Korvenkylän törmäpääsky-yhdyskunta

Oulun Korvenkylän tuotantoalue on toiminnassa oleva maa-ainesten käsittely ja kierrätystoimintojen alue. Alueen haasteena on aikaisemmin ollut törmäpääskyt, jotka keskeyttivät useana kesänä tuotteiden myynnin pesimällä viikonloppuisin tuotekasoihin.

LUMO-ohjelman käynnistymisen myötä keväällä 2013 Ruduksen Korvenkylän tuotantoalueelle tehtiin uhanalaiselle törmäpääskylle uusioympäristö vesialtaan vierellä olevaan hienoainespenkkaan. Törmäpääskyt ottivat rinteen omakseen ja pesivät sankoin joukoin veden äärellä olevassa rinteessä jättäen tuotekasat rauhaan. Tuotemyynti jatkui läpi kesän ilman aiempien kesien pesimärauhaan tarvittavia myyntitaukoja.

Korvenkylän törmäpääskyrinne lähikuva

Korvenkylän törmäpääskyrinne on hienoainesta ja tästä johtuen rinne sortuu talven aikana. Rinne muotoillaan joka kevät uudelleen ennen pääskyjen muuttoa. Kestävämmän pesäratkaisun toivossa on alueelle suunniteltu yhteistyössä elementtivalmistajan ja paikallisen lintutieteellisen yhdistyksen kanssa pääskyseinäelementti. Elementti on tehty betonista ja rei’itetty erikokoisin suuaukoin, jotka sijaitsevat eri välein elementissä. Tavoitteena on ollut tarjota pääskysille kestävä asuntojen julkisivu, mutta itse pesä voidaan kaivertaa hienojakoiseen maa-ainekseen.

Elementti asennettiin alueelle marraskuussa 2014 ja sen takaosa täytettiin samalla hienojakoisella hiekalla kuin nykyiset törmät. Elementti ei ole kuitenkaan kiinnostanut törmäpääskyjä, vaan ne pesivät edelleen vain hiekkatörmässä. Vastaavat rakenteet ovat kuitenkin toimineet muualla Euroopassa, joten toivoa ei ole vielä menetetty.

 

Kuvat: Jarmo Nieminen