Torni-LUX on kehitetty pilvenpiirtäjien vaativiin olosuhteisiin

Uusi Torni-LUX on omiaan tornirakentamiseen, missä betonilta vaaditaan äärimmäisiä ominaisuuksia kelissä kuin kelissä.

Helsingin siluetti avautuu komeana 111 metriä korkean Kalasataman Horisontti-tornin 24. kerroksesta. Täällä lounastavat Suomen korkeimmassa toimistorakennuksessa työskentelevät henkilöt keväällä 2025 ja voivat ihailla samaa maisemaa.

Hienolta näyttää myös rakennuksen sisällä, missä poikkeuksellisen sileät betonivalut valmistuivat jouluksi 2023. Pilarit näyttävät harmaan ja mustan sävyiseltä kiiltävältä graniitilta. Täällä onkin tehty jotain poikkeuksellista: Horisontti-pilvenpiirtäjään käytetään ensimmäisen kerran Ruduksen uutta Torni-LUXia.

Torni-LUXin koostumus on kehitetty vuosia hyödyntämällä eri sementtilaatujen ja lisäaineiden ominaisuuksia sekä valitsemalla betoniin siihen sopivaa kiviainesta. Näin siihen on saatu optimi lujuudenkehitys, korkeassa rakentamisessa vaadittava työstettävyys ja soveltuvuus tornipumppauksiin. Lisäksi Torni-LUXissa on pieni kutistuma.

Rudus kalasataman horisontti 05 1200x500

Kuvat: Keväällä 2025 valmistuvan Horisontti-tornin valuista suurin osa on tehty Torni-LUXilla.


Rudus on toimittanut Horisonttiin useamman tuhat kuutiometriä betonia yhteensä, josta suurin osa on Torni-LUXia. Aiemmin Rudus on toimittanut betonit Kalasataman viiteen tornitaloon sekä REDI kauppakeskukseen ja sen alla olevaan pysäköintilaitokseen.

”Ruduksen teknikot tietävät, miten betoni saadaan sellaiseksi, että sitä voidaan työstää korkearakentamisessa kaikissa olosuhteissa. Jatkuvasta yhdessä kehittämisestä on tullut meille osa arkea”, SRV:n vastaava mestari Mika Kuukkanen sanoo.

Kuukkanen on työskennellyt Kalasataman pilvenpiirtäjätyömaalla vuodesta 2019 ja vastaa nyt jo toisen tornitalon rakentamisesta.

Rudus kalasataman horisontti 04 1200x500

Intohimona betonipilarit ja pilvenpiirtäjät

Kuukkanen tuntee betonit ja niiden käsittelyn syvällisesti, sillä hänellä on betonitöiden johtamiseen vaadittava pätevyys. Hän on poikkeuksellisen kiinnostunut betonien reseptiikasta ja niiden käytöstä.

”Olemme käyneet Ruduksen ja pumppauksesta vastaavan urakoitsijan kanssa tarkoin läpi, minkälaista betonin pitää olla korkeassa rakentamisessa”, Kuukkanen sanoo.

Rudus kalasataman horisontti 09 1200x500
Rudus kalasataman horisontti 10 1200x500

Kuvat: Pilarit näyttävät Torni-LUXin ansiosta harmaan ja mustan sävyiseltä kiiltävältä graniitilta. ”Arkkitehti hyväksyi, ettei pilareita maalata.”


Korkeat rakennukset ja betonipilarit ovat Kuukkasen intohimojen kohteet.

”Kun olen ulkomailla, käyn aina halaamassa betonipilareita. Sosiaalisessa mediassa minusta on paljon pilarihalauskuvia”, Kuukkanen naurahtaa.

Horisontissa riittää pilareita, joita halata.

”Ainahan sitä toivoo, että ne olisivat vieläkin isompia.”

Erikoisbetoni korkeaan rakentamiseen

Torni-LUX on Ruduksen premium-betoneista koostuvan LUX-tuoteperheen uusin jäsen. Vuonna 2018 lanseerattu tuoteperhe on tarkoitettu kohteisiin, joissa on kaikista korkeimmat vaatimukset.

Kaikilla LUX-tuotteilla on tavallista betonia pienempi kutistuma, jolloin myös halkeiluriski on pienempi. Valujälki pysyy tällöin huoliteltuna. Tietyillä LUX-tuoteperheen jäsenillä on myös optimi lujuudenkehitys ja nopeampi rakenteen kuivuminen.

Torni-LUXin kehitystyön tärkeänä tavoitteena on ollut se, että betonia voidaan käyttää ongelmitta kiinteissä pumppurakenteissa, jotka nousevat jopa 130 metrin korkeuteen.

”Torni-LUXissa on optimi raaka-aineet, joiden ansiosta se soveltuu kiinteisiin pumppuratkaisuihin korkearakentamisessa”, Ruduksen betonituotteiden Etelä-Suomen alueen myyntijohtaja Antti Mönkkönen sanoo.

Koska Torni-LUXin lujuus kehittyy perusbetoneita nopeammin, voi rakentaminen edetä joutuisammin kuin perusbetoneita käytettäessä. Lujuuden kehittymistä voidaan räätälöidä niin että se soveltuu Suomen vaihteleviin olosuhteisiin.

Rudus kalasataman horisontti 02 1200x500

Kuva: Rudus on toimittanut betonit Kalasataman viiteen tornitaloon sekä REDI kauppakeskukseen ja sen alla olevaan pysäköintilaitokseen.


Betonityö on kolmen tekijän yhteispeliä

Mönkkönen korostaa, että haastavien kohteiden betonityöt ovat pääurakoitsijan, betonivalmistajan ja pumppu-urakoitsijan yhteistyötä. Yhteistyön myötä on ylletty siihen, ettei kolmen viimeksi valmistuneen tornin rakentamisvaiheessa ole tullut yhtään pumppulinjaston tukosta.

Ruduksen betoniasemien laadunvalvonta varmistaa sen, että Torni-LUX on sovittujen speksien mukaista. Rudus tekee asiakastarpeen mukaan laajempaa laadunvalvontaa.

Betonoinnin onnistuminen vaatii monien asioiden ennakointia. Kiinteän pumppulinjan tarkka suunnittelu on osa tätä työtä. Näin korkeita kiinteitä linjoja ei Suomessa ole ennen nähty.

Kiinteä metallinen betonilinjasto rakennetaan rakennuksen sisään. Maan pinnalla oleva pumppu pumppaa betonin linjastoa pitkin ylimpänä olevaan valukohteeseen, missä on jakopuomiston puomi. Siellä valetaan eri rakenteet kuten holvi, pilarit ja seinät.

Hymy herkässä

Töiden hyvä ennakkosuunnittelu yhteistyössä betoniurakoitsijan ja Ruduksen kanssa on ollut Kuukkasen mukaan onnistuneen betonoinnin ensimmäinen tekijä. Toinen on ollut pumppulinjaston toimivuus koko työn ajan. Ruduksen tekemä betonin jatkuva laadunvalvonta ja tuotekehitys on varmistanut hyvän lopputuloksen.

Rudus kalasataman horisontti 11 1200x500

Kuva: SRV:n vastaavan mestarin Mika Kuukkasen mukaan pilarit ovat niin sileitä, että niitä tekee mieli halata.


Kun kaikki osat ovat osuneet kohdalleen, saa lopputulos Kuukkasen hymyilemään.

”Arkkitehti hyväksyi, ettei pilareita maalata. Ne ovat niin sileitä, että tekee mieli halata.”


Torni-LUX

 • Ruduksen uutuustuote, kehitetty korkeaan rakentamiseen
 • Erinomainen käytettävyys korkearakentamisen kiinteissä pumppurakenteissa
 • Käytetään kaikkiin valuihin kuten holvi-, kuilu- ja pilarivaluihin
 • Voidaan räätälöidä vähähiilinen versio, Torni-LUX GWP
 • Valmiina tuotteena ensi kerran Kalasataman Horisontti-tornissa.

Horisontti, Kalasatama

 • Valmistuu keväällä 2025
 • Suomen korkein, 111-metrinen, toimistotalo
 • 26 maanpäällistä ja 4 maanalaista kerrosta
 • Kolmanneksi ylimmässä kerroksessa näköalaravintola
 • 11 500 neliömetriä vuokrattavaa kerrosneliöalaa
 • Alueen viides tornitalo
 • Rakenteena pilarilaattarunko.

Lisätietoja:


 • Anna Silventoinen, kehityspäällikkö
  020 447 4045
  anna.silventoinen(at)rudus.fi

 • Antti Mönkkönen, myyntijohtaja
  020 447 7451
  antti.monkkonen(at)rudus.fi

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit