Syvälahtien talo on valmis Asuntomessuille: ”Urbaanista kivipihasta tuli erityisen onnistunut”

Roope, Arum ja Gabriel Syvälahden talosta tuli juuri sellainen kuin he alun perin visioivat ja vielä vähän enemmän. Omatalo Kulmaksi nimettyä taloa pihoineen pääsee ihastelemaan Tuusulan Rykmentinpuiston Asuntomessuille 3.–30.8.2020. Messujen jälkeen syyskuussa perhe voi vihdoin muuttaa omaan taloon.

”Halusimme yksinkertaisen modernin kaupunkipuutalon. Lopputulos on juuri sellainen kuin toivoimme, tai oikeastaan vielä pidemmälle viety. Mitään en tekisi toisin”, Roope Syvälahti iloitsee.

Rakennusten sijainnin ja pihan toimintojen suunnittelu meni nappiinsa, mikä onkin hyvin tärkeää pienellä tontilla. Nyt pihassa yhdistyvät hienosti yksityinen, puolijulkinen ja julkinen osa. Erityisen onnistuneina ratkaisuina Syvälahti pitää lasitettua terassia sekä betonikivistä rakennettua pihakokonaisuutta.

”Kivipiha tukee talon arkkitehtuuria ja tuntuu toimivalta. Kiveyksistä muodostuu selkeät alueet pihaan, ja eri toiminnoille on sopivasti tilaa”, Syvälahti sanoo.

Kohde 24 Omatalo Kulma Lasitettu terassi ja kivipiha onnistuivat yli odotusten.

 

Näillä kivituotteilla pihan yksityiskohdat toteutettiin:

  • Antikko-muurikivistä tehdyt istutusaltaat luovat etupihan raamit ja kehystävät sisäänkäyntiä.
  • Muurikiven ja nurmikon väliin asennettiin kiviraita Kartanokivestä, jotta nurmikon leikkaaminen olisi vaivattomampaa.
  • Etupihan kiveyksenä on pihakiviuutuus Torino-kivi antiikki.
  • Sokkelin reunusta elävöittää Louhikivi, samalla se keventää autotallin ja sisäpihan kiveyksen ilmettä.
  • Grillaajan oma nurkka autotallin päädyssä on päällystetty Luotokivellä.
  • Pehmeä kaareva muoto nurmikon ja istutusalueiden väliin on rajattu Laineri-reunakivellä.

 

Tontin korkeuseroista syntyi näyttävä piha

Maanrakennuksen ja perustusten teon vaiheessa tontin korkomaailma pääsi yllättämään, mutta yllätys kääntyi lopulta eduksi.

”Korkeuseroja oli pihassa enemmän kuin alussa näytti, ja tontille tarvittiin paljon täyttömaata. Korkeuserojen ansiosta pihaan saatiin kivoja ratkaisuja kuten muurikivistä tehtyjä istutusaltaita. Lopputulos oli näyttävämpi ja urbaanimpi kuin osasimme odottaa”, Syvälahti toteaa.

Pihan helppo ylläpito on taattu sillä, että istutukset ovat selkeissä ryhmissä ja kasvit helppohoitoisia. Istutusaltaissa on helppo ja hyvännäköinen sorapinta. Istutusmullan ja pihan pintasoran alla on kankaat, joten kasvit eivät pääse leviämään tai mullat sekoittumaan soraan.

 

Tuusulan messutalo istutusaltaat ja sisäänkäynti Antikko-muurikivistä tehdyt istutusaltaat kehystävät sisäänkäyntiä ja tasoittavat tontin korkeuseroja.

Tuusulan messutalo Kartanokivi reunuskivenä Rivi Kartanokiveä muurin vieressä helpottaa ruohonleikkuuta.

 

Messuille kun rakentaa, tulee tehtyä viimeisen päälle

”Messuhommiin kannatti ehdottomasti lähteä. Lopputulos olisi varmasti erilainen, jos olisimme rakentaneet muualle. Nyt tuli suunniteltua ja toteutettua yksityiskohdat erityisen huolella. Toki talolle tuli enemmän hintaakin”, Syvälahti sanoo.

Kun rakentaa messualueelle, talo ja piha viimeistellään kerralla valmiiksi. Pikkuhommat eivät jää kuukausiksi tai vuosiksi odottamaan tekijäänsä.

”Esimerkiksi piha ja kiveykset laitettiin nyt kerralla viimeisen päälle, kun messuille pitää saada valmista. Muuten olisimme ehkä laitelleet pihaa pala kerrallaan pidemmällä aikavälillä. Nyt meillä on valmis talo, jota ei tarvitse muuta kuin ylläpitää”, toteaa Syvälahti.

Paljon tilaa ja oma piha

Syvälahden perhe on ollut viimeiset viikot ennen messuja melkoisessa pyörityksessä, kun melkein joka päivälle on riittänyt kuvauksia ja haastatteluja. Vaikka nyt loppusuoralla alkaa uupumus ottaa valtaa ja projektin loppu on helpotus, on Roope Syvälahti erittäin tyytyväinen.

”Päällimmäisenä on todella positiivinen fiilis. Tosi loistavien tyyppien kanssa on saanut tehdä töitä ja tutustua uusiin ihmisiin. Olen saanut oppia uutta koko ajan, vaikka olen itsekin rakennusalan ihmisiä”, toteaa Syvälahti, joka toimii rakennusyhtiön tietomallikehityspäällikkönä.

Messukuukauden ajan Syvälahti käy ajamassa nurmikon ja pitämässä pihan muuten kunnossa. Messujen jälkeen syyskuussa Syvälahdet saavat aloittaa elämän ja arjen omassa talossaan.

”Eniten odotan sitä, että on tilaa ja oma piha. Kaikki on uutta ja siistiä. Kävin äskettäin kastelemassa nurmikkoa pihassa. Kyllä oli hieno tunne katsella oman talon viimeistellyltä pihalta ympärilleen”, Syvälahti tunnelmoi.

Näin Syvälahtien rakennusprojekti eteni – lue aiemmat blogit.

 

Roopen vinkit mahdollisimman stressittömään rakennusaikaan:

  1. Hanki hyvä vastaava työnjohtaja. ”Rakennustyömailla ei aina viesti kulje eri urakoitsijoiden ja alihankkijoiden kesken. Hyvä vastaava työnjohtaja pitää hommat ruodussa työmaalla. Suosittelen pitämään isoilta työmailta tuttuja työmaakokouksia, joissa selvitetään ja kirjataan, missä vaiheessa töissä mennään ja mitä kukakin taho seuraavaksi tekee.”
  1. Varmista, että talotehtaan kanssa keskustelu on avointa. ”Projekti sujuu, kun myyjän kanssa pystyy avoimesti juttelemaan, mitä tuleman pitää. Miten ja millaisia muutoksia talopakettiin voi tehdä? Millaisen prosessin mukaan heillä asiat etenevät? Miten haasteiden tullen toimitaan?”
  1. Ota keskusteluyhteys virkamiehiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. ”Kunnan viranomaisten kanssa kannattaa ajoissa keskustella vaikkapa hulevesiasiat Meidän tapauksessamme kaavassa oli hulevesiasioista määrätty, mutta viranomaisten tulkinta yllätti.”
  1. Hanki vertaistukea. ”Hankkiudu juttusille muiden rakentajien kanssa vaikkapa tuttavapiirissä tai alueen omissa rakentajien ryhmissä. Pääset vaihtamaan ajatuksia rakentamisen haasteista ja riemuitsemaan onnistumisista saman kokeneiden kanssa.”

 

Tietoa ja ideoita omasta talosta haaveileville löytyy Kotipolun artikkeleista.

 

Rudus Kotipolku