Betonisten pihakivien juhlavuoden uutuudet: Innovatiivinen muuri ja vettä läpäisevää pintaa

Opus-muurijärjestelmää voi hyvällä syyllä kutsua älykkääksi uutuudeksi. Muurin rakentaminen on helpompaa kuin koskaan – kuin aikuisten lego-leikkiä.

Opus on kokonaisratkaisu, jolla voi rakentaa melkein mitä vain: rivi riviltä muurin, aidan, istutusaltaan, pilarin, portaat tai vaikka taustaseinän kesäkeittiöön. Järjestelmään kuuluu kolme osaa ja kansikivet. Runkokivi on sisärakenteiden kantava osa, johon verhouskivet kiinnitetään jämäkästi ponttiliitoksella. Muurin taustapuoli jäykistetään muurikiinnikkeillä. Kiinnike yksinkertaisesti työnnetään paikalleen, jolloin se sitoo kivet jämäkästi toisiinsa. Kansikivi täydentää kokonaisuuden muurin päällisenä ja viimeistelee muurin ulkonäön.

Verhouskiven valesaumoilla kuvioitu ja hienostuneesti profiloitu pinta tekee muurista tyylikkään näköisen. Valittavana on kaksi eri sävyä: tumma rakkaa tai vaaleampi dyyni. Näin esimerkiksi naapuruston välinen raja-aita voidaan rakentaa sivuiltaan eriväriseksi.

Hulevesiä läpäisevä Lumo-Kartanokivi houkuttelee pörriäisiä

Luonnon monimuotoisuus on Rudukselle tärkeä arvo, ja sitä edistämään perustettiin Rudus LUMO -ohjelma jo vuonna 2012.

Juhlavuoden uutuuskiven, Lumo-Kartanokiven, idea perustuu samaan, ympäristöstä huolehtivaan teemaan. Lumo-Kartanokiven saumoissa voi kasvaa nurmi, niitty, maksaruohot, ajuruohot tai heinät, jotka houkuttelevat paikalle perhosia ja pörriäisiä. Samalla saumojen vihreä kasvillisuus tuo rakennettuun ympäristöön palan luontoa.

Tarve hulevesien hallinnalle on lisääntynyt kasvaneiden sademäärien ja tiivistyvän rakentamisen myötä. Lumo-Kartanokivi toimii myös hulekivinä, joilla saadaan päällystetyille piha- ja katualueille vettä läpäisevää pintaa tehostamaan veden luonnollista kiertoa rakennetussa ympäristössä. Kiven kookkaat saumat nappaavat sadevedet, ja vesi voi hiljalleen imeytyä alemmas maaperään tai ohjautua reuna-alueiden kasvillisuuspainanteisiin.

Lumo-Kartanokiviä voi yhdistää minkä tahansa päällystekiven kanssa. Parhaiten se sopii Kartano-sarjan kivikokoihin.

50 vuotta betonisia pihakiviä

Betonikivien koneellinen valmistaminen alkoi Suomessa vuonna 1974. Koneet kivien valmistamiseen hankittiin Saksasta. Tämä mahdollisti betonikivien massatuotannon, mikä puolestaan johti niiden laajempaan käyttöön erilaisissa rakennusprojekteissa.

Ensimmäisenä kivenä Suomessa valmistettiin SF-kiveä. Pian sen jälkeen tuotantoon tuli Unikivi, jota valmistetaan edelleen. Ensimmäiset kivet valmistettiin harmaina, mutta varsin pian SF-kiveä sai myös punaisena tai mustana.

– Ruduksen Tuusulan betonituotetehtaalle saatiin vuonna 1983 uusi kivikone, jolla pystyi valmistamaan pintavärjättyjä sekä uutuutena pesubetonipintaisia tuotteita. Hiekkapuhalletut ja hienopestyt kivet tulivat valikoimaan vuonna 1994, kertoo Ruduksen maisematuotteiden markkinointipäällikkö Iia Suikki.

Tuotevalikoima laajeni entisestään 2000-luvun alussa ja tuotteisiin saatiin myös profiloitu pinta. Uutuuksina olivat silloin Verona-, Napoli- ja Torino-kivet. 2010-luvulla tuotevalikoimaan on tullut useita hulevesikiviä, myös muurikivivalikoima on kasvanut merkittävästi.

– Väri-, pintakäsittely- ja tuotevalikoiman laajetessa myös tuotanto- ja pakkaustekniikka on kehittynyt. Alussa esimerkiksi laatat pakattiin pystyasentoon ja sidottiin metallipannalla yhteen. Nykyään pakkauskone tekee kivilavasta tiiviin paketin, kääräisee muovikalvoa ympärille ja kiinnittää etiketin paikoilleen, Suikki sanoo.

Ruduksen betonisten pihakivien valikoima on tällä hetkellä todella laaja. Se kattaa yli 700 tuotetta pihapäällysteistä, reunakiviin, muurikiviin ja kadunkaluisiin.

Tuotetuntemus ja vuoropuhelu tarpeen

– Tuote- ja materiaalituntemus on ollut erittäin tärkeä asia koko pihakivien historian ajan. Vuoropuhelu tilaajien, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa on jatkuvaa. Tuotteen täytyy päätyä oikeaan paikkaan oikealla tavalla asennettuna, jotta lopputulos on kestävä ja elinkaaresta muodostuu pitkä, korostaa Ruduksen pihakivien ja maisematuotteiden avainasiakaspäällikkö Jaani Turunen.

– Rakentaminen uudistuu ja haastaa koko ajan myös meitä innovoimaan ja kehittymään sekä kehittämään uusia ratkaisuja. Haasteet on tehty voitettavaksi ja osaltamme teemme kaikkemme, että suomalaista ympäristöä voidaan rakentaa laadukkailla tuotteilla jatkossakin, Turunen toteaa.

Ruduksen betoniset pihakivet kuten muutkin maisematuotteet ovat täysin kotimaisia. Pihakiviä valmistetaan Tuusulan, Orimattilan, Tampereen ja Oulun betonituotetehtailla.

Katso laajempi artikkeli ruduspro.fi-sivustolta tästä linkistä

Miten kätevästi Opus-muurijärjestelmän kokoaminen käy? Esittelyvideo julkaistaan Viherpäivien aikana Rudus-kanavalla: https://www.youtube.com/@RudusOy 

Tule tutustumaan tuotteisiimme Viherpäivät ja -tekniikka -tapahtumaan 14.–15.2.2024 Jyväskylän Paviljonkiin.

Kuvatekstejä

(Kuva 1A ja 1B Rudus Opus-muuri)

Tyylikästä, kestävää, mutta helppo toteuttaa. Opus-muurijärjestelmä on innovatiivinen, älykäs ratkaisu muurien ja aitojen tekemiseksi. Järjestelmän osat loksahtavat paikoilleen kuin jättimäiset logo-palikat.

(Kuva 2 Rudus Lumo Kartanokivi)

Lumo-Kartanokiven saumoista nousee rakennettuun ympäristöön tervetullutta vihreää kasvillisuutta. Samalla pinta pitää huolta niin hulevesistä kuin pörriäisistä.

(Kuva 3 Rudus 50 vuotta pihakiviä)

Betonisia pihakiviä on valmistettu Suomessa jo 50 vuotta. Viime aikoina kehitys on ollut erityisen nopeaa – kohti entistä ympäristöystävällisempiä, vähähiilisiä ja kiertotalouden mahdollistavia tuotteita. Kuvassa Rudus Lumo-Kartanokivi, juhlavuoden yksi uutuus.

(Kuva 4 Rudus juhlavuoden logo)

- ei varsinaista kuvatekstiä

 

Lisätietoja:

Markkinointipäällikkö Iia Suikki

Rudus Oy, maisematuotteet, 020 447 4660, iia.suikki(at)rudus.fi