Polkaistaan töihin!

Kun työmatka taittuu polkupyörällä, matkassa on mukana linnun laulua, talven tuiskuja ja liikunnan iloa. Jo yli sata ruduslaista hyödyntää työsuhde-etuna tarjottavaa polkupyörää. Tässä kolme tyytyväistä tarinaa.

Töihin, kauppaan ja kavereille

Rudus linda oluseyi 500x500

Kuva: Linda Oluseyi suosittelee työsuhdepyörää kaikille, jotka asiaa vähääkään miettivät. – Pyöräily ja ulkoilu ovat ihan parasta.


Linda Oluseyi on ollut innokas pyöräilijä jo lapsesta.
– Pyörällä pääsee näppärästi paikasta toiseen. Tykkään polkea kovaa, mutta tietysti muut liikkujat huomioon ottaen, Linda sanoo.

Hän toimii maisematuotteiden myyntineuvottelijana Tuusulassa. Linda otti pyörän käyttöönsä toukokuussa 2023.
– Ruduksen intrasta nappasin tiedon ja kysyin hr:stä lisää.

Työmatka on kuusi kilometriä. Kahdesti viikossa Linda tekee töitä toimistolla ja menee sinne pyörällä, ellei sen päivän työtehtävät vaadi autoa.
– Hyvää pyörätietä pitkin pääsen melkein perille asti. Lopussa täytyy mennä vähän matkaa autotietä eli pitää olla kunnon heijastimet ja valot, jotta rekkakuskit näkevät minut.

Lindalla on käytössään maastopyörä vähän normaalia leveämmillä renkailla.
– Vaihteita on kahdeksan. Se riittää minulle hyvin. Jos olisi enemmän, ne olisivat aina solmussa.

Linda hoitaa myös kauppareissunsa pyörällä, kun ostoksia varten on hyvä tarakka. Pyörällä pääsee polkaisemaan myös kavereiden luokse tai ihan vaan huvin vuoksi vaikka metsään.
– Yleensä pyöräilen yksin, sillä haluan keskittyä siihen enkä puhumiseen.

Pyörää hankkiessa iloinen yllätys oli, että etuun kuuluivat myös huoltotarvikkeet kuten pumppu sekä turvavarusteet kuten kypärä ja valaisin.
– Pyöräliikkeessä vielä neuvottiin, minkälaisen lukon vakuutusyhtiöt hyväksyvät.


Pyörä oli pikku pakko

Rudus jussi koilahti2 500x500

Kuva: Jussi Koilahdella on hyvä neuvo kaikille tiellä liikkujille: – Ottakaa hyvät ihmiset rauhallisesti!


– No en tiedä innokkuudesta, mutta aina olen pyöräillyt, Jussi Koilahti velmuilee.

Jussi työskentelee betonimyllärinä Turussa ja viime syksynä ”tuli pakko” hankkia pyörä.
– Aikaisemmin työpaikka oli Itä-Harjulla kävelymatkan päässä, mutta sitten muutettiin tänne montun pohjalle Piikkiöön. Työmatkaa tuli 12 kilometriä eikä auton osto ollut ajankohtainen. Työkaveri vinkkasi, että on mahdollista saada pyörä työsuhde-etuna, Jussi kertoo.

– Nyt on myös pakko polkea säässä kuin säässä. En viitsi kiroilla, mutta eihän se aina kivaa ole. Pikkupakkanen ei ole paha, mutta nivusiin ylettyvä hanki vähän haittaa.
– Mutta nyt kesä on ollut kaunis ja lämmin. Aamulla töihin tullessa aurinko paistaa ja linnut laulaa. Kyllähän pyöräily hyvällä ilmalla mukavaa on, Jussi pehmentää.

– Työmatkojen lisäksi pyöräilen muuten aika vähän. Vieressä istuva kollega polkee päivittäin yli 50 kilometriä, Jussi sanoo viitaten Pekka Kurikka-ahoon.
– Ollaan muuten Pekan kanssa oltu Ruduksen leivissä jo liian kauan! Se raja meni rikki 20 vuoden kohdalla, Jussi nauraa.

Jussin työmatka sujuu turvallisesti hyväkuntoisia pyöräteitä pitkin.
– Täytyy teiden ylläpitäjille antaa plussaa talvellakin. Keep up the good work!


Kuntoilu edellä mennään

Rudus aki loikkanen 500x500

Kuva: – Turvallisuus on yksi Ruduksen arvoista ja se koskee myös työmatkoja, Aki Loikkanen muistuttaa. – Maastossakin pitää antaa itsensä näkyä ja kuulua, ettei tule pyöräilijänä kenellekään yllätyksenä.


Aki Loikkanen on pyöräillyt aktiivisesti koko työuransa ajan eli reilut 15 vuotta.
– Kun muutimme Vihtiin, täällä oli hyvät maastot. Olen aikaisemmin juossut ja hiihtänyt paljon. Ajattelin, että nyt voisi kokeilla pyöräilyäkin.

Aki aloitti viime vuoden syyskuussa Ruduksen betonituotteiden projektijohtajana.
– Työkaverit kertoivat jo perehdytyksessä, että meillä on tällainen pyöräetu. Intrassa oli kattava ja selkeä paketti aiheesta. Talven aikana tein päätöksen, että kun lumet sulavat, niin minullakin on työsuhdepyörä. Kun paperit oli tehty, niin kahden viikon päästä pyörä tuotiin kotiovelle.

Aki otti käyttöönsä maantiepyörän, jolla voi polkea asfalttia pitkin niin työpaikalle kuin pidempiäkin lenkkejä.
– Koska minulla oli jo maastopyörä, niin tämän toisen pyörän kanssa voin polkea maanteitä. Työmatka on 17 kilometriä suuntaansa ja tarkoitus on, että kuljen sen pyörällä useamman kerran viikossa. Parituhatta kilometriä tulee poljettua kesän mittaan, Aki kertoo.

– Pyöräilyssä parasta on se, kun pääsee kuntoilemaan! Kun lähden lenkille, en päästä itseäni helpolla, vaan haastan aina itseäni. Hyvän lenkin tietää tehneensä, kun sen tuntee jaloissaan jälkeenpäin.
– On hienoa, että työnantaja tukee näin työmatkoja ja aktivoi hyötyliikuntaan. Hyvässä kunnossa jaksaa olla aktiivinen myös työelämässä.


Rudus vastasi työntekijöiden toiveisiin, näin etu toimii:

– Otimme pyöräedun aikoinaan käyttöön, koska siitä alkoi tulla kyselyjä. Kuuntelimme siis työntekijöitämme. Etu on otettu oikein hyvin vastaan ja kiinnostusta riittää, kertoo Julia Larkka Ruduksen henkilöstöhallinnosta.

  • Kumppanina Vapaus-työsuhdepyöräpalvelu, jonka palvelu kattaa koko Suomen.
  • Pyörän hankinta on helppoa. Työntekijä kirjautuu Vapauden porttaaliin, luo tunnuksen ja käy itse katsomassa minkälaisen pyörän haluaa. Vapaudella on kumppaneina runsaasti eri pyöräliikkeitä eli valikoima on todella laaja.
  • Polkupyöräedun verotusarvo on 100 euroa kuukaudessa eli 1 200 euroa vuodessa. Verottajan hyväksymät lisävarusteet ovat kypärä, nastarenkaat, valaisimet, lokasuojat, tavarateline, seisontatuki, lukitus ja soittokello.
  • Työsuhde-etu on henkilökohtainen eli pyörää saa käyttää vain sen haltija. Pyörän käyttäjän velvollisuus on huoltaa itse pyöränsä tai valita pyörän hintaan lisättävä huoltobudjetti. Pyörä täytyy myös pitää asianmukaisesti lukittuna.
  • Työsuhdepyörän voi lunastaa itselleen milloin tahansa, kesken leasing-kauden tai leasing-kauden päätteeksi.

Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Haastateltavien kotialbumit

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit