Pihatien päällysteet

Miten osaan valita oikean tuotteen kulkureitille? Kulkureittien kivivalinnassa pitää kiinnittää huomiota kulkuväylien käyttöön ja kulutukseen sekä puhtaanapitoon. Pihan muodot ja värit sekä kivien erilaiset pintakäsittelyt on hyvä huomioida valintoja tehdessä.

Kiven paksuus

Kivettävän alueen kivivalintaan vaikuttaa alueen käyttötarkoitus ja kuormitus.

  • Ohuet 30 mm graniittilaatat sopivat terassien tai portaiden verhoukseksi massanvaraan asennettuina. Ei maanvaraisesti asennettuna kulkuväylille.
  • Noin 50 mm paksut betoni- ja graniittilaatat sekä liuskekivet sopivat kävelyalueille ja alueille, joissa ei ole ajoneuvoliikennettä eikä koneellista kunnossapitoa.
  • Noin. 50-60 mm paksut betonikivet sopivat maanvaraisesti asennettuna omakotipihoihin. Kun pohjat on tehty kestäviksi, niin kivikin kestää satunnaisen raskaan liikenteen.
  • Noin 80 mm ja paksummat betonikivet ja graniittikivet kestävät raskaan liikenteen.

Kulkureittien muodot

Valitse kivimalli muotojen mukaan. Pehmeästi mutkittelevia käytäviä on helpointa rakentaa kaarevareunaisista tai suhteellisen pienikokoisista kivistä kuten Klassikko-, Milano- tai Verona-kivistä. Jos kaaria haluaa toteuttaa suorareunaisista isoista kivimalleista, voi reunan muodon leikata kivisahalla. Valitsemalla sopiva kivimalli muotojen mukaan, voidaan kivien leikkaamiselta säästyä kokonaan. Isot laatat, esim. 500x500x52 betonilaatta tai Tosca-laattasarja, soveltuvat kävelypolkujen tuotteiksi. Ne ovat parhaita tuotteita terassikalusteiden alle, sillä isoilla laatoilla saadaa aikaan yhtenäinen tasainen pinta, jossa on vähän saumoja. Pieniä kiviä käytettäessä saumoja syntyy enemmän. Siksipä helposti rikkaruohottuvilla tai sammaloituvilla varjoisilla alueilla tämä lisää hoitotyön määrää.

Tutustu kuvan tuotteisiin

Pienikokoiset kivet taipuvat moniin muotoihin ja kallistuksiin.

Tilaa verkkokaupasta

Myös pinnanmuodot vaikuttavat kiven valintaan. Jos pinnanmuodot vaihtelevat huomattavasti lyhyellä matkalla, on syytä valita pienikokoinen kivi, joka toistaa pohjan muodot luontevasti. Suuret laatat vaativat tasaisen ja tasaisesti kallistuvan asennusalustan. Tilannetta voi hyvin verrata kylpyhuonetilojen lattioiden laattavalintoihin verrattuna seinäpinnan laattavalintoihin. Tasaisissa seinäpinnoissa toimivat jopa todella isot laatat kun taas lattiaan on kaatojen takia parempi valita pieni laatta.

Yksittäisiä isoja laattoja voi käyttää myös astinkivinä nurmikon seassa. Saumarakoa suurentamalla laattakäytävänkin saa kauniisti kaartumaan.

Tutustu kuvan tuotteisiin

Laattakäytävä

Tilaa verkkokaupasta

Kivien värit ja erilaiset kivipinnat

Pihakiven ei tarvitse olla aina sileä ja harmaa. Väreilläkin voi leikkiä, mutta myös pinnan struktuurilla voi luoda pihalle hauskaa tunnelmaa. Kiviin on valittavissa useita eri värejä. Kestosuokkien, harmaa ja musta, lisäksi vakiovärivalikoimassa on ruskean ja punaisen sävyjä sekä monivärisävyjä. Monivärikivissä valmiin kiveyksen väri vaihtelevat luonnollisen epätasaisesti.

Pihakivissä profiloitu pinta tarkoittaa betonipintaa, jossa sileän muottipinnan sijaan on jotain kuviointia, esimerkiksi liuskekivimäistä tai lohkotun pinnan kaltaista vaihtelua. Profiloitua pintaa on saatavissa tällä hetkellä betonisiin laattoihin, kiviin, reunakiviin ja muureihin. Profiloitu pinta on ilmeikäs ja elävämpi kuin sileä betonipinta. Valon ja varjon leikki nostaa pinnan kuvioinnin esiin etenkin vastavaloon tarkasteltuna. Kosteus tehostaa tätä vaikutelmaa, kun syvennykset pysyvät hiukan pitempään märkinä ja sen myötä tummempina kuin profiloidun pinnan korkeimmat kohdat. Sileäkään pinta ei ole liukas, mutta on alttiimpi liukkaudelle kuin karkapintainen tai profiloitu tuote.

Tutustu kuvan tuotteisiin

Profiloitu pinta tuo eloa kiveykseen

Tilaa verkkokaupasta

Karkeapintaisia vaihtoehtoja ovat hienopestyt ja hiekkapuhallettupintaiset kivet. Hienopestyt ja hiekkapuhelletut pinnat on valittavissa Kartanokivi-sarjan tuotteisiin ja joihinkin laattoihin. Roomalaisten kivien suosikki on hiekkapuhallettupintainen kulo. Patinoitua tunnelmaa saa aikaan antiikkipintaisilla Torino-kivillä ja Kartanonupulla.

Muistilista käytävien suunnitteluun

  1. Kotipihassa kiven paksuudella ei ole suurta merkitystä, mutta laatat eivät sovellu autoliikenteen alle.
  2. Valitse kivimalli muotojen mukaan: kaarteisiin pienempi kivikoko.
  3. Isoilla laatoilla teet tasaisen pinnan jossa on vähän saumoja.
  4. Hae pihakiven sävyt talosta ja ympäröivästä luonnosta.
  5. Pintakäsittelykin vaikuttaa pihakiven ja -laatan ilmeeseen.

Jaa somessa