Harkot kellarin rakentamiseen

Helpoin tapa tehdä kellari on rakentaa se eristemuottiharkoista. Eristemuottiharkoilla tehty kellari ei vaadi lisäeristettä eikä lisävahvistusta ja koko rakenne voidaan toteuttaa yhdellä ja samalla tuotteella aina ontelolaattaan asti. Eristemuottiharkko on valmis ratkaisu.

Harkoilla vaivattomasti valmista

Harkkojärjestelmiin kuuluvat perusharkot sekä pääty- ja kulmaharkot. Muista varmistaa, että toimitukseen kuuluvat myös asennustarvikkeet ja aukkoraudoitteet. Aukkoraudoitteita tarvitaan ulkoseinässä olevien ovi- ja ikkuna-aukkojen ylityksiin. Eristemuottiharkossa on nimensä mukaisesti eriste mukana. Eristevahvuus on 188 mm ja valmiin ulkoseinärakenteen U-arvo on 0,17 W/m2K. Kun käytätä eristemuottiharkkoa, niin lisäeristettä ei enää tarvita.

Harkoissa on tilavat valuontelot, joissa voi kuljettaa kaikki johdotukset. Suuret valuontelot myös nopeuttavat ja helpottavat valua. Kun harkot on ladottu paikoilleen, ne valetaan umpeen valubetonilla. Rakennesuunnittelija määrittää betonin ominaisuudet, mutta yleisesti käytetään Ruduksen valuharkkobetonia: Lujuusluokka C30/37 tai K35, Notkeus S4, Rasitusluokka XC4 ja XF1. Harkot valetaan noin 50 cm kerroksina runkoa kiertäen. Valubetoni saavuttaa riittävän lujuuden +20 asteen lämpötilassa 12 tunnin aikana. Valmis rakenne on kestävä ja tiivis. 

Harkosta tehty kellari rakennetaan suoraan anturan päälle. Kiinnitä erityistä huomiota anturan yläpinnan tasaisuuteen. Esimmäsen harkkorivin tulee olla aivan vaaterissa. Jos antura ei ole täysin tasainen, voidaan ensimmäinen kerros kiilata tai hioa suoraksi. Anturan ja ensimmäisen harkkokerroksen välissä käytetään usein bitumikermiä estämään mahdollinen kosteuden siirtyminen anturasta sokkeliin.

 

Harkot eivät enää kuulu valikoimiimme, mutta valuharkkoseinien täyttövaluihin tarvittavaa harkkobetonia voit tilata verkkokaupassamme. Verkkokaupan määrälaskurilla voit arvioida tarvittavan betonin määrää.

Harkkoperustus

Jaa somessa