Kantava pohja perustuksille – maanrakentajan vinkit omakotitalon pohjatöihin

Roope Syvälahden perheelle rakentuu Tuusulan asuntomessualueelle oma talo. Sen perustusten pohjaksi on rakennettu tukeva ja kapillaarisen kosteuden nousun katkaiseva pohja laadukkailla ja oikean kokoisilla kiviaineksilla. Maanrakennustyöt tehnyt Toni Niemelä M&J Lapiomiehet Oy:stä kertoo, mitä omakotirakentajan tulee maanrakennusvaiheessa tietää.

Maanrakennusvaiheen töiden määrä ja kustannukset riippuvat täysin tontin olosuhteista. Tontinomistajan ensimmäinen askel kohti omaa taloa onkin maaperätutkimus, jossa selvitetään tontin maaperän koostumusta.

Tutkimuksen perusteella suunnittelija laatii suunnitelman siihen, millaiset pohjatyöt tontti vaatii, jotta perustuksista tulee kestävät. Maanrakennusurakoitsija toteuttaa maanrakennustyöt suunnitelman mukaan.

Esimerkiksi märkä, soinen maaperä vaatii paalutusta, kun taas kovin kallioisella tontilla täytyy louhia. Kovalle savimaalle riittää usein humusmaan poiskuoriminen ja suodatinkankaan asennus. Sen jälkeen oikeilla kiviaineksilla rakennetaan kestävä perusta talon alle.

Pohjatutkimukset auttavat perustusten ja maanrakennustöiden hinnan arvioinnissa

Tarkat pohjatutkimukset auttavat ennustamaan myös kustannuksia, mutta yllätyksiä tulee silloin tällöin pohjatutkimuksista huolimatta. Pahimmillaan ne voivat tehdä useiden kymmenientuhansien lisäkulun rakentajan budjettiin.

”Syvälahtien messutalokohteessakaan emme ennalta voineet olla varmoja, pitääkö tonttia louhia. Meillä ei ollut tietoa, kuinka laajasti ja missä syvyydessä tontin maaperää oli kunnan esirakentamisen aikaan louhittu. Talon isäntä huokaisi helpotuksesta, kun selvisi, ettei louhimiselle ole tarvetta”, maanrakennusurakoitsija Toni Niemelä kertoo.

Pohjatutkimusten laajuudesta riippuu, miten tarkkaa tietoa maaperästä on käytettävissä suunnittelu- ja budjetointivaiheessa. Pohjatutkimuksia tekevät insinööritoimistot kairaavat näytteet parhaan tietämyksensä mukaan, mutta tontin joka nurkasta ei toki näytettä kannata ottaa.

Rakentaja voi edesauttaa maaperätutkimuksen luotettavuutta

Pohjatutkimuksen kairausnäytteet on mahdollista kohdistaa kustannustehokkaammin, kun talon sijainti on edes suurin piirtein tiedossa.

”Olisi hyvä, jos rakentaja heti tontin saatuaan miettii suunnilleen, millainen talo tontille on tulossa ja mihin kohtaan. Jos talon sijainti on edes suurin piirtein mietitty ja paperille piirretty, on näytteenottajan mahdollista kohdistaa kairausnäytteet talon kohdalle. Silloin ei tarvitse aivan sokkona näytteitä ottaa”, Niemelä vinkkaa.

Vaikka talon tuleva sijainti olisikin jo kirkkaana mielessä ennen pohjatutkimuksia, viemärien ja muiden putkistojen reitit eivät välttämättä vielä ole tiedossa. Jotakin osviittaa putkistoiden paikkojen huomiointiin saa siitä, mihin kohtaan tontin reunaa mahdolliset kunnan liittymät on tuotu.

Osaava valvoja on rakentajan tärkeä kumppani jo maanrakennusvaiheessa

Kaikki rakentajat eivät ole diplomi-insinöörejä, eikä tarvitsekaan olla. Ammattitaitoinen valvonta nousee silloin tärkeään rooliin.

”Rakennusvalvoja on puolueeton välikappale, jonka tehtävä on kuitenkin valvoa rakentajan etuja. Rakentaja on maksanut teetetyistä rakennussuunnitelmista tuhansia euroja. Valvojan tehtävä on huolehtia, että niitä suunnitelmia työmaalla noudatetaan”, Niemelä muistuttaa.

Taitava ja luotettava valvoja on siis rakentajan tärkein kumppani ja edunvalvoja rakentamisen alkumetreiltä lopputarkastukseen asti. Miten sellaisen sitten löytää?

”Jos rakentaa tietyn talotehtaan taloa, talotoimittajalta kannattaa ensin kysyä suosituksia ja näkemyksiä. Toinen tehokas kanava on puskaradio. Siellä on hyvät valvojat mainittu, ja myös ne huonommat”, Niemelä vinkkaa.

Toni Niemelän vinkit onnistuneeseen maanrakennusvaiheeseen:

  1. Panosta osaavaan suunnitteluun ja valvontaan. Laadukas suunnittelu ja valvonta ovat perusta hyvälle lopputulokselle ja talon pitkälle elinkaarelle. Kysele suosituksia talovalmistajalta tai kuuntele puskaradiota.

 

  1. Mieti tilaatko kokonaisurakan vai hoidatko hankinnat itse. Jos aikaa ja energiaa riittää, voit toki hankkia kiviainekset ja tarvikkeet itse ja vuokrata vain koneen ja tekijän. Kokonaisurakka tuo kuitenkin mielenrauhaa, kun urakoitsija vastaa kaikesta maanrakennukseen liittyvästä.

 

  1. Auta maaperätutkijaa kohdistamaan kairaukset oikein. Suunnittele heti tontin varmistuttua suurpiirteisesti talon paikka, niin maaperätutkimusten kairauksetkin tulevat varmemmin oikeisiin kohtiin.

 

  1. Älä säästä kiviainesten laadussa. Terve talo tehdään sepelillä. Murske on edullisempaa ja sillekin on talon perustuksissa oma paikkansa, mutta sepeli on ainoa oikea kiviaines kapillaarikatkoon. Säästäminen väärässä paikassa saattaa kostautua kosteusvaurioina myöhemmin.

 

Lue blogista neuvot maanrakennustöiden ja perustustöiden hinnan arviointiin.

Seuraa Syvälahtien messutalon rakennusvaiheita.

Rudus Kotipolku