Mitä ottaa huomioon pihakiviä valitessa?

Juttelimme Laura Frimanin kanssa pihakivien valinnasta ja käytöstä. Laura vieraili meidän näyttelypihalla Tuusulassa, jossa katselimme myös erilaisia kivimalleja. Kokosimme tähän blogiin vinkkejä mistä voi lähteä liikkeelle, kun suunnittelee pihakivien valintaa, ja mitä asioista kannattaa huomioida. Blogin lopussa on linkki videoon.

Mistä lähteä liikkeelle?

1. Tutustu erilaisiin pihakivimalleihin ja kartoita millaiset ratkaisut miellyttävät omaa silmää.

Minkälaisesta tyylistä pidät? Linjakasta, yksinkertaista, kaarevia muotoja, luonnonmukaisuutta? Minkälainen talo ja ympäröivä maisema on - värit, tyyli, muodot, sisustus? Onnistunut piha on sisustuksen jatke!

Vinkki! Aloita näistä

Ideakuvat | rudus.fi/pihakivet - selaa ideakuvia tyylin, käyttötarkoituksen, värin ym. mukaan. Tietyn tuotteen ideakuvia voit selata valitsemalla ensin verkkosivuilta tuotteen ja sen alta tuotteen ideakuvat.

Pinterest | Ruduspiha Pinterest -tilille on kerätty kuvatauluja eri aihesta

Instagram | Ruduspiha-instagramissa voit selata ja seurata erilaisia pihaprojekteja

Blogiin 3

2. Miten yhdistellä pihakiviä ja laattoja pihan muihin materiaaleihin?

Erilaiset materiaalit täydentävät toisiaan. Kivi ja puu sopivat hienosti yhteen. Pihassa käytetään usein myös erilaisia kiviaineksia; soraa, sepeliä, seulanpääkiviä ja erilaisia kivikatteita. Puut, pensaat, perennat ja muut kasvit täydentävä ja pehmentävät pihan ilmettä. Usein pihalle halutaan myös nurmikkoa tai siirtovarvikkoa eli kunttaa. Materiaaleja yhdistellessä kannattaa kiinnittää huomiota reunojen rajaukseen. Hyvät rajaukset tuovat ryhtiä pihaan ja helpottavat pihan hoitoa.

Materiaalien yhdistaminen 1280x500

Miten kiven koko vaikuttaa valintaan?

Kaarevat muodot ja pinnan muotojen vaihtelu ohjaavat valintaa pienempiin kivikokoihin. Tasaiset pinnat, suorat linjat ja maltillisesti yhteen suuntaan taittuvat kaltevuudet mahdollistavat isojen ja pitkän mallisten kivi- ja laattakokojen käytön.

Kivisarjat - miten niitä voi käyttää?

Kivisarjoissa yhdellä tuotelavalla on useampi eri kivikoko. Vaihtelevat kivikoot tuovat kiveykseen elävyyttä. Hyötynä on, että erikokoisilla kivillä kiveyksen sovittaminen eri leveyksiin on helpompaa. Kiveyksen reunat saadaan helpommin tasaiseksi ja reunoissa ei tarvitse välttämättä leikata lainkaan kiviä. 

Kivisarjat

Yhdistele kiviaineksia, nurmea ja kiveä - vedenläpäisy tehostuu

Pihalle satava sadevesi kannattaa hyödyntää! Imeyttämällä ja johtamalla sadevedet kasvillisuuden käyttöön säästää rahaa ja kasvit kiittävät. Nurmisaumatut kiveykset voivat tuoda lisävehreyttä pihaan, ja ne ovat silti kestäviä pintoja liikkumista ajatellen. Kiveyspinnan läpäisevyys perustuu kiven isoihin saumarakoihin, silloin vesi imeytyy saumoista hyvin läpi. Saumat voidaan täyttää hiekkamultaseoksella ja kylvää saumaan nurmikon siemeniä tai matalia maanpeitekasveja. Vedenläpäisy tehostuu, jos sauma täytetään kiviaineksilla. Hyvä vaihtoehto on vaikka hiekoitussepeli.

Hulevesikivet

Eri värejä ja erilaisia pintoja - miten valita oikea väri?

Pihakivien ja -laattojen värivalikoima on laaja. Kun lähdetään valitsemaan pihakivien värejä, niin usein on hyvä hakea sävyjä talon rakenteista, seinistä, katosta ja sokkelista. Myös ympäröivä maisema ja luonto on hyvä huomioida. Joskus oikea kivisävy löytyy vaikka pihakallion pinnasta tai männyn rungosta. Eri tunnelmia ja sävyjä saa myös erilaisilla kiven pintakäsittelyvaihtoehdoilla. Profiloiduissa pinnoissa valo ja varjo tuovat eloa kiven pintaan. Hiekkapuhallettujen ja hienopestyjen kivien pinnassa on pientä kivirouhetta, joka tekee pinnasta hieman karkean ja luonnonkivimäisen. 

Eri väreja ja pintoja

Kivien saumaaminen - miksi?

Kaikissa koneellisesti valmistettujen kivien sivuissa on asennusnystyrät. Kivet asennetaan tiukasti toisiaan vasten. Asennusnystyrät takaavat kiviin tasalevyiset saumat. Pihakiveykset ja laatoitukset viimeistellään aina saumaamalla. Saumahiekan tai muun sauma-aineen tarkoituksena on sitoa kivet yhtenäiseksi pintarakenteeksi ja kivet pysyvät sitten hyvin paikoillaan. Tyypillisin sauman koko on 2 mm, mutta saumakoot vaihtelevat kivimallista riippuen jopa hulevesikivien 46 mm saumarakoihin. Saumojen koko vaikuttaa siis oleellisesti sauma-aineen valintaan.

Voit valita saumaan joko sitomattoman tai sidotun sauma-aineen. Sitomattomia sauma-aineita ovat tavallinen saumaushiekka tai karkeammat kiviainekset, kuten kivituhka tai hiekoitussepeli. 
Sidotuissa sauma-aineissa on mukana aina jokin liima-aine, joka kovettaa sauman. Sidottu sauma läpäisee myös vettä, mutta se etuna on sauman vähäinen huollon tarve ja siisteys.

Lue täältä lisää sauma-aineiden eroista ja käytöstä 

PIKAVINKKI! 

  • Betonikivet ja laatat, saumakoko 2-4 mm | saumaushiekka tai sidottu sauma-aine VarioSand
  • Betonikivet, saumakoko 5-25 mm | kivituhka, kivituhka+saumaushiekka tai sidottu sauma-aine Gftk tai Grepur
  • Nurmi ja hulevesikivet, saumakoko 11-46 mm | hiekoitussepeli tai multahiekka-seos

Kiveyspiha on helppohoitoinen ja hyvin kulutustakestävä!

Juteltiin aiheesta Laura Frimanin kanssa - katso video!

Tutustu kivimalleihin ja aloita pihan suunnittelut nyt!

✅  RUDUS PIHAKIVET ja LAATAT