Millaista Antin työ on vaativien erikoisbetonielementtien valmistuksessa?

–Täällä työ näkyy ja kuuluu, toteaa Antti Kemppainen, joka työskentelee Ruduksen julkisivuelementtejä valmistavalla tehtaalla Suomussalmella (Rudus Ämmän Betoni).

Antin työhistoriaan Rudus Ämmän Betonilla mahtuu melkein kaikkea mahdollista pumppuautonkuljettajasta raudoittajan tehtäviin. Tällä hetkellä hän työskentelee elementtien valuhenkilönä.

Työ on alusta loppuun asti täysin käsityötä

Ruduksen Suomussalmen tehdas on erikoistunut vaativien betonijulkisivujen valmistamiseen. Valuhenkilönä Antin tehtäviin kuuluvat massan valamisen lisäksi elementtien massatilavuuksien laskeminen ja tarvittavien betonilaatujen ja värien selvittäminen.
–Tehtaalla käytetään kohteesta riippuen erilaisia väribetoneja. Joskus elementit myös maalataan valmiiksi. Tämä helpottaa työtä asiakkaan päässä, sanoo Antti.

Anttikemppainen 3

Antti kuvailee Suomussalmen tehtaalla valmistettuja elementtejä vaativiksi. Elementit ovat varsin monimutkaisia tehdä erilaisten upotuksien ja kaatojen takia. Elementtien moninaisten muotojen perusta syntyy verstaalla, jossa puusepät työstävät muotteja.
–Muotti on taideteos jo itsessään. Onneksi meillä työskentelee osaavia puuseppiä, kertoo Antti.

Monipuolinen osaaminen on takuu hyvin tehdylle elementille. Päivän aikana elementtejä tehdään koko tehtaalla noin 25–30 kappaletta. Mikäli jokin elementti on hyvin haastava, saattaa sen valmistumisessa mennä parikin päivää.
–Tämä työ on alusta loppuun täysin käsityötä, kuvailee Antti vaativaa työtä elementtien valmistuksessa.

Näen konkreettisesti sen, mitä olen saanut aikaan.

Työ haastaa tekijäänsä

Tehtaalla käsitellään Antin mukaan hyvin vähän toistuvia elementtejä - niinpä työ toden teolla haastaa tekijäänsä.
–Työ vaatii toistuvasti uusien elementtien laskemista ja tekemistä. Elementin muodot ovat haastavia. Harvoin tulee vastaan yhtä samanlaista elementtiä, kertoo Antti.

Antin erikoisosaamisalueeseen kuuluu elementtien tekeminen, jossa on haastavia muotoja, muuttuvia mittoja, erilaisia upotuksia ja vinoja kohtia. Näiden elementtien tekemisessä tarvitaan erityistä tarkkuutta.
–Elementin ulkotasapintaan saatetaan esimerkiksi tehdä upotukset ikkunoiden kohdalle. Näin saadaan hieno varjostus aikaiseksi. Työ on varsin haasteellista, hieman raskastakin, mutta hyvin palkitsevaa, toteaa Antti.

Anttikemppainen 1

Työ sopii Antille hyvin, sillä hänellä on luontainen taipumus tarkkuuteen.
–Työ on reipasta tekemisestä, vaikka vaatii tarkkuutta. Esimerkiksi graafisissa elementeissä asetetaan graafinen kalvo millintarkasti paikoilleen. Näin varmistetaan, että kuvio piirtyy oikein elementtiin, kuvailee Antti työn tarkkuutta.

Antti saa olla mukana rakentamassa Suomen hienoimpia ja modernimpia taloja

Antti kertoo, että haastavin valu, jossa hän on ollut mukana, oli erään elementin valaminen viidessä eri tasossa. Betonin tietämyksestä on Antin mukaan hyötyä vaativien valujen suunnittelussa ja toteutuksissa.
–Tässä työssä on hyvä tietää betonistakin jotain. Betonin viskositeettia eli betonimassan virtausvastustusta oli muutettava, jotta massa saatiin valettua kerralla jokaiseen kerrokseen, kertoo Antti elementin valamisesta viidessä eri tasossa.

Iso osa tehtaalla valmistuvista julkisivuista menee pääkaupunkiseudun rakennuskohteisiin. Yksi kohde on jäänyt erityisesti Antin mieleen. Osuuspankin Helsingin pääkonttorin julkisivut on tehty Suomussalmen tehtaalla.
–Osuuspankin pääkonttorin julkisivuissa on mielenkiintoisia yksityiskohtia. Elementit on tehty sillä tavalla, että ne lähtevät kallistumaan vinosti sekä alas että sivuille päin.

Näiden elementtien tekeminen vaatii Antin mukaan valamista painovoimaa vastaan. Työ vaativien erikoiselementtien valuhenkilönä antaa Antin mukaan paljon tekijälleen.
–Näen konkreettisesti sen, mitä olen saanut aikaan ja saan olla mukana rakentamassa Suomen hienoimpia ja modernimpia taloja, summaa Antti työnsä jälkeä.


Lisää ruduslaisten tarinoita löydät täältä:

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit