Inspiraatiota pihatiehen löytyy eri materiaaleista, muodoista ja istutuksista

Muistele viime kertaa, kun menit uuteen taloon - ystäväsi, tuttusi tai täysin vieraan kotiin. Miltä perille vievä tie näytti? Pihatie on usein mitäänsanomaton ja toimiva, mutta se voi olla myös toimiva ja mieleenpainuva. Luovalla värien ja materiaalien käytöllä luodaan upea ja kestävä tie.

Mutkitteleva pihapolku, kaartuva pihakuja vai levenevä pihatie?

Pihatien pituus ja ympäröivät muodot vaikuttavat luonnollisesti pihatien toteutukseen, lyhyessä pätkässä luovuudelle on vähemmän tilaa kuin satametrisessä yksityistiessä. Mutkitteleva, kaartuva tai levenevä pihatie tuovat pienessäkin tilassa ilmettä ja persoonallisuutta pihatiehen.
Nousevalla tai laskevalla tontilla korkeusero tulee osaksi tien toteutusta ja antaa jälleen tilaa visuaaliselle leikittelylle. Mitä jos tiessä näyttäisikin kauempaa katsottuna olevan polku kotiin tai talon numero?

Pihatien pinta soraa, asfalttia vai kiveä?

Pidempi suomalainen pihatie on yleensä asfaltoitu tai sorapintainen, toimiva ja perinteinen. Asfaltin pitkäikäisyys houkuttelee, mutta sen ulkonäöllisesti se ei pärjää kivelle. Sorapinta on halpa tehdä ja uusia, mutta saattaa pölistä, muuttua uurteiseksi ja kulkeutuu tarkoitetulta paikaltaan myös muualle, kuten nurmikolle ja ojiin.

Kivellä pihatiestä tekee kestävän ja näyttävän. Kivinen sisääntulo luo laadukkaan ensivaikutelman koko pihasta ja kodista. Kivien väreillä tuot oman tyylisi esiin ja pihan muut elementit voi yhdistää kiven väritykseen, esimerkiksi jatkamalla marjapensaiden punaisuutta myös kiveyksen korostevärinä. Harmaa ei siis ole ainoa vaihtoehto.

Persoonallinen pihatie istutuksilla ja koriste-elementeillä

Pihatien perustaminen on vain yksi osa näyttävää sisääntuloa. Istutukset, koriste-elementit ja luonto ympärillä määrittävät kokonaisuuden toimivuuden. Pitkä pihatie antaa mahdollisuuksia luovuudelle ja aikaa vaikutuksen tekemiseen, kun taas lyhyessä tiessä voi vaikutus on luotava ensisilmäyksellä ja pihatien, rakennusten ja maisemoinnin yhteen istuminen on entistä tärkeämpää.

 

Valitse pohjamateriaalit oikein, niin pihatiesi säilyy kauniina ja kestävänä.

Jaa somessa