Harppaus kohti päästöttömiä pihakiviä

Ruduksen erittäin vähähiiliset CEVO-pihakivet

Uusien CEVO-pihakivien myötä tehtiin merkittävä harppaus kohti päästöttömiä pihakiviä: CEVO-pihakivien päästövähennys on 57 % verrattuna vuonna 2020 valmistettuihin tuotteisiin. Tähän on päästy käyttämällä CEVO-kivissä sementtiä hyvin vähän, juuri sen verran, että niitä voidaan betonikiviksi kutsua. Sementti on korvattu muilla vähäpäästöisillä sideaineilla, joiden ansiosta myös tuotteen lujuus- ja muut ominaisuudet ovat vastaavat kuin tavanomaisilla pihakivillä.

CEVO-pihakivien ero perinteisiin pihakiviin on käytännössä pelkästään hyvin pienet CO2-päästöt. Jos CEVO-pihakiven halkaisee, on halkaistun pinnan sävy hieman vihertävä. Muuta eroa kiven asentaja tai käyttäjä ei huomaa. CEVO-kivien julkisivupinta ei eroa mitenkään tavanomaisista pihakivistä. Samoin tuote on laatuominaisuuksiltaan täysin tavanomaista kiveä vastaava.


Katso video ensimmäisestä CEVO-kivikohteesta:


Rudus pro img 1912 kankaanpää 920x500

Kuva: Kankaanpään liikuntakeskuksen sisäänkäynnin kiveyksessä on yhdistetty betoni- ja luonnonkiviä.

Rudus pro cevo pianokivi kankaanpää 1863 – 920x500

Kuva: Kankaanpään liikuntakeskuksen piha on päällystetty CEVO-pihakivillä. Kohde valmistuu vuoden 2022 aikana. 


Betonisia pihakiviä käytetään Suomessa noin kaksi miljoonaa neliömetriä vuodessa. Suuret volyymit yhdistettynä betonin sideaineena käytettävän sementin valmistusprosessissa vapautuvaan hiilidioksidiin tarkoittaa sitä, että potentiaali hiilidioksidipäästövähennykseen on merkittävä. Kotimaisen ja kansainvälisen kehitystyön tuloksena Ruduksella on onnistuttu vähentämään pihakivien hiilidioksidipäästöjä lähes 60 % vuoden 2020 tuotantoon verrattuna.

Vähähiilisiä tuotteita kehittäessä yhdistyy hienosti sekä henkilökohtainen että yhtiötason arvomaailma. Maisematuotteiden markkinajohtajana meillä on oikeasti avaimet hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja suunnan näyttämiseen, toteaa maisematuotteiden tuoteryhmäjohtaja Antti Sirén.

CEVO-kivet saatavilla tilauksesta

Ensimmäinen kohde CEVO-pihakivillä on valmistumassa Kankaanpään liikuntakeskukseen. Toistaiseksi CEVO-pihakiviä valmistetaan asiakkaille tilauksesta. Jatkossa markkinakysynnän kasvaessa CEVO-tuotteita lisätään myös varastovalikoimaan.

CEVO-kivet valmistetaan CEVO-betonista, jota tällä hetkellä voidaan käyttää kaikissa Orimattilan betonituotetehtaalla valmistettavissa päällystekivimalleissa *) ja tuoteluettelon mukaisissa väreissä. Värilliset kivet valmistetaan läpivärjättyinä. Toimitusaikalupaus on 4-6 viikkoa tilauksesta.

Ruduspro cevo pianokivi kankaanpää 6280263 – 920x500

Kuva: Eroa CEVO-kiven ja tavanomaisen pihakiven välillä kivien asentaja tai käyttäjä ei huomaa.


CEVO-pihakiven hinta on linjassaan tälläkin hetkellä valikoimaan kuuluvien eri tavoin pintakäsiteltyjen tuotteiden, kuten hiekkapuhallettujen, antiikkikäsiteltyjen ja pestypintaisten, kanssa. CEVO-kiven hinta tavalliseen sileäpintaiseen peruskiveen verrattuna ei ole merkittävästi korkeampi.
─Uskon, että tuote on monella tapaa houkutteleva vaihtoehto, ja kun haetaan ratkaisua ympäristökestävään rakentamiseen, Antti Sirén toteaa.

Lähtökohtana oli saavuttaa kunnon harppaus betonin hiilidioksidipäästöjen pienentämiseksi ─ CEVO-pihakivien päästövähennys on 57 % verrattuna vuonna 2020 valmistettuihin tuotteisiin. 

Kunnianhimoisen kehitysprojektin jälkeen valmiina kaupalliseen tuotantoon

Vähähiilisyyteen liittyvän kehitysprojektin lähtökohtana oli saavuttaa kunnon harppaus betonin hiilidioksidipäästöjen pienentämiseksi. Projekti käynnistyi pari vuotta sitten ja kehitystyötä on tehty sekä kotimaassa että kansainvälisesti yhteistyössä emokonserni CRH:n kehityslaboratorioiden kanssa.

─CRH on maailman johtava rakennustuotekonserni ja on ollut etuoikeus saada toimia aktiivisena osana sen kehitystoimintaa. Hienoa on ollut havaita Ruduksen korkea tekninen ja prosessiosaaminen. Tietotaito ei ole suinkaan liikkunut ainoastaan ulkomailta Suomeen, vaan kehitystyö on ollut aidosti monisuuntaista, iloitsee Antti Sirén.

Rudus pro img 1876 cevo 920x500

Kuva: CEVO-pihakivet vastaavat sekä laadullisesti että ulkonäöllisesti tavallisia pihakiviä.


Aktiivisen laboratorioissa toteutetun kehitystyövaiheen myötä siirryttiin pienimuotoisten koe-erien valmistamiseen tehtailla, joissa tuotteiden ominaisuuksia ja valmistettavuutta seurattiin tarkasti.
─Nyt olemme saavuttaneet jo normaalin teollisen tuotannon tason. Voimme valmistaa suuriakin CEVO-pihakivieriä tilauksesta asiakkaillemme, Sirén lupaa.

CEVO-kivien julkisivupinta ei eroa tavanomaisista pihakivistä. Myös laatuominaisuudet ovat täysin tavanomaista kiveä vastaavat.

Vähähiilisyyden taustalla useita toimenpiteitä

─Aloitimme CO2-päästövähennystoimenpiteet tehtaillamme jo useita vuosia sitten. Useimmiten CO2-vähennykset ja energian säästö kulkevat käsi kädessä ja nyt poikkeuksellisina aikoina tuntuu hyvältä, että energian säästötoimenpiteitä on tehty pitkäjänteisesti vuosien ajan, Sirén kiittelee ja jatkaa:
─Tehtailla on käytössä useita sähkötrukkeja, tuotanto- ja toimistorakennusten lämmitysjärjestelmiä on uusittu, fossiilisista polttoaineista on siirrytty uusiutuviin mm. kiinteistöjen lämmityksessä ja valaisimet vaihdettu led-tekniikkaan. Kannustamme myös sopimuskumppaneitamme toimimaan vastuullisesti ja uudella vähäpäästöisellä kalustolla. Tämä koetaan tärkeäksi osaksi asiakaskokemusta ja Rudus Formento -pihakivibrändiä.

Vuosien ajan reseptioptimoinnilla on otettu askeleita kohti vähähiilisyyttä: ensin vähentämällä sementin käyttöä ja sen jälkeen vaihtamalla merkittävästi vähäpäästöisempiin sementtilaatuihin. Näillä toimenpiteillä päästövähennyksissä yllettiin noin 15 % luokkaan jo ennen CEVO-tuotteiden valmistusta.


*) Orimattilassa valmistettavat päällystekivimallit: Roomalaiset kivet, Kartanolankku 418x138x80 ja muut Kartano-sarjan kivikoot, Piano-kivet, Betonilaatat 628x418x120, 418x418x80, 418x208x80, 208x208x80, Milano-kivet ja Akva-kivi

Kysy lisää:

Iia Suikki, markkinointipäällikkö, maisematuotteet
Puh. 020 447 4660
iia.suikki(at)rudus.fi


Rudus on valtakunnallinen betonituotteiden ja kivipohjaisten rakennusmateriaalien valmistaja. Ympäristövastuutyössämme olemme sitoutuneet ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen ja kiertotalouden edistämiseen tavoitteellisesti ja pitkäjänteisesti. Haluamme luonnollisesti olla edelläkävijä myös vähähiilisten tuotteiden valmistuksessa ja olla edesauttamassa yhtiö- ja valtakunnan tason CO2-vähennystavoitteiden saavuttamisessa.

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit