Metropolialle suurkampus Myllypuroon

Helsingin Myllypurossa rakennetaan kampusta noin 6 000 opiskelijan ja 500 työntekijän käyttöön. Kampuksesta tulee jopa keskustakirjastoa suurempi ja se sijoittuu osin metroradan päälle.

Metropolia on pääkaupunkiseudulla toimiva kansainvälinen ja monialainen ammattikorkeakoulu. Metropolia keskittää toimintansa neljälle kampukselle vuoteen 2019 mennessä. Myllypuron kampuksesta tulee niistä suurin. Hanke on laajuudeltaan 56 000 brm² eli yli kolmanneksen keskustakirjastoa suurempi.

Kampus rakentuu liikuntakeskus Liikuntamyllyn ja Kehä 1:n kupeeseen, osin metroradan päälle ja hyvien liikenneyhteyksien äärelle.

Kampuksen rakentaminen aloitettiin 2016 ja se valmistuu kahdessa vaiheessa heinäkuussa 2018 ja elokuussa 2019.

Talonrakennuksesta vastaa projektinjohtourakkana YIT Rakennus Oy:n Toimitilat liiketoimintaryhmä ja sen sisällä paikallavalu-urakasta YIT:n Infrapalvelut liiketoimintaryhmän IRT-yksikkö.

– Projektinjohtourakka on mallina infralle uusi, mutta yhteistoimintaprojekteja asunto- ja toimitilayksiköiden kanssa on ollut jo aikaisemminkin. Kampuksen työmaalla on paljon haastavia betonirakenteita, joita infrakohteissa ollaan totuttu tekemään. Joskin nyt on huomattavasti enemmän liittorakenteita elementtirakenteiden kanssa, sanoo betonitöiden työnjohtaja Matias Hämäläinen YIT Rakennuksen Infrapalveluista.

Korkeita ja kapeita seiniä

Rudus toimittaa YIT:n Rakennuksen Infrapalvelujen urakkaan kaikkiaan noin 8 000 kuutiota valmisbetonia, josta marraskuun alussa oli valettu reilu puolet. Lisäksi Rudus toimittaa huomattavan määrän valmisbetonia muihin valuihin.

– Meille tehtäviin toimituksiin kuuluvat kaikki kohteen perustukset, paikallavalettavat pystyrakenteet, porras- ja hissikuilujen laatat, väestönsuoja kokonaisuudessaan sekä metroradan kattamisen paikallavalutyöt, Matias Hämäläinen sanoo.

Kaikkien rakenteiden seuraamusluokka on CC3 ja suunniteltu käyttöikä sata vuotta. Valut aloitettiin tammikuussa 2017 ja näillä näkymin ne jatkuvat heinäkuuhun 2018. Parhaimmillaan paikallavalut työllistävät noin 35 työntekijää ja koko projekti noin sata. Matias Hämäläisen mukaan valujen kannalta haastavimpia rakenteita ovat korkeat ja kapeat seinät.

– Näissä valittu betoni ja sen tasalaatuisuus korostuvat, koska massa pitää saada liikkumaan ohuessa valuputkessa seinän sisässä.

– Rakentamisen kannalta haasteellisinta on ahdas, ääriään myöten rakennettava tontti sekä töiden yhteensovitus muiden urakoitsijoiden kanssa.

Yhteiset pelisäännöt

Matias Hämäläinen sanoo, että betonin laatu varmistetaan ottamalla koekuutioita melkein joka valusta, lujuudenkehityksen ennakkolaskelmilla, seuraamalla rakenteiden lämpötilaa ja lujuudenkehitystä sekä suhteittamalla ja valitsemalla massa mestakohtaisesti.

– Tilaajan ja betonitoimittajan kanssa pidettiin aloituspalaveri paikallavalutöistä, jossa sovittiin muun muassa yhteiset pelisäännöt, käytettävät menetelmät ja lisäaineet.

Matias Hämäläinen sanoo arvostavansa betonin toimitusten tasalaatuisuutta ja sitä, että tehdään niin kuin ollaan sovittu.

– On myös hyvä, kun tarvittaessa löytyy apua mihin tahansa betoniin liittyvissä asioissa.

Hämäläinen kiittelee, että tässä projektissa ei ole ollut kenenkään toiminnassa mitään moitittavaa.

– Erityisesti Roihupellon tehdas on toiminut mainiosti.

Metropolian Myllypuron kampus


Lisätietoja

Rudus Oy
Betoni- ja kivimateriaalit Etelä-Suomi
Myyntipäällikkö Antti Mönkkönen
Puh. 020 447 7451
antti.monkkonen@rudus.fi 

YIT Rakennus Oy, Infrapalvelut
Betonitöiden työnjohtaja Matias Hämäläinen
Puh. 050 390 0720
matias.hamalainen@yit.fi 

Havainnekuva:
Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy, Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit