Uuden nurmikon perustaminen ja kylväminen

Nurmikon perustaminen on hyvä ajoittaa siihen, kun kaikki muut pihanrakennustyöt kuten käytävät, kulkureitit sekä muut toiminnalliset alueet on tehty. Myös istutusalueiden ja pensasaitojen paikat on hyvä miettiä valmiiksi, ettei nurmea kylvä turhaan sellaisiin paikkoihin, joista se pitäisi myöhemmin poistaa. 

Nurmikon perustamiseen soveltuu tavallinen kalkittu, lannoitettu, rikkaruohovapaa puutarhan yleismulta. Suositeltava multakerros on 20 cm. Mullan tiivistyminen (n. 20%) perustamisvaiheessa on syytä ottaa huomioon, jotta osaat tilata oikean määrän multaa.

Nurmikon pohjan tekeminen

Levitä multa ja tasoita tasaiseksi. Tiivistä multa jyräämällä, ettei pohjaan jää vettä kerääviä painanteita. Muista huomioida nurmikon reilu kaato poispäin talon seinästä tai nurmialueen keskeltä reunaan päin. Huom! Tiivistä multa ennen siementen kylvämistä.

Nurmikon siemenet ja kylvö

Nurmiseoksia on erilaisia. Valitse niistä omaan käyttötarkoitukseen sopivin.
Kylvä siemenet käsin ristikylvönä vaaka ja pystysuuntaan, jotta saat siemenet levittymään mahdollisimman tasaisesti.
Peitä siemenet kevyesti haravavoimalla. Tiivistä pinta vielä jyrällä.
Hyvä nurmi itää ja kasvaa nopeasti, kun muistat huolehtia kastelusta. Leikkaa uusi nurmi vasta kun se on kasvanut n. 8-10 cm pituiseksi.

VINKKI!
Jos asennat valmiin siirtonurmen, muista kastella multaa parina päivänä ennen nurmirullien asentamista. Huolehdi alussa reilusta kastelusta, jotta nurmi lähtee juurtumaan.


Kylvönurmi vs siirtonurmi

Kylvönurmi
+ edullinen
+ jos kylvät syksyllä niin säästyt kastelulta
+ voit valita eri nurmiseoksista käyttötarkoitukseesi sopivimman siemenseoksen
- kasvuunlähtöä pitää odotella

Siirtonurmi
+ nopeasti vihreä piha
+ tuuhea, rikkaruohoton nurmi
- vaatii alussa paljon kastelua
- hintavampi

Jaa somessa