Tätä et tiennyt betonimyllärin työstä – Marko Ruduksen valmisbetoniasemalta kertoo viisi yllättävää faktaa

Ruduslainen betonimylläri Marko Korsström tietää mistä puhuu, kun kertoo omasta työstään. Kokemusvuosia on takana jo huimat 23 vuotta. Kokosimme listan Markon kertomasta viidestä erikoisesta seikasta betonimyllärin työssä.

Fakta #1: Työtä ei opiskella koulussa – työn oppii tekemällä

Marko kertoo, että betonimyllärin ja -laadunvalvojan työtä ei varsinaisesti opiskella koulussa vaan työn oppii tekemällä. Tästä johtuen alan hommiin voi päästä hyvinkin vaihtelevalla taustalla.
–Uuden henkilön aloittaessa työtä tehdään ohjatusti ja noin vuoden työskentelyn jälkeen esihenkilö ohjaa betonimyllärin ja -laadunvalvojan pätevöitymiskoulutukseen, kertoo Marko.
–Koulutuksessa opitaan lisää betonin perusominaisuuksista, selventää Marko.

Marko Korsström betonimylläri Rudus

Fakta #2: Työ on sekä siistiä sisätyötä, että koneiden huoltoa

Markon työtehtäviin kuuluu luonnollisesti betonin valmistus, jota seurataan tietokoneohjelmalla. 
–Työhön sisältyy myös yhteydenpitoa työmaiden kanssa, aliurakoitsijoille materiaalitilaukset seuraaville päiville ja päiväkohtaiset muutokset, Marko selittää.

Siistin sisätyön lisäksi tehtaalla pääsee mm. piikkaamaan betonimyllyä puhtaaksi kovettuneesta betonista ja tehtaasta riippuen ottamaan myös koekappaleita valmistetusta betonimassasta.

Fakta #3: Yksikään päivä ei ole ihan samanlainen

–Yhtä aivan samanlaista työpäivää ei tässä työssä tule vastaan, toteaa Marko.

Betonireseptiikan kirjo on valtava - reseptejä löytyy tehtaasta riippuen jopa yli 1000 erilaista.
–Välillä massaan lisätään teräs- tai muovikuituja ja väriaineita. Betonimassan käyttötarkoitus määrää sen, minkälaista betonimassaa valmistetaan, kertoo Marko.

Aamulla ei kannata painaa torkkua – täällä homma alkaa pyörimään sovitusti

Fakta #4: Joustavuutta tarvitaan molemmin puolin

Työtä tehdään asiakkaan aikataulujen mukaan. Markon kertoo, että työ tehdään pääsääntöisesti kahdessa vuorossa. Joskus tarvitaan joustoa etenkin aamuvuoron aloitusajankohdassa. Työ ei välttämättä sovi sellaiselle henkilölle, joka kellontarkasti katsoo omia työvuoroja.
–Hyvä asia on, että työnantaja myös joustaa, jos on omia menoja. Tehtävään sopii henkilö, joka on joustava, sitoutunut ja mieluummin ajoissa kuin myöhässä. Aamulla ei siis kannata painaa torkkua - täällä homma alkaa pyörimään sovitusti, vinkkaa Marko.

Fakta #5: Koskaan et myllää henkisesti yksin

Tehtailla ollaan vuorossa yksin. Koskaan vuorossa ei kuitenkaan olla niin sanotusti henkisesti yksin. Apua on aina tarvittaessa saatavilla muilta tehtailta ja laadunvalvonnasta.
–Tehdään paljon yhteistyötä oman alueen muiden tehtaiden kanssa, Marko sanoo.

Lopuksi Marko kertoo, että hienointa tässä työssä on oman kädenjäljen näkyminen.
–On hienoa nähdä se silta, johon on valmistanut betonimassat, toteaa Marko.


Lisää ruduslaisten tarinoita löydät täältä:

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit