Metropolian Myllypuron kampus - Tyylikäs ja kestävä myös ympäristörakenteena

Metropolian Myllypuron kampusalue Helsingissä avautuu kokonaan valmiina opiskelijoiden käyttöön tammikuussa 2020. Komeat rakennukset ovat saaneet arvoisensa pihaympäristön. Tyylikkään ympäristön materiaaleina ovat kestävät betoni- ja luonnonkiveykset sekä betoniset istutusaltaat, skeittirampit ja penkit.

Kampuksen peruskivi muurattiin syyskuussa 2016, ja louhinta- ja maanrakennusurakat valmistuivat helmikuussa 2017. Rakentamista jatkoivat YIT Suomi Oy ja taloteknisiä töitä Quattroservices Oy. A-talo avattiin käyttöön tammikuussa 2019. Loppuosa kampuksesta, B-, C- ja D-talot, luovutettiin Metropolialle lokakuussa 2019 ja avataan opiskelijoille ja yleisölle tammikuussa 2020.

Metropolia myllypuro helsinki 2 vaiheen ympäristörakentaminen 2019
Metropolia myllypuro helsinki 2 vaiheen ympäristörakentaminen 2019 3

Kuvat (yllä): Metropolian Myllypuron kakkosvaiheen ympäristörakentaminen valmistui lokakuussa 2019. Tiiviisti tontille rakennetun kampuksen piha-alueet puhuvat samaa kieltä rakennusten kanssa.


Metropolia Ammattikorkeakoulun hyvinvoinnin rakentajien kampus muodostuu neljästä U-kirjaimen muotoisesta, toisiinsa kytketystä rakennuksesta. Kampuskokonaisuuden bruttopinta-ala on noin 56 000 neliötä ja tilavuus noin 241 000 kuutiota. Kampuksen arkkitehtisuunnitelmasta vastaa Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy:n ja Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy:n työyhteenliittymä.

Julkisivun raidoitus toistuu kiveyksissä

Tiiviisti tontille rakennetun kampuksen piha-alueet puhuvat samaa kieltä rakennusten kanssa. Julkisivulamellien muodostama pystyraidoitus toistuu pihassa betonikivien ja noppakivien vuorottelemina vahvoina vaakaraitoina. Sama vahvan materiaalin tuntu jatkuu sisälle tullessa. Siellä lattiat ovat hiottua ja värjättyä betonia.

Hanke on rakentajille monessa suhteessa vaativa: vaativuutta tuo jo kampuskompleksin sijainti Kehä I:n ja Myllypuron metroaseman vieressä, osittain metroradan päällä.

Metropolia myllypuro helsinki rudus toimitti betonikiviä

Kuva (yllä): Rudus toimitti Myllypuron kampukselle yli 2 600 neliötä isoja, hiekkapuhallettuja Roomalaiset kivet -betonikiviä sekä pienemmän määrä mustia Muurikko-kansikiviä.


Piharakentamisen vaativuudesta kysyttäessä kohteen vastaava mestari Juha Sutela projektinjohtourakoitsija YIT Suomi Oy:stä nostaa tärkeiksi aikataulutuksen ja huolellisen työnsuunnittelun.
– Kun töitä on tekemässä useita urakoitsijoita yhtä aikaa, on työt tahdistettava sujuviksi. Myllypuron kampuksen pihatyöt jaettiin ja aikataulutettiin lohkoittain. Niiden etenemistä seurasimme yhdessä pihaurakoitsija Viher-Pirkan kanssa viikoittain.
– Työn edetessä suunnitelmiin tuli joitakin muutoksia. Hyvän aikatauluseurannan ansiosta kokonaisuus pysyi kuitenkin hyvin hallinnassa sekä aikataulun että lopputuloksen osalta. Kansirakentamisen painorajoituksetkaan eivät aiheuttaneet viivästyksiä, koska ne oli ennakoitu työnsuunnittelussa, Juha Sutela kertoo.

Betoni- ja noppakivillä pinnoitetulla piha-alueella olevat istutusaltaat ja skeittirampit valettiin paikalla. Myös niiden osalta lopputulos oli hyvä: skeittiramppien pinnat ovat jo saaneet käyttäjiltä kiitosta.

Kakkosvaihe pääasiassa kansirakentamista

Vastaava mestari Juha Sutelan tavoin myös pihaurakoitsija Viher-Pirkka Oy:n toimitusjohtaja Tapio Sundholm ja työpäällikkö Olli Sundholm nostavat sekä töiden yhteensovittamisen edeltävien vaiheiden urakoitsijoiden kanssa että työnsuunnittelun kampusalueen pihatöiden tärkeiksi onnistumisen edellytyksiksi.
– Teimme sekä maanvaraiset että pihakansialueet: betonikiveykset ja graniittikiveykset, reuna- ja noppakiveykset, graniittiset ulkoportaat, viherkaton, istutusaltaiden sisäpuolet, pihavarusteet, betonipenkit, vihertöiden kasvualustat, istutustyöt ja niiden katteet sekä linjakuivatuskourujen asennustyöt, Olli Sundholm listaa urakan sisältöä.

Metropolia myllypuro helsinki rudus toimitti betonipenkit

Kuva (yllä): Ympäristöön komeasti istuvat betonipenkit ovat Rudus Infratuotteiden tämän mallin pioneereja.


Lokakuussa valmistuneen kakkosvaiheen pihatyöt tehtiin pääasiassa pihakannella. Kansirakentaminen sinänsä on Olli Sundholmin mukaan tuttua, sitä tehdään tänä päivänä erittäin paljon. Työt pihakannella tarkoittivat kuitenkin sitä, että kaikki tavara piti nostaa työmaalle nosturilla erityisesti vuonna 2018. Myös nosturivarausten aikataulutus piti ennakoida.

Maanvaraisista töistä poiketen pihakannella oli otettava huomioon myös painorajoitukset.

Aikataulutus ja huolellinen työnsuunnittelu myös pihatöiden onnistumisen edellytys.

Rudus puolitti kivilavat valmiiksi tehtaalla

Rudus toimitti Myllypuron kampukselle yli 2 600 neliötä isoja, hiekkapuhallettuja Roomalaiset kivet -betonikiviä. Roomalainen perusladonta eli sekaladonta muodostuu kuudesta kivikoosta, joista Myllypurossa käytettiin kolmea isointa kivikokoa. Toimitukseen sisältyi myös pienempi määrä mustia Muurikko-kansikiviä.

Pihakannen painorajoitukseen varauduttiin jo betonituotetehtaalla, jossa lavat puolitettiin valmistuksen yhteydessä pakkauslinjalla.
– Lavakoon muutos onnistuu, kun saamme tiedon pienemmästä lavakoosta tarjouspyynnön tai viimeistään tilauksen yhteydessä. Jälkikäteen näin suurien kivimäärien uudelleen lavaaminen ei ole mielekästä eikä kustannustehokasta, Ruduksen asiakasryhmäpäällikkö Jaani Turunen kiittelee Myllypuron työmaan suunnitelmallisuutta.

Kun töitä on tekemässä useita urakoitsijoita yhtä aikaa, on työt tahdistettava sujuviksi.

Molemminpuolinen tyytyväisyys kuuluu myös Sundholmien ja Turusen yhteistyökommenteista.
– Rudusyhteistyö ja tilausten tahdistaminen onnistui hyvin. Haluttu kuorma, yleensä nuppirekallinen tavaraa, tuli seuraavana päivänä puhelinsoitosta tien toisella puolella olevalle varastokentälle, josta se syötettiin kiviasennukseen, Olli Sundholm kertoo.

Myös pihan parikymmentä ympäristöön komeasti istuvaa betonipenkkiä ovat rudustuotantoa, ne ovat Rudus Infratuotteiden tämän mallin pioneerikohde.

Metropolia myllypuro helsinki 2 vaiheen ympäristörakentaminen 2019 4

Iso alue ja tiukat toleranssit

– Varsinaisia muutoksia suunnitelmiin ei työn edetessä tullut. Tosin iso alue, pienet toleranssit ja pinnan kallistukset aiheuttivat pihakannen korkomaailmaan muutoksia, jotka piti työn edetessä yhdessä ratkoa, Tapio Sundholm kertoo.
Kiviasennukset, betonikivi- ja noppakiviraidat, asennettiin vuorotellen. Asentamassa Viher-Pirkalla on kokeneet ammattilaiset: asennusporukassa on yksi työnjohtaja ja kolme tai neljä kiviasentajaa.

Metropolian Myllypuron kampus, piharakentaminen

  • Rakennuttaja Helsingin kaupunki Kaupunkiympäristön toimiala
  • Arkkitehtisuunnittelu Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy
  • Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy
  • Projektinjohtourakoitsija YIT Suomi Oy
  • Pihaurakoitsija Viher-Pirkka Oy
  • Ruduksen toimitukset:
    • Maisematuotteet Roomalaiset kivet (2 600 m2), Muurikko kansikivet (450 kpl)
    • Infratuotteet Betonipenkit

Lisätietoja:

Jaani Turunen, asiakasryhmäpäällikkö
Rudus Oy, Maisematuotteet
020 447 4682
jaani.turunen@rudus.fi 


Lue lisää Rudus Prosta:

YIT:n urakkaan / Metropolia vuosina 2017-2019 on toimitettu myös Ruduksen valmisbetonia muun muassa perustuksiin, paikallavalettaviin pystyrakenteisiin, porras- ja hissikuilujen laattoihin, väestönsuojaan kokonaisuudessaan ja metroradan kattamisen paikallavaluihin.


 

Teksti: Sirkka Saarinen
Kuvat: Olli Urpela

 

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit