Kellarin suunnittelu

Kellarikerros rakennetaan harkoista usein joko tontin maastonmuodon, koon ja tilankäytön takia. Harkkosokkeli voidaan toteuttaa helposti millaisiin muotoihin tahansa ja harkot antavat mahdollisuuden toteuttaa erilaisia tilaratkaisuja. Kellarikerroksen harkkosokkelista voidaan tehdä maanpainetta kestävä pysty- ja tarvittaessa myös vaakaraudoitteiden avulla. Sokkeli vahvistetaan valamalla harkkobetonia harkkojen onteloihin, jolloin rakenteesta tulee kestävä.

Ota huomioon kellarin rakentamisessa:

Kellarikerrosta suunnittelevalla pyörii usein mielessä kosteuden hallinta ja eristäminen. Perustaminen sujuu kuitenkin ongelmitta, kun valitaan oikeat tuotteet ja tehdään rakenteet oikein. Lue vielä artikkeli "Valmistele perustukset kerralla kuntoon". Markkinoilla on tarjolla erilaisia harkkoja kevytsoraharkoista eristemuottiharkkoihin. Helpoin tapa tehdä kellari on rakentaa se eristemuottiharkoista. Harkkosokkeli vahvistetaan raudoituksella ja valamalla harkkobetonia harkkojen onteloihin, jolloin rakenteesta tulee kestävä.

Kellarin rakenteissa pitää huomioida  lämmöneristysvaatimukset. Yleensä kellaritilat tehdään asuintiloiksi. Jos kellaritila on asuintilaa kylmempi, niin kellarikerroksen ilmanvaihdosta on huolehdittava erityisen hyvin.

Tutustu kuvan tuotteisiin

Perustukset tai kellarikerros harkoista

Tilaa verkkokaupasta

Täyttö ja pinnoittaminen:

Harkko maan alla

Maan alla olevat eristemuottiharkot sivellään ulkopuolelta bitumilla ja suojataan patolevyllä. Seinän viereinen täyttö tehdään salaojasepelillä tai kapillaarikatkosepelillä. Mahdolliset routaeristeet sokkelin viereen suunnitellaan tapauskohtaisesti. Routaeriste toimii parhaiten, kun se asennetaan mahdollisimman lähelle maanpintaan, n. 20 cm syvyyteen.

Harkko maan pinnalla

Maanpinnan yläpuolella oleva harkkopinta voidaan rapata tai siihen voidaan levittää sirotepinta. Jossain kohteissa halutaan harkon pinta verhoilla puulla. Tällöin harkkoon kiinnitetään koolausrimat ja haluttu pinnoitemateriaali, kuten puu, kiinnitetään pintaan.

Harkko sisäpuolella

Normaalisti eristemuottiharkon sisäpinta tasoitetaan ja maalataan, mutta harkon voi pinnoittaa millä materiaalilla tahansa.

 

Harkot eivät enää kuulu valikoimiimme, mutta valuharkkoseinien täyttövaluihin tarvittavaa harkkobetonia voit tilata verkkokaupassamme. Verkkokaupan määrälaskurilla voit arvioida tarvittavan betonin määrää.

Jaa somessa