Vielä pitäisi malttaa odottaa – Syvälahden perheen uusi kotipiha on pian valmis

Vielä pitäisi malttaa odottaa – Syvälahden perheen uusi kotipiha on pian valmis

Syvälahden perhe odottaa jo malttamattomana uuden kodin ja pihan valmistumista, kun pihanrakennustöiden myötä talonrakennusurakka on vihdoin loppusuoralla. Hyvin tehty pihasuunnitelma, huolella tehty urakoitsijan kilpailutus ja pohjatyöt varmistivat, että uuden kotipihan rakentaminen voitiin aloittaa nopeasti.

Syvälahtien pihasuunnitelmat ovat hioutuneet kuluneen kevään aikana, mutta perusperiaatteet ovat edelleen ennallaan. Lue lisää pihan suunnittelussa käytetyistä periaatteista sarjan edellisestä blogista täällä.

Uusi lisäys on autotallin päätyyn rakennettava kivetty alue, johon sijoitetaan muun muassa kesäkeittiön sydän: grilli. Lisäys suunnitelmiin päätettiin tehdä, kun Syvälahdet huomasivat, että juuri autotallin pääty on tontin aurinkoisin paikka. Pieniä muutoksia on tehty myös pihan muotokieleen ja kasvivalintoihin.

Pääset pihanrakentamisessa alkuun nopeasti, kun pohjatyöt on tehty huolella

Pihanrakennustyöt oli helppo aloittaa keväällä, koska pihan pohjatyöt oli tehty valmiiksi. Kivettävien alueiden pohjat tehtiin -100 mm korkoon, ja nurmi- ja istutusalueiden pohjat taas noin -200 mm korkoon. Syvälahden perhe aikoo jättää suurimman osan pihanrakennustöistä samoille ammattilaisille, jotka tekivät myös maanrakennustyöt.

”He tietävät tarkkaan mitä nykyisen sorapinnan alla on: missä on hulevesi- ja sadevesiputket, sähkökaapelit ja niin edelleen”, selittää Roope Syvälahti.

Pihan rakennustyöt aloitettiin kivetyistä istutusaltaista, jotka rakennettiin terassin ja talon sisäänkäyntien yhteyteen. Niiden jälkeen vuorossa oli istutusalueiden rajaaminen reunakivillä, minkä jälkeen istutusalueet voitiin viimeistellä.

”Tontille tuotiin savea maan parantamiseksi. Savesta tehtiin kerros istutusaltaiden pohjalle, jotta vesi ja ravinteet säilyvät paremmin louhikkoisessa pohjamaassa. Näin saamme pidettyä nurmella ja kasveilla vettä ja ravintoa”, selittää Syvälahti.

Pihan rakentaminen

Tilaa kaikki pihakivet kerralla ja sijoita ne pihaan työvaiheiden mukaan  

Myös pihakivet oli toimitettu tontille jo valmiiksi. Ennen kuorman saapumista Syvälahdet ohjeistivat, miten kuormalavat kivineen pihalle sijoitetaan. Pihakivet kannattaa varastoida pihalle siten, että ne eivät ole suunniteltujen nurmialueiden tai kivitöiden tiellä, eivätkä haittaa esimerkiksi pihalla liikkumista.

 ”Kivilavat kannattaa sijoittaa työjärjestyksen mukaisesti. Meillä ensimmäisenä on istutusaltaisiin käytettävät kivet, sitten tulevat pihakivet ja muut. Pihakivet kannattaa myös tilata kerralla. Lastin tilaaminen tulee edullisemmaksi, kun vältät vajaat kuormat ja rahdit”, neuvoo Syvälahti.

Pihan rakentaminen asuntomessuille

"Kivilavat varastoitiin talon sivulle, jotta ne eivät olleet rakennustyömaan tiellä, mutta olivat helposti saatavilla kun kivityöt alkoivat. Ruduksen valikoimasta pihaan valittiin Louhikivi, Torino-kivi antiikki ja Luotokivi. Pihan rakentaminen aloitettiin istutusaltaiden rakentamisella."

Syksy ja talvi ovat parasta aikaa urakoitsijan etsimiseen

Vaikka kevät on omiaan herättämään innostuksen oman pihan mylläämiseen, pihaurakoitsijan etsinnät on viisasta ajoittaa syksyyn ja talveen. Keväällä ja kesällä urakoitsijoiden kalenterit ovat jo täynnä tulevan kasvukauden töitä ja hinnat sen mukaisia. Syksyllä ja talvella taas on helpompi löytää sopiva aika haluamansa urakoitsijan kalenterista.

Syvälahti kannustaa ottamaan urakoitsijan mukaan jo pihan suunnitteluun, jos mahdollista, ”Hän osaa kertoa, miten pihasuunnittelijan ja asukkaan omat visiot saa parhaiten toteutettua, ja ehdottaa tarvittaessa vaihtoehtoisia ratkaisuja toteutukseen.”

Tarjouspyyntö on vertailukelpoinen, kun teet sen pihasuunnitelman mukaan

Pihatöihin urakoitsijaa etsivän kannattaa Syvälahden mukaan kysyä rohkeasti tarjouspyyntöjä eri tekijöiltä, eikä tarttua heti ensimmäisenä hakukonevastauksissa esiin nouseviin. Syykin on selvä, sillä hintojen vaihtelu on urakkatarjouksissa todella suurta.

”Erityisesti kivityön neliöhintaa kannattaa seurata. Osa urakoitsijoista, joita lähestyimme, arvioi pelkän työn hinnaksi 25 000 euroa ja toinen 3000-4000 euroa”, vinkkaa Syvälahti.  

Tarjouspyyntöjen vertaileminen helpottuu, kun jokaiselle urakoitsijalle lähettää mahdollisimman kattavan ja samanlaisen pyynnön. Syvälahti sisällytti omaansa esimerkiksi perusasema- ja katupiirrokset, joista selviävät korkoerot, piha- ja istutussuunnitelman sekä tietoa maastosta ja kuvia tontilta. Paras vaihtoehto on, jos urakoitsija pääsee vierailemaan tontilla.

Koronakevät siirsi kirsikat tulevaan kevääseen

Poikkeuksellinen kevät on Syvälahden mukaan vaikuttanut töiden edistymiseen vain vähän, ja esimerkiksi urakoitsijat ovat pystyneet työskentelemään suunnitellusti. Sen sijaan joidenkin pihakasvien saatavuudessa on ollut ongelmia, ja valitettavasti Syvälahtien toivomat koristekirsikkapuut saivat jäädä odottamaan syksyä tai seuraavaa kevättä.

”Teimme päätöksen, että emme korvaa niitä kuitenkaan millään muulla. Sellaiset kasvit, joita emme saaneet nyt, istutamme myöhemmin”, sanoo Syvälahti.

Yksi erittäin tärkeä toive on pystytty kuitenkin jo toteuttamaan, vaikka se ei tule Asuntomessuilla vielä näkymään. Talon päädystä on varattu tilaa perheen viisivuotiaan hartaasti odottamalle trampoliinille.

”Se oli ehdoton toive ja huolenaihe, että tuleehan trampoliini. Kyllä tulee, se on jo tilattu”, hymyilee Roope Syvälahti.

 

Roope Syvälahden vinkit sujuviin pihatöihin:

  1. Tee hyvät suunnitelmat niin pihasta kuin istutuksista.
  2. Ota urakoitsija mukaan jo pihan suunnitteluun.
  3. Etsi urakoitsija syksyllä tai talvella.
  4. Tee tarjouspyynnöistä vertailukelpoisia.

 

Seuraa Syvälahtien rakentamisen matkaa.

Rudus Kotipolku