kaikissa tekemistä ja toistaiseksi tekemättä jättämistä koskevissa päätöksissä on aina kyse riskien hallinnasta. Jos tuulee liian kovaa, työmaan turvallisuusriskit kasvavat. Porraselementtejä asennettaessa kasvaa kovalla tuulella myös elementin rikkoutumisen riski.
– Porraskuilun mitat ovat sellaiset, että portaan ja kuilun seinien väliin jää vain 1–2 senttimetriä tilaa. Tyynellä säällä hyvä nosturikuski ja hyvät asentajat saavat portaan passattua paikalleen kerralla ja kolhimatta. Jos noston kriittisessä vaiheessa kova puuska yllättää, elementti voi olla yhdestä kolhusta entinen.

Tehtaalta kerrokseen asti priimalaatuisena

Ensimmäinen edellytys hyvälle porraselementin asennuslopputulokselle on luonnollisesti se, että tuote tulee tehtaalta korkealaatuisena. Tämä edellytys täyttyy Asko Takalan ja elementtityönjohtaja Jyri Laineen mukaan Ruduksen portaissa.
– Mitat ovat aina tarkat, ja lisäksi portaat on käsitelty jo tehtaalla vahamaisella pintakäsittelyaineella. Toistamme käsittelyn vielä työmaalla, jotta tasoiteroiskeet ja muut epäpuhtaudet eivät pääse imeytymään porraslankkuihin, Laine kertoo.

Onneksi saamme Rudukselta perusteelliset ohjeet myös esimerkiksi siitä, mihin kohtiin askelääneneristystä parantavat neopreenikumipalat tulee sijoittaa.

Hän toteaa oppineensa vanhemmalta kollegaltaan Asko Takalalta elementtirakentamisessa tarvittavan ammattitaidon, mukaan lukien taloudellisen ajattelun ja jämptin projektinhallinnan.
– Viime mainittu tarkoittaa muun muassa sitä, että pystyy järjestämään jokaiselle tekemisen mestaa, jolloin mikään työporukka ei turhaan joudu odottelemaan, Laine sanoo.

Rudus portaat asennus yit asko takala

Kuva (yllä): Asko Takala on luotsannut kerrostalotyömaita liki 40 vuoden ajan. 


Omat kokeneet elementtiasentajat Jarmo Sistonen ja Juho Jussila ovat puolestaan opetelleet vuosien myötä asennusprosessit niin, että työ sujuu sekä turvallisesti että tehokkaasti. Sonnustautuminen valjaisiin kuilun äärellä on itsestäänselvyys, ja keskinäinenkin yhteistyö sujuu hyvin.
– Elementtinostot valmisteleva alamies Mika Hilmesund ja nosturikuski Aki Rahkonen ovat niin ikään erittäin tarkkoja ammattimiehiä. Yhden porraselementin asennus sujuu alle puolessa tunnissa, kun asentajan ja nosturinkuljettajan välisessä yhteydenpidossa on apuvälineenä vielä LA-puhelin, Takala sanoo.

Asko Takala on terveesti ammattiylpeä betonielementtiammattilainen, joka ymmärtää, että portaiden asennuskin on taitolaji.

 

Rudus portaat asennus jarmo sistonen ja juho jussila

Kuva: Jarmo Sistonen ja Juho Jussila tietävät vuosien yhteistyökokemuksesta puolesta sanasta, mitä seuraavaksi asennuksessa tapahtuu.


Yksityiskohtien hallinta tärkeää

Paikallavalutekniikka on luonnollisesti sekin betoniammattilaisen perustaitoja. Asko Takala on kuitenkin terveesti ammattiylpeä betonielementtiammattilainen, joka ymmärtää, että portaiden asennuskin on taitolaji.
– Paikalla valettaessa kymmenenkään senttimetrin mittaheitto ei välttämättä ole korjaamaton paikka. Elementtejä suunniteltaessa, valmistettaessa ja asennettaessa toleranssit ovat sen sijaan paljon tiukemmat. Kaikki lähtee siitä, että meille tulee tehtaalta virheetön ja mittatarkka tuote. Urani aikana tämä ei ole läheskään aina eikä kaikilla valmistajilla ollut itsestäänselvyys, Takala toteaa.

Yksityiskohtien nykyinen runsaus elementeissä on seurausta talotekniikan kasvaneesta määrästä. Portaisiin tämä ei vaikuta, mutta myös portaissa on paljon sellaisia yksityiskohtia, joihin tulee kiinnittää huomiota jo tehtaalla. Esimerkiksi ääneneristysmääräykset vaikuttavat porrassuunnittelun ja -asennusten yksityiskohtiin.
– Onneksi saamme valmistajalta perusteelliset ohjeet myös esimerkiksi siitä, mihin kohtiin askelääneneristystä parantavat neopreenikumipalat tulee sijoittaa, Jyri Laine toteaa.

Jos tuulee liian kovaa, työmaan turvallisuusriskit kasvavat. Porraselementtejä asennettaessa kasvaa kovalla tuulella myös elementin rikkoutumisen riski.

Myös varastoinnista ja asennuspalojen sijoituksesta tulee Rudukselta Laineen mukaan tarkat ohjeet.
– Se on oleellista silloinkin, kun porukka on kokenutta, kuten täällä Viirinlaakson työmaalla, Laine sanoo.

Rudus portaat asennus porraselementti kerralla kohdalleen

Kuva (yllä): Porraselementin ja seinän väliin ei jää tilaa kuin korkeintaan kaksi senttiä. Hyvän nosturikuskin ja pätevät asentajat tunnistaa siitä, että elementti osuu kuilun seiniin koskematta kerralla kohdalleen.


Rudus portaat asennus nostoraudat

Kuva (yllä): Asennuksen jälkeen nostoraudat voidaan poistaa.

 


Portaat osa 2 havainnekuva yit kohteesta

Viirinlaakson asuinrakennus ja matkakeskus Klaukkalan maamerkiksi

  • Rakennuttaja: Nurmijärven Vuokra-asunnot Oy
  • 10 kerrosta, asuntoja 60
  • Alueen korkein kerrostalo
  • Alimpaan kerrokseen sijoittuvat muun muassa uusi matkakeskus ja ravintola
  • Tilavuus 15 500 m3, kerrosala 4 272 m2 ja kokonaisala 4 640 m2
  • Arkkitehtisuunnittelu: AW2-Arkkitehdit
  • Pääurakoitsija: YIT
  • Rakennusaika: 5/18–syksy 2019
  • Ruduksen toimitukset: porraselementit

 


Kuva: Havainnekuva Viirinlaakson asuinrakennus ja matkakeskuksesta, joka valmistuu ensi syksynä. Kymmenkerroksiseen rakennukseen tulee 60 asuntoa, matkakeskus ja liiketiloja, muun muassa ravintola. 

 

Lue lisää tuotteista:

Lue Rudus Pro -juttu (julkaistu 26.2.2019):

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit