Risto Niutanen 47 vuotta samassa tehtaassa: Muutosten vuosikymmeniä kaikki

Risto Niutanen pääsi jo koululaisena kesätöihin Lohjan Sementtituotteelle, kun sanoi olevansa yhtä ahkera kuin veljensä. Nyt hän toimii Ruduksen Lohjan betonituotetehtaan työnjohtajana vastaten putkista ja kaivonrenkaista.
– Suuri muutos tapahtui 90-luvun alussa, kun isoja kaivoja alettiin tehdä betonielementeistä paikalla valun sijaan, Niutanen toteaa.

Risto Niutanen antaa haastattelun kotoaan Teamsin välityksellä. Se saa kysymään, miten työnjohtaja voi tehdä töitään etänä?
– Sepä se, ajat ovat muuttuneet. Totta kai pääosan työajastani olen tehtaalla, mutta nykyisin työhön kuuluu myös paljon tietokoneella hoidettavia asioita, kuten palavereita, käytännön järjestelyjä, materiaalihankintoja ja työturvallisuuteen sekä kunnossapitoon liittyviä tehtäviä, Niutanen selittää.

Niutanen sai tehtaalta vakituisen työpaikan vuonna 1976 vain 15-vuotiaana. Työpaikka on pysynyt samana, vaikka omistaja on aikanaan vaihtunut. Ruduksella työnjohtajan tehtävistä Niutanen on vastannut jo yli 30 vuoden ajan. 

EK-tiiviste ja muita mullistuksia

Niutasen uran aikana niin työnteko kuin tuotteet ja valikoimat ovat muuttuneet hurjasti. Mieleen on jäänyt mullistavia uutuustuotteita.
– 80-luvulla tuotiin markkinoille EK-tiiviste, joka asennettiin putkiin ja kaivonrenkaisiin valmiiksi jo tehtaalla. Tiivisteen ansiosta putket ovat itsestään keskittyviä ja liitokset kestävät hyvin painetta.

EK-tiivisteen tuotekehitys on kantanut hyvin näihin päiviin asti ja Ruduksella onkin nyt tarjota nykyaikainen, toimiva EK-järjestelmän kokonaisuus, johon kuuluvat betoniputket ja kaivot sekä niitä täydentävät osat kuten käyrät ja soviteputket.
90-luvun uutuus puolestaan oli Qmax-putki. Sen munan muoto tuo lisää lujuutta pystysuoraa kuormitusta vastaan ja putken itsepuhdistuvuus pienilläkin virtaamilla on hyvä. Qmax-putketkin on varustettu EK-tiivisteillä.

Niutanen on kiertänyt kenttää sekä opastaa työmaamestareita ja omaa väkeä teknisissä kysymyksissä.
– Hyvä, että kyselevät. Autan mielelläni ja jos en tiedä, otan selvää.
– 90-luvulla aloimme tarjota asiakkaille myös opastusta putkien ja kaivojen asentamiseen. Kehitettiin EK-ajokortti 90-luvun lopussa. Minäkin kävin kouluttamassa asiakkaita ja työmaita ympäri Suomea, jopa Virossa ja Venäjällä.
– Työmailla ajatellaan, että kaikki osataan, vaikka niin ei olekaan. Ihan perusvirheitä tehdään vielä nykyäänkin.

Niutanen miettii, mikä on saanut hänet viihtymään lähes puoli vuosisataa samassa työpaikassa.
– Onhan tämä niin hyvä talo, että ei koskaan harmita mennä töihin. Täällä on hyvä porukka, mutta pitää tykätä omasta työstään – muuten ei tule mitään, hän tuumii.


Koko haastattelu luettavissa Rudus Prosta >

 

Lisätietoja:

Rudus Oy
Tuoteryhmäjohtaja Riku Pennanen
riku.pennanen@rudus.fi
020 447 4437