Näin rakentui suomalaisten suunnittelema Cracking Oasis -puutarha Ranskan puutarhafestivaaleille

Ranskassa järjestettävän International Garden Festival of Chaumont-sur-Loir -puutarhakilpailun teemana on ’Kestävä puutarha’. Teeman ympärille on rakentunut puutarhoja, joissa otetaan kantaa ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen. 

Kerroimme maaliskuussa suomalaisista maisemasuunnittelijoista, jotka pääsivät kilpailun finaaliin ja toteuttamaan suunnittelemansa 'Cracking Oasis' -puutarhan. Nyt puutarha on valmis ja tapahtuma on avoinna yleisölle 5. marraskuuta 2023 asti.

Puutarhan rakentaminen kahdessa viikossa

Cracking Oasis

Suomalainen kolmen hengen rakennustiimi matkusti maaliskuun loppupuolella Ranskaan rakentamaan kilpailupuutarhaa. Suomessa elelimme vielä lumihankien keskellä, mutta Loiren laaksossa sää oli jo mukavasti lämmennyt. Suunnittelijoiden, Kairi Meos ja Svetlana Lavrentyeva, lisäksi rakennustiimiin kuuluivat Hilla Karppinen Garden Workshopista sekä paikalliset ranskalaiset viherrakentajat Qwenael Martin ja Kevin Lambert. Tiimi oli tuttu, sillä ranskalaisten kanssa oli tehty yhteistyötä aikaisemminkin, kun vuonna 2019 rakennettiin yhteisvoimin puutarha Festival des Jardins de la Cote d’Azure -puutarhafestivaalille Antibes kaupunkiin.

Suomalaistiimi

- Ennen rakentamisen aloitusta teimme puutarhan suunnitelmaan yhden tärkeän muutoksen. Puutarha käännettiin suunnitelmassa peilikuvaksi. Peilikuvana puutarha istui paremmin meille annettuun tonttiin ja sen ympäristöön, suunnittelija Kairi Meos toteaa.

Rakentamisen aikataulu oli aika tiukka. Koko ’Cracking Oasis’ -tiimi oli rakentamassa puutarhaa paikan päällä maaliskuun kaksi viimeistä viikkoa. Onneksi esimerkiksi puutarhan veistoksien puuelementit oli saatu osittain valmisteltua etukäteen ranskalaisten tiiminjäsenten toimesta. Tämä oli iso apu ja sillä säästettiin paljon aikaa. Elementtien ja materiaalien kasaaminen ja pintaviimeistely tehtiin paikan päällä.

Alun hitaudesta hurjaan loppukiriin – yllätyksiä materiaaleissa

Rakentamisvaihe alkoi odotetusti hitaammin ennen kuin työkuvio ja -järjestys loksahti paikoilleen. Töitä hankaloitti sateinen sää.

 - Alueen maaperä on Loiren laakson alueella savista ja se muuttui jossain vaiheessa todella pehmeäksi. Jouduimme vaihtamaan pohjamaan kantavammaksi, Kairi muistelee. Sateinen keli hankaloitti myös puurakennelmien maalaamista ja kasaamista.

Suunnitelmaan jouduttiin tekemään juoksevasti muutoksia rakennusaikana, myös suunniteltuja kasveja jouduttiin vaihtamaan.

Koska Ohdakkeella oli meidän puutarhassamme symbolinen arvo, päätimme hankkia kasvit itse Loire-joen rannalta.

Puutarhan teemana on kuivuva joen ranta, joten kasvillisuus valittiin sen mukaan. Lajeina oli esimerkiksi aroilla viihtyvä Huiskusulkapensas (Amorpha fruticosa) ja meille hyvin tunnettu Ohdake (Cirsium). Myös Suomessa hyvin tunnettu Tyrni herätti ranskalaisissa epäilyksiä: ”Oletteko ihan varmoja, että haluatte piikkisiä tyrnejä puutarhaan?” Kyllä, niitä me halusimme ja saimmekin oikein hienot yksilöt, Kairi iloitsee.

Oasis rakentaminen
Vanhaa puuta

Puutavaran valikoima ja hankinta yllätti. Tammipuu voi olla halvempaa kuin mänty Keski-Ranskassa. Huomasimme myös, että käytetyn puutavaran hankkiminen ulkomailla ei ole helppoa ulkomaalaisille. Ranskalainen viherurakoitsijakumppanimme onnistui hankkimaan käytettyä puutavaraa, jota käytimme puupoluissa.

Isoin jännitys oli puutarhan keskeinen materiaali savi. Vaikka saveen oli käyty etukäteen tutustumassa tiilitehtaassa jo talvella, sitä ei ollut mahdollista testata etukäteen. Paikallinen savi on harmaata. Koska siitä haluttiin punertavan sävyistä, savi päätettiin värjätä rautaoksidilla (FeO). Kyseessä on sama yhdiste, jota käytetään kattotiilien värjäämiseen.

- Otimme ison riskin savipinnan tekemisessä, mutta onneksi se onnistui, Kairi huokaa.

Rakentaminen oli fyysisesti aika rankka. Kun työt alun hitauden jälkeen saatiin sujumaan, puutarhassa tehtiin pitkiä päiviä.

Avajaishuumaa!

Festivaalipuutarhat avattiin yleisölle kuukausi rakentamisen jälkeen toukokuussa. Sitä ennen järjestäjät tekivät puutarhoihin loppusilauksen ja kunnostivat yleiset alueet. Kun avajaispäivä koitti, oli avajaisjuhla juhlava ja tasokas. Paikalla oli paljon kutsuvieraita, jotka pääsivät ensimmäisinä kiertämään festivaalin puutarhoja. Avajaisten jälkeen puutarhakonsepti esiteltiin lehdistölle.

Puutarhan avajaiset

Nyt olemme seuranneet puutarhamme kehitystä sosiaalisen median välityksellä. Kuivuvan joen puutarha näyttää hyvältä. Se näyttää autenttiselta; osittain se kuivuu, osittain kukoistaa.  Kestävät kukkivat perennat luovat hienoja kontrasteja heinien ja puutarhan karujen alueiden sekä puutarhan piikikkäiden veistosten kanssa.

- Kaksi viikkoa kestänyt tehokas rakennusaika oli sen arvoista. Onnistuttiin tavoitteissa ja ollaan tyytyväiset ja ylpeät lopputulokseen, Kairi hymyilee tyytyväisenä.

Puutarhamme elää ja on jatkuvassa muutoksessa. Onneksi Ranskan puutarhakausi on pitkä, mikä mahdollistaa sen, että Chaumont sur-Loire puutarhafestivaali ilahduttaa ja odottaa vieraita marraskuulle saakka.

Kilpailun palkinnot jaetaan 21.6. Siihen asti jännitämme yhdessä tuloksia ja innostamme Länsi-Eurooppaan matkaavia kesälomalaisia poikkeamaan Chaumont sur-Loiressa tutustumassa nykyaikaisiin ympäristötietoisiin puutarhoihin. 


Puutarhakilpailulla pitkät perinteet

Kansainvälinen puutarhatapahtuma International Garden Festival of Chaumont-sur-Loire on Euroopan yksi merkittävämmistä puutarhafestivaaleista ja se järjestetään vuosittain Ranskassa Loiren laaksossa. 

Puutarhafestivaalia on järjestetty vuodesta 1992 lähtien ja se on saavuttanut kansainvälistä mainetta tapahtumana, jossa esitellään uuden sukupolven maisemasuunnittelijoiden, arkkitehtien ja puutarhureiden töitä, näkemyksiä ja kannanottoja. 

Festivaalin paikka on itsestään ainutkertainen. Kilpailupuutarhat rakennetaan yli 500 vuotta vanhan Chaumontin linnan alueelle, joka sijaitsee Loiren laaksossa. Tällä hetkellä paikka on merkittävä taide- ja kulttuurikeskus, jossa järjestetään myös ympärivuotisesti taide- ja kulttuuritapahtumia.

https://domaine-chaumont.fr/en/international-garden-festival/2023-edition-resilient-garden

Rudus toimii yhtenä puutarhan sponsoreista

Kilpailun teeman, 'kestävä ympäristö ja sopeutuminen ilmastonmuutokseen’ sekä suomalaisten suunnitteleman puutarhan ideologia sopivat hyvin myös Ruduksen arvomaailmaan. Ilmastonmuutos on keskeinen globaali haaste, joka koskettaa meitä kaikkia. Haluamme toimillamme vaikuttaa tilanteeseen. Tukemalla puutarhan toteuttamista haluamme vahvistaa omaa viestiämme ja kannustaa koko rakennusalaa mukaan tähän haastavaan tehtävään. Vaikka puutarhafestivaali toteutetaan Ranskassa, koskettavat ekologiset ongelmat kaikkia yhtä lailla.

Lue edellinen artikkeli:

Lisätietoja:
Kairi Meos, Azalea Maisemasuunnittelu kairi.meos@azalea.fi
Iia Suikki, Rudus Oy iia.suikki@rudus.fi