Raivaus-, maanrakennus- ja pohjatyöt – mihin vaiheeseen rakentajan kannattaa tontin työt tehdä syksyllä?

Rakennuslupa saapui vihdoin, mutta talvi pakkaa jo päälle. Kannattaako omakotirakentajan enää aloittaa töitä? Vai keskitytkö suunnittelemaan ja odottamaan kevättä? Kokosimme tähän blogiin kolme eri vaihtoehtoa, mihin rakentajan kannattaa syksyllä panostaa.

1. Anna tontin levätä talven yli ja suunnittele huolella.

Tontin työt syksyllä vaakakuva 500x380px

Kun suunnittelet ja aikataulutat huolella tontin työt, säästyy aikaa myöhemmin, kun ei tarvitse repiä tonttia auki useaan kertaan. Pihasuunnittelijoilla on usein talvella hiljaisempaa, niin silloin on myös hyvä hyödyntää heidän osaamistaan.

Tontin suunnittelussa katse kannattaa suunnata tontilta löytyviin puihin ja kiviin. Löytyisikö sieltä jotain säilyttämisen arvoista? Jos pihan suunnittelu tuntuu itselle liian hankalalta, kannattaa harkita pihasuunnittelijan hyödyntämistä jo tässä vaiheessa. Kaikkia kiviä ei kannata kuljettaa pois, vaan niitä voi yhdistellä ostettujen pihakivien rinnalla. Katso esimerkiksi kokoamamme viisi ideaa tontin luonnonkivien hyödyntämiseen >>

Pihasuunnittelu aikaisessa vaiheessa kannattaa, sillä tontin kaivaminen auki talon rakentamisen jälkeen tuo lisäkustannuksia, kun siitä aiheutuu yksi ylimääräinen työvaihe. Pihan maatyöt voi myös olla hyvin hankala toteuttaa valmiiksi rakennetun ympäristön lomaan, koska isoilla koneilla ei mahdu kulkemaan ja työskentelemään samalla tavalla kuin ennen rakentamista.

2. Tee tontin raivaus mahdollisimman pitkälle valmiiksi ja tilaa maatyöt ajoissa kevääksi.

Tontin työt syksyllä pystykuva 420x510px

Ennen talven tuloa voit ainakin aloittaa tontin valmistelut. Kun rakennuslupa on myönnetty, kannattaa heti pyytää kunnalta lupa kaataa tontilla olevia puita. Viime vuosien vallitsevana trendinä on raivata kaikki vanha tontilta pois. Vaikka ajatus valmiista pihasta tuntuisi siinä kohtaa kaukaiselta, kannattaa kuitenkin jo ennen raivaustöitä miettiä minkälaisen pihan haluaa. Tekemällä pihasuunnitelman ennen raivausta voi nimittäin huomata, että tontilla onkin joitain säilyttämisen arvoisia puita. Kun valitut puut on kaadettu, kannot poistettu ja puut ja risut on viety tontilta pois, voidaan keväällä aloittaa kaivuut ja täytöt heti roudan sulettua.

Jos haluaa päästä heti keväällä töihin, on huolellinen ja ajoissa tehty suunnittelu kaiken a ja o. Kevät on maaurakoitsijoille kiireisintä aikaa, joten koneet, tekijät ja ainekset tulee varata hyvissä ajoin. Suunnittelemalla ja valmistelemalla tontin mahdollisimman pitkälle jo syksyllä varmistat, että keväällä päästään nopeasti työn touhuun. Hyvällä suunnittelulla voit myös jaksottaa töitä niin, etteivät kaikki maatyöt osu vuoden kiireisimpään aikaan.

3. Rakenna harjakorkeuteen ennen talvea.

Tontin työt syksyllä pystykuva 420x510px 2

Kun työt lähtevät käyntiin, raivaaminen, kaivaminen ja kiviainesten vaihto sujuu yleensä verrattain nopeasti, ja sitten päästäänkin jo tekemään perustuksia. Huomaa kuitenkin, että tontin pieni koko voi aiheuttaa lisähaasteita ja pidentää työvaiheiden kestoa, kun ahtaille alueille ei saada aseteltua isoja työkoneita ja autoja. Jos tontin raivauksen saa tehtyä ajoissa ja syksyllä riittää vielä aikaa kaivuutöille, kiviainesten vaihtoon ja perustusten tekoon, nousee talo tämän jälkeen nopeasti harjaan. Sen jälkeen talven varalle on tärkeää huolehtia hyvästä sääsuojauksesta.

Muista huomioida maaperä aikataulutuksessa: jos tontilla joutuu louhimaan paljon kalliota tai paaluttamaan, menee töihin luonnollisesti enemmän aikaa. Jos työt venyvät pitkälle loppuvuoteen, on toki muistettava erilaisten sääolosuhteiden vaikutukset töiden etenemiseen. Pitkään jatkuvat sateet voivat esimerkiksi hankaloittaa töitä niin, ettei kaikkea pystytäkään tekemään ajoissa. Jos maa kastuu ja menee todella pehmeäksi, on raskaalla kalustolla hankala ajaa, eikä perustuksia ehkä päästäkään tekemään. Mikäli aikataulutus tuntuu vaikealta, kannattaa rohkeasti pyytää apua asiantuntevalta urakoitsijalta.

Samuli Lamppu

Myyntipäällikkö
Rudus Oy