Jätkäsaaren ekologinen kortteli on vihreistä vihrein

Helsingin Jätkäsaaren Vihreistä vihrein -kortteli on monin tavoin ekologinen. Ruduksen lähitehtaalta toimittama valmisbetoni sekä ilmaa puhdistavat Airi-betonikivet sopivat sinne hyvin.

Vihreistä vihrein asuinkortteli on TA-Yhtiöiden hanke, jossa kahdessa asuinrakennuksessa on 55 asumisoikeus- ja 66 vuokra-asuntoa. Rakennusratkaisut ja materiaalivalinnat tehtiin ottaen huomioon niin ekologiset kuin kestävän kehityksen periaatteet.

Pääurakoitsijaksi valikoitui Rakennusliike Reponen Oy, joka on ollut energiatehokkaan rakentamisen edelläkävijä.

Vihreistä vihrein -korttelissa on tarkoitus selvittää viherrakentamisen toteuttamista ja toimivuutta kerrostalon katoilla ja julkisivuilla sekä saada tietoa kasvillisuuden vaikutuksesta asumisviihtyisyyteen ja yhteisöllisyyteen.

Vastaavaa hanketta ei ole aiemmin toteutettu Suomessa eikä muissa Pohjoismaissa.

Rakentavassa hengessä

Vihreistä vihrein -kohteen rakentaminen sujui Rakennusliike Reposen vastaavan mestarin Mika Mäkelän mukaan yllättävän hyvin.

– Odotin, että toteutus olisi ollut hankalampikin. Jo ennen rakennustöiden alkua kiinnitettiin vesikatto- ja pihakansirakenteisiin normaalia enemmän huomiota. Viherrakenteiden sovittaminen yhteen muiden työvaiheiden kanssa oli hieman vaativaa, mutta ne ratkaistiin pitkälti yhteisissä palavereissa ja ennakkosuunnittelulla. Vaikeatkin paikat saatiin ratkottua hyvässä, rakentavassa hengessä. Kiitokset siitä kumppaneille, Mika Mäkelä sanoo.

Rudus toimitti työmaalle valmisbetonia Jätkäsaaren betonitehtaalta, josta on työmaalle matkaa vain noin sata metriä. Betonikuljetusten ympäristövaikutukset jäivät näin lähes olemattomiksi.

– Vihreistä vihrein -projektiin toimitettiin normaalista kerrostalokohteesta poiketen autohallin lattiaan kuitubetonia ja kevytsorabetonia pihakannen kevennystäytteeksi. Nekin onnistuivat hyvin, Mika Mäkelä kertoo.

Airi-kivi kattaa yhteisöllisen pihan

Talojen suunnittelussa korostuukin yhteisöllisyys. Katoilla on asukkaiden käytössä viljelypuutarha, kasvihuone ja yhteissaunat.

Talojen sisäpiha tarjoaa mukavan paikan oleskeluun, leikkiin ja muiden asukkaiden tapaamiseen. Maisema-arkkitehtina kohteessa oli LOCI maisema-arkkitehdit Oy, Pia Kuusiniemi ja Sanna Sarkama.

Pihan pinta on päällystetty Ruduksen Airi-betonikivellä. Airi on Ruduksen ratkaisu fossiilisten polttoaineiden käytöstä syntyvien haitallisten typpioksidien vähentämiseksi ilmasta. Betonimassassa käytettävien lisäaineiden, auringonvalon ja hapen reaktion tuloksena syntyy terveydelle vaarattomia typpiyhdisteitä, jotka huuhtoutuvat sadevesien mukana pois kivien pinnoilta. Ilmaa puhdistavia Airi-kiviä on mahdollista valmistaa useissa kivimalleissa.

Viherrakentajana kohteessa oli työyhteenliittymä Vihreistä Vihrein, Koiviston Vihertyö Oy ja Vihermali Oy.

Vihreistä vihrein -kortteli, Helsingin Jätkäsaari

  • Länsisatamankatu 36: 55 asumisoikeusasuntoa
  • Hyväntoivonkatu 4: 66 vuokra-asuntoa
  • Rakennuttaja: TA-Rakennuttaja Oy/TA-Yhtiöt
  • Pääurakoitsija: Rakennusliike Reponen Oy
  • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy
  • Rakenne-, elementti-, LVI- ja sähkösuunnittelu: Optiplan Oy
  • Maisema-arkkitehtisuunnittelu: LOCI-maisema-arkkitehdit Oy
  • Viherasiantuntija: Roslings Manor Gardens
  • Piha- ja viherurakoitsija: työyhteenliittymä Vihreistä Vihrein, Koiviston Vihertyö Oy ja Vihermali Oy

Ruduksen toimittamat tuotteet:


Lisätietoja

Rudus Oy

Betonituotteet, Maisematuotteet
Markkinointipäällikkö Iia Suikki
Puh. 050 340 7478
iia.suikki@rudus.fi 

Betoni- ja kivimateriaalit Etelä-Suomi
Myyntipäällikkö Antti Mönkkönen
Puh. 020 447 7451
antti.monkkonen@rudus.fi 

Rakennusliike Reponen Oy

Vastaava mestari Mika Mäkelä
Puh. 050 540 4459
mika.makela@rklreponen.com 

TA-Yhtiöt

Projektipäällikkö Mikael Lönnroth
Puh. 044 773 5590
mikael.lonnroth@ta.fi 

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit