Suomalaiset maisemasuunnittelijat mukana kansainvälisessä puutarhafestivaalissa Ranskassa

Ranskassa järjestettävän kansainvälisen puutarhakilpailun teemana on ’Kestävä puutarha’. Teeman ympärille rakentuu puutarhoja, joissa otetaan kantaa ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen. 

Tänä vuonna suomalaistiimi, maisemasuunnittelijat Kairi Meos ja Svetlana Lavrentyeva, pääsi kilpailun finaaliin ensimmäistä kertaa kilpailun 30 vuotisessa historiassa.

Tiimin kilpailutyö Cracking Oasis esittää luonnon sopeutumista ilmastonmuutokseen. Puutarhan keskeinen aihe on kuivuva joen penkka, jossa joen kuivumisen seurauksena näkyy kuivuva halkeileva savipinta. - Kuivuva halkeileva savi on huomiota herättävä dramaattinen näkymä, jolla haluamme korostaa ympäröivässä luonnossa tapahtuvia muutoksia, pääsuunnittelija Kairi Meos tiivistää.

Rudus on mukana sponsoroimassa suomalaistiimiä. 

Mallennettu 450

Puutarhakilpailulla pitkät perinteet

Kansainvälinen puutarhatapahtuma International Garden Festival of Chaumont-sur-Loire on Euroopan yksi merkittävämmistä puutarhafestivaaleista ja se järjestetään vuosittain Ranskassa Loiren laaksossa. 

Puutarhafestivaalia on järjestetty vuodesta 1992 lähtien ja se on saavuttanut kansainvälistä mainetta tapahtumana, jossa esitellään uuden sukupolven maisemasuunnittelijoiden, arkkitehtien ja puutarhureiden töitä, näkemyksiä ja kannanottoja. 

Festivaalin paikka on itsestään ainutkertainen. Kilpailupuutarhat rakennetaan yli 500 vuotta vanhan Chaumontin linnan alueelle, joka sijaitsee Loiren laaksossa. Tällä hetkellä paikka on merkittävä taide- ja kulttuurikeskus, jossa järjestetään myös ympärivuotisesti taide- ja kulttuuritapahtumia.

Suomalaisille finaalipaikka kilpailussa

Tiimin finaalipaikka kilpailussa ratkesi kilpailutöiden perusteella. Kilpailun finaaliin valikoitui 24 kilpailutyötä, joita toteutetaan parhaillaan, maaliskuun ja huhtikuun aikana upean Château de Chaumont-sur-Loiren linnan alueelle. Suomalaisten suunnittelemaa puutarhaa on rakentamassa yhdessä suunnittelutiimin kanssa viherrakentaja Hilla Karppinen sekä ryhmä ranskalaisia viherrakentajia.

Menestystä puutarhakilpailuista on kertynyt tiimin suunnittelijoille myös aiemmin. Kairi Meos voitti vuonna 2019 kultamitalin kansainvälisessä Show Garden -kilpailussa.  Vuonna 2021 Kairi Meos yhdessä Svetlana Lavrentyevan ja Heidi Hannuksen kanssa pääsivät finaaliin Cote d’ Azure Garden Festivalilla.

Cracking Oasis

Kuivuva halkeileva savi on huomiota herättävä dramaattinen näkymä, jolla haluamme korostaa ympäröivässä luonnossa tapahtuvia muutoksia.

Suomalaisten kilpailutyön lähtökohtana oli miettiä keinoja, miten olisi mahdollista vähentää luonnon kuormitusta, ja etsiä ratkaisuja kestävämpien ja omavaraisempien puutarhojen toteuttamiseen.

Suomalaistiimin kilpailupuutarha, CRACKING OASIS, esittää luonnon sopeutumista ilmastonmuutokseen. Puutarhan keskeinen aihe on kuivuva joen penkka, jossa joen kuivumisen seurauksena näkyy kuivuva halkeileva savipinta. - Halusimme korvata osittain perinteisiä nykyajan rakennusmateriaaleja vaihtoehtoisilla materiaaleilla, ja valitsimme puutarhaamme kovapintaista halkeilevaa savea.

Puutarhan toisena kiinnekohtana toimii lapsuudesta tuttu takiainen, josta myös puutarhan taideteokset ja penkit ovat saaneet inspiraation. Monet meistä eivät tiedä, että lapsuudesta tunnettu kasvi on villiyrtti ja takiaisten juurella on monia parantavia ominaisuuksia.

Lähes kaikki puutarhan ratkaisut ovat ekologisia ja puutarhassa vaalitaan luonnon monimuotoisuutta. Tuomme esiin luonnon omat selviytyjät, joista meillä olisi paljonkin opittavaa, pohtii Kairi Meos.

Suunnitelma 731x450

Rudus toimii yhtenä puutarhan sponsoreista

Kilpailun teeman, 'kestävä ympäristö ja sopeutuminen ilmastonmuutokseen’ sekä suomalaisten suunnitteleman puutarhan ideologia sopivat hyvin myös Ruduksen arvomaailmaan. Ilmastonmuutos on keskeinen globaali haaste, joka koskettaa meitä kaikkia. Haluamme toimillamme vaikuttaa tilanteeseen.

Etsimme jatkuvasti vaihtoehtoisia raaka-aineita vähähiilisemmän betonin valmistamiseen. Ruduksen LUMO-toimintatavalla haluamme puolestaan edesauttaa suomalaisen luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja kykyä sopeutua ilmastonmuutokseen. Monimuotoisuutta edistävillä toimenpiteillä pyrimme lisäksi tehostamaan hiilensidontaa ja vaikuttamaan sitä kautta ilmastonmuutoksen hillintään.

Tukemalla puutarhan toteuttamista haluamme vahvistaa omaa viestiämme ja kannustaa koko rakennusalaa mukaan tähän haastavaan tehtävään. Vaikka puutarhafestivaali toteutetaan Ranskassa, koskettavat ekologiset ongelmat kaikkia yhtä lailla.