Lauri Ylönen: Rohkeasti jääräpäisellä betonilla

Lauri Ylösen uusi Sipoon koti on avara, toimiva ja kokeileva. Joihinkin seiniin valettiin paikalla 30 millimetrin betonikuori. Lopputulos on ”helvetin hyvä”.


Muusikko Lauri Ylönen on kansainvälisesti tunnettu Rasmus-yhtyeen solistina ja lauluntekijänä. Arkkitehtuuri ja muotoilu ovat olleet Laurin intohimona jo pitkään. Bändin kanssa on keikkailtu 65 maassa ja siinä samalla Lauri on tutustunut paikalliseen arkkitehtuuriin.

Nyt Lauri on heittäytynyt arkkitehtuuriin ja talojen suunnitteluun oikein tosissaan. Työn jälkeä voi seurata muun muassa MTV3-kanavalla pyörivässä Laurin talot -sarjassa, jossa Lauri suunnittelee ja toteuttaa neljä Suomessa täysin ennen näkemätöntä taloa. Hänen oma talonsa valmistui Sipooseen.

– Tämä on kolmas talo, jonka rakennutan itselleni. Nyt on jo rohkeutta kokeilla jännempiäkin ratkaisuja. Tavoitteena on joka kerta löytää materiaaleista, järjestelmistä ja teknologiasta juuri siihen taloon paras yhdistelmä. Olen ihan koukussa tähän hommaan!

Ekologisuus edellä

Lauri korostaa suunnitelmissaan ekologisia ratkaisuja.

– Oleellista on, miten voidaan toteuttaa ekologisia taloja nyt ja tulevaisuudessa. Tätä halumme viestiä kaikille myös tv-sarjan välityksellä, Lauri sanoo.

Me-muodolla Lauri viittaa yritykseen nimeltä Alvardag, jonka yksi perustaja Lauri on.

Laurin mukaan rakennusprojekteihin haluttiin kumppaneiksi kotimaisia toimijoita, joille ympäristöasiat ovat myös arvokkaita.

– Marssittiin Rudukseen ja kysyttiin, lähdettekö messiin. Hyvä yhteistyö alkoi heti, Lauri sanoo.

– Tontille rakennettiin parin sadan metrin tie. Betoroc-murske oli jo taivaan lahja ekologiselle projektille.

Ratkaisut löytyvät yhdessä

Jo Laurin edellisessä talossa Helsingin Karhusaaressa oli käytetty paljon betonia.

– Karhusaareen halusin betonista ”leijuvat” askelmat. Ei ole helppoa yrittää tehdä asioita erilailla kun ennen. Yleensä ratkaisu kuitenkin löytyy, kun yhdessä mietitään, Lauri sanoo.

Sipoon kotiinkin Lauri halusi sisäseiniin betonipintaa. Työmaalla töitä teki Laurin luottotimpuri Marek Jogeva.

– Seinien toteutuksessa oli aluksi kolme vaihtoehtoa. Betonielementit eivät sopineet aikataulullisesti, vaikka olisivat ehkä tulleet halvemmaksi. Täysin paikalla valettujen seinien tekoonkaan ei ehkä olisi aika riittänyt.

– Kolmantena vaihtoehtona oli, että seinät ladotaan Ruduksen muottiharkoilla ja valetaan erikseen 30 mm:n betonikuori. Silloin muuri nousee nopeasti ja pystytystyöt voivat jatkua, vaikka lopullinen pinta ei olekaan valmiina, Marek kertoo.

Näin myös tehtiin.

– Ruduksen tehtaan pihalla tehtiin muotteja ja koevaluja. Niissä nousi esiin pari pientä asiaa, jotka voitiin rakennusvaiheessa välttää ja näin saatiin vielä parempi lopputulos. Lauri oli hyvin tyytyväinen koevaluissa saatuun betonipintaan.

– Rudukselta saatiin myös hyviä neuvoja materiaaleista, mikä oli meille tärkeää. Hyvässä yhteistyössä materiaalinvalmistajaa kiinnostaa myös lopputulos, Marek toteaa.

Seinästä taideteos

Valumuotit tehtiin työmaalla höylätystä, pontatusta laudasta.

– Näin muotti kestää paremmin eikä saumojen kohdalle jää liikaa epätasaisuuksia. Muotit tehtiin jokaisen seinän pituudelta, jotta ei tullut ristisaumoja. Pisin muotti oli 12 metriä. Sisällä oli portaiden kohdalla lähes 5,5 metrin korko ja se tehtiin yhdessä valussa, Marek kertoo.

– Muotit kiinnitettiin seinään 10 mm:n kierretangoilla, jotka pitivät muotin 30 milliä irti seinästä. Ennen muotin lopullista kiinnitystä käsiteltiin vielä muotin sisäpinnat muottiöljyllä, jotta puunsyyt jäivät hienosti näkyviin.

Ruduksen kanssa oli sovittu valupäivä heti, kun muotit olivat valmiina.

– Muotteja täytettäessä ei voitu nähdä täyttyykö muotti kunnolla, Marek sanoo.

Muotit purettiin viikko valun jälkeen.

– Kyllä se hetki jännitti niin, että piti melkein sormien välistä kurkkia. Mutta seinästä tuli ihan helvetin hyvä. Seinään jäi vähän arpia, mutta ne juuri tekevät seinästä taideteoksen. Kaikki muu talossa on hyvin pelkistettyä, joten betoniseinä antaa hyvää kontrastia.

Talossa on valettua betonipintaa kaikkiaan 250 neliötä.

Määränpää vaatii vision ja riskejä

– Koko rakennusalan pitää kehittyä ja katsoa tulevaisuuteen. Uskon, että minulla on annettavaa ja myös voimaa viedä omia ideoitani eteenpäin. Meillä on Alvardagissa alan kovimmat ammattilaiset ja haluamme ravistella ajatuksia sekä hakea uusia näkökulmia. Kun eri alan toimijat yhdistävät voimansa, voi hassustakin ideasta kehittyä järkevä ratkaisu, Lauri sanoo.

– Innovatiivinen meininki ei saa koskaan loppua. Ilman riskejä ei voi edetä ja virheitä sattuu, mutta sen ei saa antaa haitata.

– Rakennusalalla toimitaan, kuten aina ennenkin on toimittu. Sen sijaan pitäisi olla koko ajan olla askel edellä muita.

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit