Trendikkäällä pihalla on lupa nauttia

 

Moni pihanrakentaja herää samaan aikaan auringon kanssa ja alkaa suunnitella kesäistä pihaa. Sinäkin voit siemailla aamukahvia uudessa kesäkeittiössä jo tulevana kesänä etenkin, jos olet valmis tarttumaan myös itse toimeen. Kokosin sinulle vinkkejä trendikkään pihan suunnitteluun.

Työssäni minulta pyydetään usein apua pihan erilaisten toimintojen suunnitteluun. Olen päässyt toteuttamaan lukuisia pihaunelmia, joista osan olet voinut nähdäkin Huvila & Huussi -tv-ohjelmassa. On monia keinoja tehdä pihasta oman näköinen, mutta pihasuunnittelijana on helppo havaita tiettyjä orastavia trendejä aina kevään koittaessa. Tulevana kesänä panostetaan nautinnollisuuteen.

Trendikkäimpiä pihahaaveita kesällä 2019 ovat:

  • kesäkeittiöt
  • paljut ja ulkoporeammeet
  • ruoan kasvattaminen omassa pihassa

 

Kesäkeittiö sopii niin mökille kuin kaupunkiin

Kesäkeittiö on monen unelma ja kesän selkein trendi. Pihoilla halutaan viettää aikaa ystävien kanssa ja syödä yhdessä. Kesäkeittiöitä himoitaan nyt sekä kesämökeille että omakotitalojen pihoihin. Mökkimiljöössä kesäkeittiö laajentaa oleskelutilaa ulkotiloihin, kun taas omakotitalojen pihoissa monelle on tärkeää vapaus: omassa pihassa voi tehdä mitä tahtoo. 

 Vinkit ihanaan kesäkeittiöön:

1.      Sijoita kesäkeittiö ilta-aurinkoon

Kesäkeittiössä vietetään aikaa tyypillisesti illalla. Päivän viimeisten auringonsäteiden loisteessa on mukavaa rentoutua ja juoda vaikka lasi viiniä lasten mentyä nukkumaan.

2.      Mukaile kesäkeittiössä talon tyyliä

Tyylikkäin kesäkeittiö on linjassa talon ja muiden rakennusten kanssa. Kun mukailet talon tyyliä, kesäkeittiö istuu maisemaan parhaiten ja luo harmonisuutta pihaan.

3.      Valitse liikuteltavat moduulit

Kun grillin, parin aputason ja mahdollisen tiskauspisteen paikkaa voi vaihtaa, on kesäkeittiö monikäyttöinen. Suomessa tiskipöydän materiaaliksi kannattaa valita teräs, sillä se kestää hyvin ulkosalla myös talvisin.

4.      Suosi kaupunkipihassa kaasugrilliä

Kesäkeittiössä valttia taas on nopeus. Avotuli on kaupunkien palomääräysten kannalta haastava ratkaisu ja toisaalta myös hidastaa ruoanlaittoa. Jos kuitenkin haaveilet puugrillistä, varmista, että oman ja naapuritontin tulisijojen välillä on vähintään 8 metriä matkaa.

5.      Mitoita kesäkeittiö kalusteiden mukaan

Neljän hengen pöytä tarvitsee tilaa 2,5 x 2,5 metriä eli pienimmillään kesäkeittiösi voi olla kooltaan 3 x 3 metriä. Silloin saat yhdelle seinälle keittiön ja tilaan mahtuu neljän hengen pöytä. Jos taas haluat pöydän kahdeksalle hengelle, pöytätilan pitää olla vähintään 3 x 4 m. Olen havainnut, että 3 x 5 metriä on usein näppärä koko. Silloin tilaan mahtuu hyvin sekä pöytä että kesäkeittiö, ja tilaa jää myös kokkailulle.

 

Rudus Tanja Nieminen kesäkeittiö Kuva: Tanja Niemisen verkkosivut https://www.maisemasuunnittelu.fi

Kesäkeittiön kustannukset

Kooltaan 15 m2 unelmien kesäkeittiön saat noin 4 400 eurolla. Näihin kustannuksiin voit varautua:

  • 100 €/m2 pohjien kaivamiseen, maatöihin ja niissä tarvittaviin murskeisiin
  • 40-50 €/m2 kiveykseen asennuksineen kesäkeittiön pohjalle
  • 30 €/m2 kesäkeittiön puurakenteiseen runkoon
  • 20-100 €/m2 pintoihin materiaalista riippuen
  • 1 000 € tasoihin ja grilliin
  • 1 000 € pöytäryhmään

Kesäkeittiön neliöhinnaksi tulee siis teetettynä minimissään 160 €/m2. Jos teet työt itse, ovat kustannukset noin 100 €/m2. Muista budjetoida myös kesäkeittiön tarvikkeet!

 

 

Palju tai ulkoporeamme on sekä lasten että aikuisten suosikki

Suomalaiset nauttivat kylpemisestä, ja tuhansien järvien maassa paljuja halutaan paljon. Toinen tulevan kesän trendi ovatkin paljut ja ulkoporeammeet. Huolellinen suunnittelu kuitenkin kannattaa ennen paljun tai ulkoporeammeen tilaamista kotipihaan.

Vinkit paljun tai ulkoporeammeen hankintaan:

1.      Hoida paljun huleveden käsittely jo suunnitteluvaiheessa

Muista, että käytetty paljuvesi on hulevettä. Paljun tyhjentäminen salaojajärjestelmään ei siis ole luvallista, vaan se täytyy liittää hulevesiverkkoon. Jos paljun haluaa uuteen taloon, asia kannattaakin selvittää jo lupavaiheessa.

2.      Valitse kaupunkiin ulkoporeamme

Siinä missä paljut viehättävät mökkimaisemassa, kaupunkiasujille suosittelen ulkoporeammetta. Sen kannen voi avata vielä marraskuussakin ja sujahtaa lämpöiseen veteen rentoutumaan pitkän työviikon jälkeen. Ulkoporeammeiden vesi tarvitsee vaihtaa vain 2-3 kertaa vuodessa, joten kuormitus hulevesijärjestelmille on pienempi ja vesijohtoveden säästäminen säästää myös rahaa.

3.      Järvimiljöössä sijoita palju veden läheisyyteen

Järven tai muun vesistön läheisyydessä on rauhoittavaa katsella maisemia paljun lämmössä. Lapsille palju tarjoaa myös vaihtoehdon saunomiselle. Järvestä on mukavaa kipaista välillä paljuun lämmittelemään. Tätä tarkoitusta ajatellen paljun viereen kannattaa sijoittaa pesupiste, jotta palju pysyy puhtaampana. Palju on kuin kylpyamme. Joka käytön jälkeen se tyhjennetään vedestä ja puhdistetaan. Veden läheisyydessä onkin järkevää, että paljun saa täytettyä ja tyhjennettyä helposti uppopumpulla.

4.      Mieti koko huolella

Paljun mitoituksen voi ajatella samaksi kuin sähkösaunassa: kun se ei ole liian suuri, paljua on helpompaa käyttää. Sama pätee myös ulkoporeammeisiin. Varsinkin kaupungeissa suuren paljun tai ulkoporeammeen täyttäminen on hankalaa ja toisaalta suuri vesimäärä myös lämpenee hitaammin. Vaikka unelmoisit paljusta pihajuhlissa, kaikkien vieraiden ei tarvitse mahtua kylpemään yhtä aikaa.

5.      Budjetoi riittävästi

Oli kyseessä sitten palju tai ulkoporeamme, kaupunkioloissa hankintaan kannattaa varata noin 5 000 euroa. Edullisemmat ratkaisut on tarkoitettu kesämökeille, joissa palomääräykset ja veden käsittely aiheuttavat vähemmän haasteita paljun asentamiselle ja käytölle.

 

Rudus Tanja Nieminen poreallas Kuva: Tanja Niemisen verkkosivut https://www.maisemasuunnittelu.fi

 

Hyötykasvit ovat lähiruokaa omalta pihalta

Kolmas havaitsemani trendi on tehnyt tuloaan jo useamman kesän ajan. Etenkin nuorempia asiakkaitani kiinnostavat ympäristöasiat ja omavaraisuus. Moni haluaa nyt kasvattaa ruoka-aineksia omalla pihallaan. Tuloaan tekevät erityisesti perinteiset kasvit kuten raparperi, peruna ja erilaiset marjapensaat.

Hyötykasveja voi sijoittaa pieneenkin pihaan tekemällä niille istutusaltaan. Niissä voi kasvattaa vaikkapa yrttejä ja hoitaa kitkemisen helposti ilman kyykistelyä. Muureilla rajatut istutusaltaat myös tuovat dynamiikkaa pihaan ja auttavat hallitsemaan etenkin rinnetonttien korkeuseroja.

 

Kuvat Tanja Niemisen verkkosivuilta

 

Lue Ruduksen blogista, miksi pihaan kannattaa sijoittaa.

 

Tanja Nieminen

Hortonomina ja maisemasuunnittelijana olen toteuttanut lukemattomia pihoja omakotitaloista kesämökkeihin. Moni tunnistaa minut myös Huvila & Huussi -tv-ohjelmasta. Rakastan pihoja ja innostun siitä, kuinka maisemasuunnittelijana voin ottaa kynän käteen ja ratkaista perheiden ongelmia. Toteutuneen pihaunelman näkeminen huumaa joka kerta. Kauniit pihat ja onnelliset asiakkaat ovat maisemasuunnittelijan työn parasta antia.