Vuoden 2024 Kivenpyörittäjä Kalle Engström: Piharakentamisen rohkeat ammattilaiset vievät alaa eteenpäin

– Meillä on Suomessa innovatiivisia pihasuunnittelijoita, jotka uskaltavat viedä alaa eteenpäin ennakkoluulottomilla suunnitelmillaan, kehuu piharakentaja Kalle Engström.
– Hyvin suunniteltu ja ammattitaidolla rakennettu, kivetty piha ei ole enää luksustuote, vaan kaikkien saatavilla, hän lisää.

Turkulainen pitkän linjan kiviammattilainen Kalle Engström on itsekin tunnettu alalla innovatiivisesta kiven käytöstä. Hän on yrittäjä toisessa polvessa. Isänsä Markku Engström perusti vuonna 1985 Turun Reunakivi- ja Laatta-asennus Oy:n, jota pyörittävät nyt veljekset Kalle ja Petri Engström.
– Joskus tulin sanoneeksi, että ei näihin hommiin kukaan halua – alalle vain ajaudutaan. Nykyisin olen täysin eri mieltä. Joka vuosi yllätyn, kun löydämme uusia työntekijöitä, jotka aidosti haluavat tehdä tätä piharakentamisen luovaa ja raskasta työtä, Kalle Engström toteaa.

Rudus kivenpyörittäjä kalle engström 001 1200x500

Kuva: – Meidän, jotka koemme olevamme ammattilaisia, tehtävämme on olla suunnannäyttäjiä ympäristörakentamisessa ja edistää alan arvostusta, toteaa yrittäjä, toimitusjohtaja Kalle Engström Turun Reunakivi- ja Laatta-asennus Oy:stä.
Rudus myönsi Kalle Engströmille vuoden 2024 Kivenpyörittäjä-palkinnon hänen ansioistaan ympäristörakentamisen edistämisessä Suomessa.


– Viime vuosikymmeninä maisemarakentaminen on alana muuttunut paljon ja yksi iso muutos on nimenomaan alan arvostuksen nousu, Engström toteaa.
Kalle Engström on varmasti yksi heistä, jotka ovat omalla innollaan, ammattitaidollaan ja asenteellaan vieneet koko alaa eteenpäin. Rudus myönsikin hänelle vuoden 2024 Kivenpyörittäjä-palkinnon. Kivenpyörittäjäksi valitaan vuosittain henkilö, joka on edistänyt ympäristörakentamista Suomessa. Valinnalla halutaan tuoda esiin ammattitaitoista ja laadukasta ympäristörakentamista sekä nostaa alan arvostusta. Palkintoa on jaettu jo vuodesta 2001 alkaen.

Jokaisen ammattilaisen tulee kantaa kiviä ylpeästi ja itseään arvostaen.

Kivestä on moneksi

Kalle Engströmin mukaan tarve ympäristöä vähemmän kuormittavista materiaaleista lisääntyy koko ajan.
– Tämä näkyy vahvasti suunnitelmissa ja alan trendeissä. Kivirakennusalan ammattilaiset eivät kuitenkaan tuo mielestäni riittävästi esille kivirakentamisen hyviä ja ympäristöystävällisiä puolia esimerkiksi asfalttiin verrattuna, Engström sanoo.
– Pihakivet ja muut maisematuotteet luovat ympäristöstä monimuotoisemman. Ja kivestähän on moneksi! Vaatii vain hieman suostuttelua ja kannustusta, jotta suomalaiset uskaltavat kokeilla uusia asioita ja luopua ”ihan perus ja edullisin” -ajatuksestaan.

Rudus kivenpyörittäjä kalle engström 017 1200x500

Kuva: Turun Reunakivi- ja Laatta-asennus Oy:n kivimyymälä on yksi maamme vanhimpia ja sen pihakivien myyntialue maamme suurimpia.
– Asiakkaan on helpompi hahmottaa kivi sen oikeassa ympäristössään ja luonnonvalossa. On myös hyvä nähdä, miten kiven pinta muuttuu ja värit tasaantuvat ajan myötä, Kalle Engström sanoo.


Rudus kivenpyörittäjä kalle engström 012 1200x500

Kuva: – Ammattitaitoiset suunnittelijat ottavat hienosti huomioon ihmisten kiireellisen arjen saaden aikaan toimivia ja yksilöllisiä pihoja. Asiakas ei aina halua itselleen lisää työmaata, vaan helppoa ja selkeää elinaluetta, Kalle Engström sanoo.


Engström itse on aina valmis kokeilemaan. Hän on tehnyt pitkään yhteistyötä Ruduksen kanssa ja testannut mielellään uutuustuotteita – antaen myös palautetta.
– Viime vuosien hyvistä uutuuksista nousee heti mieleen Luoto-betonikivi, joka on sekä luonnonläheinen että samalla kertaa erilainen pihakivimalli. Betoninen Gaala-kivi on myös yksi hienoimmista. Uusin ja kiinnostavin on nyt tietysti Opus-muurijärjestelmä, Engström listaa.

Piharakentamisen laatu näkyviin

Kalle Engströmin mukaan piharakentaminen luo positiivista fiilistä kaupunki- ja kotiympäristöön.
– Näen viher- ja ympäristörakentamisen raikkaana alana ja mieltä keventävän sekä rentouttavan ilmapiirin rakentajana. Tällä alalla on aina positiivinen pöhinä ympärillään. Olisiko se yksi syy siihen, että piharakentaminen on aina selvinnyt laskusuhdanteista muuta rakennusalaa paremmin, Engström pohtii.

Jos tehdään, tehdään hyvää. Muuten ei tehdä lainkaan.

Turun Reunakivi- ja Laatta-asennuksen toiminnan lähtökohtana on alusta alkaen ollut laadukas ja tehokas kivirakentaminen. Asiakkaina on sekä taloyhtiöitä että pientalojen asukkaita. Monipuolinen palvelu kattaa niin suunnittelun, urakoinnin kuin pihatuotteiden myynninkin.
– Piharakentamisessa itse rakentaminen ja talkootyöt alkavat olla jo taakse jäänyttä elämää. Nyt osataan vaatia ja arvostaa myös laatua, jonka tulee myös näkyä. Lopputuloksen laadun määrittää usein se piharakentamisen viimeistely, joka lähtee ammattilaisen taianomaisesta kosketuksesta kiveen.


Lisätietoja:

 • Markkinointipäällikkö Iia Suikki
  Rudus Oy, maisematuotteet
  020 447 4660, iia.suikki(at)rudus.fi

 • Toimitusjohtaja Kalle Engström
  Turun Reunakivi- ja Laatta-asennus Oy
  0400 527 735, kalle(at)turunreunakivi.fi

Turun Reunakivi- ja Laatta-asennus Oy

 • perustettu 1985
 • toimitusjohtaja, yrittäjä Kalle Engström, 45 v.
 • maamme vanhimpia piharakentamiseen erikoistuneita yrityksiä
 • maisematuotteiden ja piharakennustarvikkeiden myymälä Kaarinan Piispanristillä, 26 eri tuoteosastoa
 • laaja pihakivien näyttelyalue, osin myös sisätiloissa
 • oma urakointi hoitaa piharakennuksen kaikki vaiheet
 • suunnittelupalvelu niin taloyhtiöille kuin yksityispihoihin
 • kustannuslaskenta
 • työllistää 20–25 työntekijää
 • liikevaihto 3,5 miljoonaa euroa
 • turunreunakivi.fi

Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Pasi Leino ja Rudus


RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit