Metallinhohtoiset Sitadellit kurkottavat korkealle

Helsingin Vuosaaressa on rakenteilla Sitadelleiksi nimettyjä asuinkerrostaloja, joiden julkisivut hohtavat tyylikkäästi messingin sävyisinä. Kaavan julkisivulle asettamat vaatimukset täyttyvät hyvän suunnittelun, pitkälle esivalmistettujen elementtien ja Faceal-pinnoitteen ansiosta.

Arkkitehtitoimisto HMV Oy:ssä on tyytyväinen tiimi. Arkkitehdit Juha Huuhtanen, Heikki Kosonen ja Mimmi Koriseva esittelevät Rudus Ämmän Betonin toimittamaa julkisivuelementin koepalaa. HMV vastaa Vuosaaren Delfiinikortteliin Bonavan toteuttamien Sitadellien suunnittelusta.
– Kaavassa oli määritelty metallinvärinen, levymäinen julkisivu ja värisävyt on määritelty korttelikohtaisesti. Sitadellin väri on messinki. Alun perin ajatuksena oli peltikasettiverhous, mutta sen turvallinen toteuttaminen ja elinkaaren aikainen huolto olisi ollut hankalaa sekä toteutus kallista, Juha Huuhtanen kertoo.

Sitadelli 1 ja 2 suunnitteluryhmä

Kuva: Arkkitehtitoimisto HMV:n ”Sitadelli-tiimi”: arkkitehdit Heikki Kosonen (vas), Juha Huuhtanen ja Mimmi Koriseva.
– Tasaväkisenä tiiminä töitä tehdään, korostaa pääsuunnittelijaksi nimetty Juha Huuhtanen.


– Mietimme pitkään peltikaseteille vaihtoehtoa. Suomessa on vahva betonirakentamisen perinne ja aloimme tutkia uusia innovaatioita betonin pintakäsittelyyn yhdessä viereisen korttelin suunnittelijan eli Arkkitehtitoimisto B&M Oy:n kanssa.

Vahva osaaminen yhteen

Suunnittelun alkuvaiheessa oman alansa ammattilaiset toivat osaamisensa yhteiseen projektiin. Bonavan suunnittelujohtaja Jani Germanon mukaan heiltä keskusteluun osallistui sekä hankekehityksen, suunnittelun, tuotannon että hankinnan asiantuntijoita.
– Kutsuimme kylään useita ratkaisuntarjoajia, jotka edustivat niin metalli- kuin keramiikkarakenteisia julkisivu- ja pintakäsittelyjärjestelmiä, Germano toteaa.

Ratkaisulle vaadittiin laajat jo ennakkoon tehdyt laadunvarmistustestit sekä laajennetut vastuut, joille löytyi myös luotettavat tekijät.

Näin löytyi hyvinkin innovatiivinen ratkaisu. Toivottu julkisivu saadaan toteutettua sandwich-elementeillä, joihin laitetaan Faceal-pinnoite. Vastaavaa menetelmää ei Suomessa ole aikaisemmin uudisrakentamisessa käytetty. Ideaa oli kehittämässä myös Uudenmaan Pintasuojaus Ky, jolla on kokemusta betonin Faceal-pinnoituksesta ja joka toimii myös pinnoitemateriaalin maahantuojana.

Sitadelli 1 ja 2 julkisivu mallielementti työmaalla kuvio c d 2

Kuva: Aurinko heijastuu upeasti Sitadellin työmaalle tuodusta mallielementistä. Rudus Ämmän Betoni valmistaa elementit oman korkean rakentamisen konseptinsa mukaisesti, mikä perustuu hyvin korkeaan esivalmistuksen tasoon.


Sitadelli 1 ja 2 julkisivu mallielementti työmaalla kuvio c d lähikuva

Kuva: Kaavan määrittelemä julkisivun messingin hohtava sävy saadaan aikaan faceal-pinnoitteella, jota ei ole Suomessa aikaisemmin asuntorakentamisen uudistuotannossa käytetty.


Graafisen betonin kehittäjänä tunnettu Samuli Naamanka suunnitteli elementteihin vielä uniikin, graafisen kuvion yhteistyössä HMV:n Mimmi Korisevan kanssa.
– Kuvio tavallaan kiertyy rakennuksen ympärille ja ylimmät kerrokset ovat sileää, kirkkaammin hohtavaa pintaa. Rakennusten parissa alimmassa kerroksessa graafisen betonin kuvio on negatiivi muihin kerroksiin verrattuna, jotta jalustakerros saatiin hahmottumaan tummempana omana osanaan, Koriseva kertoo.

Jani Germanon mukaan elementtien esivalmistuksella on iso merkitys kohteen toteuttamisessa.

Tehokas konsepti korkeaan rakentamiseen

Jani Germanon mukaan valittua ratkaisua tuki monta seikkaa.
– Oli tärkeää valita pitkäikäinen ja minimaalista ylläpitoa vaativa ratkaisu. Kohde sijaitsee merellisellä paikalla ja rakennukset ovat korkeita. Elementtirakenteinen julkisivu on turvallinen sekä toteutukseltaan että ylläpidoltaan kovassakin myrskyssä. Ratkaisulle vaadittiin laajat jo ennakkoon tehdyt laadunvarmistustestit sekä laajennetut vastuut, joille löytyi myös luotettavat tekijät.

Sitadelli 1 ja 2 julkisivu mallielementti kuvio a b lähikuva

Kuva: Graafisen betonin kehittämä Samuli Naamanka suunnitteli yhteistyössä HMV:n Mimmi Korisevan kanssa Sitadelleihin uniikin, graafisen kuvion, joka toistuen kiertää asuintornia.


– Rudus tuli mukaan suunnittelun luonnosvaiheessa tutkimaan niin korkean rakentamisen, työmaalogistiikan kuin elementtivalmistuksen osaamisen osa-alueita. Tutustuimme laajasti myös toteutettuihin kohteisiin, joista saimme varmuutta ratkaisuillemme, lisää Bonavan hankintapäällikkö Samuli Nylander.

Sitadelli 1 ja 2 julkisivu mallielementti työmaalla kuvio c d 5

Kuva: Rudus Ämmän Betonin työmaalle toimittamasta mallielementistä saa jo vaikutelman selkeästä arkkitehtuurista ja asuntojen korkeista ikkunoista.


Sitadellien julkisivuelementit toimittaa Rudus Ämmän Betoni, joka on kehittänyt hyvin pitkälle vietyyn esivalmistukseen perustuvan korkean rakentamisen konseptin.

– Elementit valmistetaan teollisesti ja turvallisesti mahdollisimman valmiiksi eli niihin asennetaan tehtaalla jo esimerkiksi talotekniikkaa, ikkunat ja muut mahdolliset julkisivuvarusteet, kertoo Rudus Ämmän Betonin toimitusjohtaja Jukka Kyllönen.
– Ruduksen oma laatu- ja kehitysosasto tutki ja varmisti yhteistyössä pinnoitteen valmistajan kanssa, miten pinnoite vaikuttaa betoniin.

Ruduksella on jo lukuisia referenssejä korkeasta rakentamisesta.
– Me olemmekin erikoistuneet tekemään vaativia kohteita. Mitä haastavampi, sen parempi meille, Kyllönen sanoo.

Jani Germanon mukaan elementtien esivalmistuksella on iso merkitys kohteen toteuttamisessa.
– Sitadellit sijaitsevat vilkkaasti liikennöidyn Itäväylän varrella. Jos julkisivua alettaisiin rakentaa valmiiksi vasta rungon nostamisen jälkeen, olisimme tien tukkeena paljon pidempään. Monoliittinen rakenne on vilkkaan Itäväylän vieressä turvallinen ratkaisu.

Julkisivuelementtien lisäksi Rudus toimittaa myös kohteen kaikki porraselementit, Elpo-talotekniikkahormit sekä valmisbetonin.

Rudus Ämmän Betoni on kehittänyt hyvin pitkälle vietyyn esivalmistukseen perustuvan korkean rakentamisen konseptin.
Oli tärkeää valita pitkäikäinen ja minimaalista ylläpitoa vaativa ratkaisu.

Taidettiin onnistua!

HMV:n Sitadelli-tiimi antaa Rudus Ämmän Betonille kiitosta hyvästä asenteesta. – Kyllä elementtitoimittaja palveli meitä todella hyvin, Juha Huuhtanen toteaa.

– Tehtaalla tehtiin lukuisia koe-elementtejä, kun haettiin lopullista ratkaisua. Kävimme tehtaalla katsomassa elementtejä ja tutkimassa onko graafisen betonin kuvion mittakaava oikea ja miten kuvioitu pinta peilaa valoa. Samoin tehtaalla tehtiin koeasennuksia. Kun saimme näytille Faseal-pinnoitetun elementin, tuli vau-efekti ja tunne, että nyt taidettiin onnistua, Heikki Kosonen kertoo.
– Lopputulos on todella hyvännäköinen. Tästä tulee hatun nosto HMV:n tiimille, Jani Geramokin kehuu.

Sitadelli 1 ja 2 delfiini kortteli viitesuunnitelma2

Kuva: Helsingin Vuosaaressa rakenteilla olevat Sitadellit ovat osa kolmen asuinkorttelin muodostamaa Delfiinikortteli-kokonaisuutta. Sitadellin toteuttamisesta vastaa Bonava Suomi. Kaksi ensimmäistä asuinkerrostaloa on rakenteilla ja kolmannen ennakkomarkkinointi alkaa ensi syksynä. Havainnekuva viitesuunnitelmasta / Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy.


Kääntöpiirinkortteli, Helsinki, Vuosaari

 • Osa kolmen asuinkorttelin Delfiinikortteli-kokonaisuutta, joka erottuu ympäristöstään metallinhohtoisten julkisivujensa ansiosta
 • Bonava Suomi toteuttaa Delfiinikortteliin yhtensä kuusi taloa ja 500 asuntoa, jotka sijaitsevat Kääntöpiirinkorttelissa ja Päiväntasaajankorttelissa
 • 14-kerroksinen As Oy Helsingin Sitadelli 1 ja 16-kerroksinen As Oy Helsingin Sitadelli 2 rakenteilla, yhteensä 248 asuntoa, valmistuminen vuoden 2022 lopussa
 • 8-kerroksisen As Oy Helsingin Sitadelli 4:n ennakkomarkkinointi alkaa syksyllä 2021
 • Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu kaksikerroksinen, town house -tyyppinen osuus ja rakennusten välissä olevan pihakannen alainen pysäköintilaitos
 • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto HMV Oy, pääarkkitehti Juha Huuhtanen ja projektiarkkitehdit Heikki Kosonen ja Mimmi Koriseva
 • Rakennesuunnittelu: Sitowise Oy, Kouvola, päärakennesuunnittelija Jarkko Vitikainen
 • Julkisivuelementtien toimittaja: Rudus Ämmän Betoni
 • Elementit: Ruduksen korkean rakentamisen konseptin mukaiset pitkälle esivalmistetut, Faceal-pinnoitetut sandwich-elementit
 • Rudus toimittaa myös kohteen kaikki porraselementit, Elpo-talotekniikkaelementit sekä valmisbetonin

Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Arkkitehtitoimisto HMV Oy


Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Tutustu | Rudus Pro:

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit