Näyttävä ja kestävä kiveys toivottaa sinut tervetulleeksi kotiin

Etupiha on näkyvissä niin kotoa lähtiessä kuin kotiin palatessa. Pihatie on oma kotipolkusi, joka toivottaa sinut tervetulleeksi kotiin ja ohjaa myös vieraasi sisäänkäynnin luo. Usein näkee, että etupihasta on tehty vain tylsä autojen ja roskien säilytyspaikka. Nämä toki ovat käytännöllisyyksiä, joita etupihan tulee palvella, mutta pienellä suunnittelulla ja lisätyöllä teet pihatien, jota pitkin on mukava tulla kotiin.

Oikein suunniteltu ja toteutettu kiveys kestää niin katseita kuin käyttöäkin vähällä hoidolla jopa vuosikymmeniä. Mutta mistä ideoita ja inspiraatiota? Minkälainen pihatie toisi juuri meidän pihaamme kodikkaan henkäyksen? Usein inspiraatio kivetyksen tekemiseen löytyy ihailemalla toisten tekemiä toteutuksia, joita löytyy runsaasti esimerkiksi Pinterestistä tai Ruduksen Ideakuvat -hakukoneesta.

Upeista ideakuvista ei tarvitse pelästyä, sillä muodoiltaan, väreiltään, kooltaan ja kuvioiltaan erilaisilla betonikivillä pystyt toteuttamaan näyttäviäkin ratkaisuja suhteellisen edullisesti. Erilaiset ladontakuviot ja yhdistäminen muihin materiaaleihin tai vaikka reunuskiviin tuo lisää vaihtoehtoja ja ideoita pihatien ratkaisuihin.

Valitse kivet ympäristöön sopiviksi

Luotokivipolku Luotokivestä saat tehtyä luonnollisia, ympäristöön sopivia polkuja.

Suunnittelu kannattaa aloittaa katselemalla ympäristöä, sillä kiveyksen tyylin tulee istua siihen. Ota muutama kuva puhelimella tai digikameralla eri suunnista ja etäisyyksiltä. Kuvat helpottavat hahmottamaan pihaa, sen muotoja, kasvillisuusalueita sekä rakennusten etäisyyksiä, värejä ja sijoittumista tontilla. Pihapolun voi suunnitella kiertämään vaikka kauniin istutuksen vierellä.

Kaikki alkaa kiven ulkonäöstä. Hae pihakiven sävy talosta ja ympäröivästä luonnosta. Myös pinnan struktuurilla voi luoda pihalle hauskaa tunnelmaa, kun valot ja varjot leikkivät kivillä. Pintakäsittely vaikuttaa pihakiven ja -laatan ilmeeseen.

Miksi kannattaa valita betonikivi?

Keräsimme 5 oleellisinta betonikiven hyötyä

  • Kestävä ja pitkäikäinen pihapäällyste
  • Helppohoitoinen - harjaus, vesipesu, saumojen huolto
  • Sadevedet imeytyvät saumoista vs. asfaltti
  • Kiveyksen korjaminen on helppoa - likatahrat, rikkoutuneet kivet tai pohjan painaumat on helppo korjata purkamalla kiveystä.
  • Laaja valikoima eri koko-, väri- ja pintavaihtoehtoja - valitse pihaasi ja tyyliisi sopivin!

Kivivalinnoilla voit vaikuttaa kestävyyteen ja hoitotarpeeseen

Kiven valintaan vaikuttavat muun muassa halutut muodot, pihan korkeuserot, kaadot ja pihatiellä kulkevat ajoneuvot. Suuret laatat vaativat tasaisen ja tasaisesti kallistuvan asennusalustan. Kaarteita haluttaessa on parempi valita pieni kivikoko, jolloin kaarros näyttää siistimmältä ja on helpompi tehdä. Kaarteen voi toki toteuttaa suorareunaisilla ja isoilla kivillä, mutta silloin kivien reunoja joutuu muotoilemaan kivisahalla.

Kivien valinta vaikuttaa myös kiveyksen hoitotarpeeseen. Pieniä kiviä käytettäessä polulle syntyy saumoja enemmän kuin suurilla kivillä. Tämä saattaa lisätä kunnossapidon määrää helposti rikkaruohottuvilla tai sammaloituvilla paikoilla.

Jos samalla kivellä on tarkoitus kattaa ajoneuvoalue, tulee kiinnittää huomiota kivien kantavuuteen. Kaikki mallistomme kivet kestävät normaalia käyttöä, jolloin kiven paksuudella ei ole suurta merkitystä. Kovin ohuet laatat eivät kuitenkaan sovellu autoliikenteen alle. Mikäli pihalla käy raskaita ajoneuvoja kuten esimerkiksi roska-auto, on syytä käyttää paksumpia kiviä.

Louhikivi_etupiha Louhikivi kestää hyvin autoliikennettä. Sen luonnollinen muotokieli soveltuu erilaisiin kohteisiin, jonka lisäksi se toimii hulevesikivenä.

Iia Suikki

Markkinointipäällikkö
Maisematuotteet
Rudus Oy