Huono jatkohoito pilaa hyvänkin pihan

Tällä hetkellä Suomessa rakennetaan paljon korkeatasoisia, myös hoitotasoltaan vaativia kansipihoja.

Yleensä pihojen ammattimainen hoito kestää joko kolme kuukautta tai kaksi vuotta, joskus myös vuoden. Se on liian vähän. Esimerkiksi jo 2+2-vuoden hoito takaisi huomattavasti paremman ympäristön laadun.

Vastarakennettu ympäristö näyttää luovutushetkellä siistiltä ja helppohoitoiselta. Mutta tilaajalla ei ole tarpeeksi tietoa, mitä avoimen taivaan alla voi tapahtua. Viime aikojen rajut sääolosuhteiden vaihtelut luovat yhä enemmän paineita niin viheralueitten suunnittelijalle, rakentajalle kuin hoitajallekin.
Suunnittelussa on yhä enemmän kiinnitettävä huomiota siihen, kuka hoitaa pihaa takuuajan jälkeen ja mikä on vaadittava hoitotaso. Jatkohoito käsittää yleensä vain nurmikon leikkuun, eikä kukaan piittaa istutuksista ja laatoituksista.

Yhtenä ongelmana on, että hoidon osuutta ei aina hinnoitella erikseen urakkatarjouksessa. Kohde siirtyy minimissään kolmen kuukauden kuluttua tilaajalle, ja jo tuonkin ajan piha saattaa olla hoitamatta.

Juuri alkuvaiheessa pihan hoidon pitäisi olla kauttaaltaan intensiivistä, sillä kasvillisuus ei vielä peitä mullosta ja rikkakasveilla on mainiot kasvuolosuhteet ravinteikkaassa mullassa. Jos pihalla on perennoja, kunttaa tai maksaruohomattoa, on niitä pidettävä tarkasti silmällä – alkuvaiheen säännöllinen hoito helpottaa huomattavasti jatkohoitoa. Pitkänajan hoitokohteissa on voitu jopa alentaa vuotuisia hoitokustannuksia.

Elinkaari-ajattelu sopisi hyvin viheralueidenkin hoitoon. Alusta asti olisi varattava rahaa muun muassa kasvillisuuden uusimiseen, katteiden lisäämiseen, kasteluun, hoitoleikkauksiin, viljavuusnäytteisiin, laatoitusten ja kivituhka-alueiden siistimiseen ja rikkakasvien ruiskutuksiin.

Puut ja pensastot ovat pihan sielu. Kasvit ränsistyvät hoidotta parissa vuodessa, perennaistutukset jo ensimmäisenä kesänä. Hoitamattomien laatoitusten reunukset ja seinänvierustat kasvavat pian rikkakasveja ja puuntaimia, joita siellä ei saisi olla missään nimessä.

Oikeiden kasvilajien valinta on olennaista. Hoitotasoon nähden liian vaativat kasvit romahduttavat kohteen arvoa ja jopa kovalla rahalla tehty viheralue näyttää nuhjuiselta.
Onneksi on yrityksiä, joissa arvostetaan viheralueiden hoitoa ja siihen myös satsataan. Viheralueen jatkohoidosta vastaavalle puutarha-alan ammattilaiselle on lottovoitto, kun työn tilaaja arvostaa pihansa vihreyttä.

Irmeli Koivisto

Hortonomi AMK
Koiviston Vihertyö Oy